Intervju med Torbjörn Wallin - arrangör av Musik och Motorfestivalen i Älvdalen

Vi på näringslivskontoret bestämde oss för att börja en bloggserie om tre inlägg där vi intervjuar arrangörer och eldsjälar bakom några av våra största evenemang i Älvdalens kommun. Först ut är Torbjörn Wallin - Musik och Motorfestivalen i Älvdalen.

Torbjörn Wallin
Vi lät Torbjörn berätta om sig själv och sitt engagemang, läs nedan vad han har att berätta:

"Jag heter Torbjörn Wallin, jag bor i Älvdalen med min familj, har växt upp I Älvdalen. Bodde tidigare i 8 år i Sthlm där jag jobbade som driftchef på Securitas, därefter som sälj och marknadschef på Idre Fjäll under 10 års tid. Numera som VD/koncernchef inom Grönklittsgruppen med verksamheter i Småland, Dalarna och Jämtland sedan 10 år tillbaks.

Jag gör detta arrangemang i år för 12:e året i rad ihop med min kollega Niklas Nouvel, då jag personligen älskar Älvdalen och har ett mkt stort motorintresse. Tycker att det är årets roligaste dagar när Älvdalen invaderas av 25 000 motorfreaks och 1000-tals entusiastforden! Timpengen är extremt låg, och de ekonomiska riskerna relativt stora. Jag gör inte detta för pengarna utan för att locka människor till Älvdalen och-för att detta är det roligaste jag vet!

Festivalen arrangeras av 18 föreningar, 300 ideella funktionärer och ett 50-tal företagare i samverkan. Samt så klart: För 25 000 besökare från hela världen. Det är helt fantastiskt vilket engagemang och stöd Älvdalingarna visar upp för att hjälpa till med att arrangera festivalveckan årligen.

Arrangemanget har växt från ett arrangemang för Älvdalingar med några tusen pers på samhället till ett internationellt event med 10 000 tals besökare och stora mediapartners som marknadsför oss i Sverige och andra länder.

Just nu sätter bara Älvdalens infrastruktur begränsningarna för tillväxttakten för arrangemanget. Besökarna klagar på för smala motorvägar, för få hotell och stugbyar på gångavstånd från centrala Älvdalen, för små parkeringar och behovet av fler stora ”top class” restauranger. Men-besökarna Älskar Älvdalen och bokar in sig direkt helgen är klar vecka 32 inför nästa års arrangemang. 


Bild från cruisingen på Musik och Motorfestivalen 2012
Jag gör detta i år för 12:e året. Jag planerar att lägga 100-tals timmar årligen många år ytterligare i detta event om bara stödet från älvdalingar, företag, funktionärer, sponsorer och besökare fortsätter finnas.
Utan sponsorer, ideell hjälp och att Älvdalingarna fortsätter boka in sig på VIP festen fredag och lördag kväll på hotellet som arrangeras till stöd för festivalen skulle vi få lägga ner direkt. Men-hittills är stödet massivt vilket jag är jätteglad för.

Och - att vi även fortsatt slipper problem och ekonomiska pålagor från myndigheter som stoppar arrangemanget. Hittills har allt ordnat sig varje år-trots att det ibland ”ryker lite hotande här och där”, så brukar det alltid i slutändan bli sund förnuft, och ”Älvdalens bästa” som får råda….. Vi hoppas verkligen att det får fortsätta på det viset. 

Vi behöver hjälp med sponsorer, funktionärer, att man stöttar arrangemanget på olika sätt-bla genom att delta på VIP festen fredag och lördag kväll, vi behöver många fler toaletter på byn, osv osv.

I år arrangeras Skotertävlingar på vatten som ett eget dagsarrangemang, veteranbåtsracing, nordiskt mästerskap i timbersports, burnouttävling, årets muskelbil i Sverige utses, SM i dragkamp, drive in bingo osv osv som årets nyheter. Arrangerande klubbar har verkligen inte legat på latsidan.

Det händer många stora saker vid varje års arrangemang. Allt från Stridsflygplan, batmobilebesök, jetdrivna bilar osv har besökt oss.

Och sist en liten anekdot:
Första året vi blev ett Wheels Nationals år 2009 fick jag många samtal från människor som aldrig besökt Sverige, och ännu mindre besökt lilla Älvdalen. En besökare som skulle åka till Sverige från New York en månad för bilträffar år 2009 ringde mig och frågade vilket hotell som var Älvdalens bästa 5-stjärniga lyxhotell. Han hade sökt på en Sverigesajt och kunde inte hitta fram till detta...

Välkomna till årets festivalvecka!"

Tack Torbjörn Wallin för att vi fick intervjua dig! Vi kommer inom kort att lägga ut programmet för Musik- och Motorfestivalen, och även programmen för Särna festvecka och Idre Yran.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/08/musik-motorfestivalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/08/musik-motorfestivalen-planering-in-i.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/10/nu-har-planeringen-av-musik.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/04/planeringsmote-med-musik.html



//Frida Torsein och Karin Ardefelt