Helena Adolfsson - Särna Festveckas eldsjäl

Nu kommer del två av vår bloggserie om tre intervjuer av de eldsjälar bakom tre av våra största evenemang i Älvdalens kommun. Dagens intervju står Helena Adolfsson för, som är en av flera eldsjälar bakom Särna Festvecka. Vi lät Helena Adolfsson berätta om Festveckan, varför hon några till är med arrangerar detta evenemang och hur det går till.

Varför ska man besöka Särna Festvecka?
En av Sveriges finaste och traditionella arrangemang som utförs av ideella krafter! Fjällen ligger som en ridå bakom den vackra Särnabyn, grönskan är på topp och luften är frisk och klar! Nationalparken hägrar för många besökare med Njupeskär som kronan på verket. Särna har många fina besöksmål såsom Särna Gammelkyrka anno 1684 med Gammelgården bredvid! Särna firar en traditionell midsommar här och midsommarstången står högt som vittne om detta! Särnas folkdräkt kommer alltid fram både till nationaldagen och midsommar!
Helena Adolfsson
En vacker by i en idyllisk miljö med fjällen som ridå där en härlig mix av lokalbor, återvändare och turister möts i en unik gemenskap av alla åldrar för att dela tradition, historia, kultur, blanda samman gamla minnen med framtiden och helt enkelt ha roligt tillsammans.

Festveckan är enormt viktig både för byn med alla involverade föreningar! Kommer man på en aktivitet stöder man föreningen oerhört mycket bara genom att köpa en varm korv eller liknade då alla föreningar har behovet av Festveckans intäkter för att genomföra aktiviteter året runt! Detsamma gäller naturligtvis även för de lokala företagen och allt näringsliv i Särna. Alla komponenter i Festveckan är lika givande som uppskattade!


Trevlig stämning på Festveckan 2012 - trots regn!
Marknadsfredagen med marknadsdansen har varit och är en av Festveckans största arrangemang under många år. Dagen avslutas på en av Sveriges vackraste dansplatser - Sågudden! Dansbandsmusik fyller den ljusa natten och här hoppas vi att vi kan dra folk från Malungs Dansbandsvecka förstås, för det är det värt!
Särna Watercross på lördagen som arrangeras av Särna Snöskoterklubb har de senaste år är växt snabbt i popularitet och publik där även Särnaträffen, Marknadsjoggen och de omliggande byarnas dag samlar många besökare och återvändare under veckan.

Alla vi som håller på, med varje stor som liten aktivitet, vill att det ska fortsätta att hända varje år – Alltid vecka 29! För över 30 år sedan beslöt man i kommunen att varje tätort skulle fira sin hembygdvecka och vi vill föra traditionen och känslan vidare till kommande generationer! Så vi fortsätter år efter år och man ser att det uppskattas, då mer och mer nya och yngre krafter erbjuder sin hjälp! Då är det värt allt bestyr!

Det är ca 7-8 personer i Festveckans kommitté för Marknadsfredagen plus säkert lika många om inte flera för varje programpunkt! Även återvändare ställer upp för sin bygd och planerar in sina semestrar för att inte missa Festveckan!
Vilka är med och håller i trådarna för festveckan, och varför?
Karin Jonsson är född och uppväxt i byn och egen företagare i Särna Sko & Klädes och Särna Blomsterhandel. Karin har haft hand om Festveckan grundplåt (programmet) i många, många år.

Helena Adolfsson, ordförande i Särna Turistförening, arbetar på Konsum Särna och flyttade in till Särna dec. 2007. Helena sköter marknadsföringen av Festveckan för det sjätte året och har haft ansvaret för marknadsfredagen de sista fem åren men nu avkunnat sig till nya friska krafter såsom Gun Sundkvist i Särnaharrens Fiskeklubb.

Gun Sundkvist är nyinflyttad till Särna från Uppsala och arbetar på Äldreboendet i Särna. Gun sköter nu för första året alla detaljer och genomförandet av Marknadsfredagen tillsammans med en specialgrupp ur Fiskeklubben.

Dessutom finns det så många fler som hjälper till med Festveckan, inte att förglömma de olika lokala föreningar och speciellt då alla kassörer med alla dessa frivilligt arbetande underbara människor som gör att veckan är berikade med så många aktiviteter. Det finns så många Särnabor som är otroligt vänliga, glada och positiva med mycket social kompetens och stororganiserade kunskaper som nu driver Festveckan för det 31a året.

Är det svårt att finna finansering och medhjälpare?
Älvdalens kommun bidrar med 10 000 kr och svenska kyrkan ger 10 000 kr. Pengarna från kyrkan ska vara öronmärkta för ungdomarna. Resten är ideellt arbete.

Är det svårt att finna medhjälpare?
Nej om man bara frågar och vågar delegera ut. I Särna finns det en tradition av att man ser en glädje i att hjälpa till.

Är det något speciellt som ni saknar?
Det finns många ideer, men för få som vill ta ansvar för ideerna. Det är jättebra att infrastrukturen runt Särna är så bra, nu hoppas vi på att vi även har fiber inom kort.

Hur marknadsför ni er?
Marknadsföring och all annonsering och affischering kostar mycket pengar. Kunskap och samarbete behövs alltid. Ett samarbete leder till gemensamma kostnader.

Fantastiska veteranbilar från Festveckan 2012
Nytt för i år?
En officiell lydnadstävling för hundar som arrangeras av Särna Idre brukshundsklubb.
Bilservice i Särna AB kommer att ha minibilar för de allra yngsta, detta har de var tredje år.

Vill du tacka någon/några som hjälper till? 
Jag vill ge alla mäniskor som ställer upp år efter år en eloge.

 
Tack, Helena, för att vi fick intervjua dig!


Läs mer:


 
//Karin Ardefelt och Frida Torsein