Phanta rei – en film om musik, människor, berättelser och natur längs Dalälven

Marco Glijnis, som är holländare och flyttade till Orsa 2007, har ända sedan han flyttade hit med sin fru Corina, drömt om att göra en dokumentärfilm om Dalälven. För holländare är vatten alltid fascinerande, då det är en sådan viktig del i naturen. Det finns alltid berättelser runt vatten, älvar och sjöar.
Per Flodén och Daniel Karlsson. FOTO: Marco Glijnis
Både Marco och hans fru Corina är naturfotografer, och startade sitt bolag Kola Productions i Holland när de bodde där. De fick i uppdrag att göra ett fotoreportage om Sverige för en holländsk tidning, och sedan dess besökte de Sverige varje år, tills de bestämde sig för att flytta hit permanent med sitt företag från Holland.

När Marco träffade Per Flodén och Daniel Karlsson berättade de för honom att de tänkt paddla båt längs hela Dalälven. När han hörde detta insåg han att han hade sitt gyllene tillfälle att göra sin dokumentär. Förutom Daniel och Per har även Erik Morell (också känd som Billy Opel) anslutit sig, och han ska under resans gång åka bil längs älven och träffa människor som sedan ska samlas vid älven tillsammans med Per och Daniel för att spela musik och berätta sina berättelser för varandra.

Erik Morell, också känd som Billy Opel, med gitarr. FOTO: Marco Glijnis
Filmen kommer att beröra många ämnen, förutom musik kommer det att vara mycket vackra naturbilder, många spännande berättelser från människorna runt älven. Filmen börjar i Idre, och kommer fortsätta längs hela älven ner mot Östersjön, med många stopp på vägen.

Just nu håller Marco på för fullt att dra ihop pengar som ska finansiera projektet, och han hoppas kunna börja filma i juli. Förutom rena finansiärer har han använt sig av något som kallas crowdfunding, som innebär att man lägger upp sitt projekt på en speciell crowdfundingsida. Därefter kan de som tycker att projektet verkar intressant gå med och lägga en summa som delfinansiering, och crowdfunding är precis som uttrycket ”många bäckar små” säger, att många lägger en liten slant som tillsammans blir en stor som kan användas för att finansiera ett projekt, en affärsidé eller vad man nu vill hitta på.

FOTO: Marco Glijnis
Kanske det finns någon av er som tycker att det skulle var roligt att vara med och finansiera detta projekt? Hör i så fall av er till Marco, så berättar han mer. Maila honom på: marco@kolaproductions.se eller ring 0250-40590.

Vi önskar Marco lycka till med filmandet och hoppas få höra mer ifrån dig längre fram!


//Frida Torsein