Coompanion - Näringslivskontoret träffade Sam Risander

Sam Risander kom till mitt kontor för ett möte idag, torsdag 11 juli. Sam arbetar på Coompanion i Dalarna. Coompanion är en rikstäckande organisation vars huvudman är Tillväxtverket.

För att jag ska lära mig mer om vad Coompanion gör träffades vi, och Sam berättade vad Coompanion hjälper till med. Främst ger de kostnadsfria rådgivningar till de som vill driva företag tillsammans med andra, och kan även arrangera utbildningar i samma syfte - att hjälpa människor att företaga tillsammans. För att vara mer exakt med vad de erbjuder: företagsrådgivning, processledning, utvärderingar och kunskapsutveckling, utbildning och föreläsningar, socialt företagande, företagssamverkan.
Sam Risander på Coompanion.
För er som vill skapa eller rentav har skapat en ekonomisk förening för fiberutbyggnad erbjuds ni att få processledning och rådgivning kostnadsfritt från Coompanion, och även utbildning i de juridiska och ekonomiska förutsättningarna.

Coompanion kan även hjälpa till att ta fram en lokal utvecklingsplan, en lokal strategi för en bygd, och denna kan tas fram för exempelvis en ekonomisk förening som drivs av flera enskilda firmor, om det t.ex. inte redan finns ett byalag/råd.
Myter och sanningar om kooperativ.
Bygdekooperativ är också det något som Coompanion kan hjälpa till med. Bygdekooperativ är en samlande kraft som tar övergripande ansvar för en bys utveckling för att tillvarata servicen och tillväxten som finns. Ett exempel på ett bygdekooperativ i vår närhet är till exempel Skattungbyn.

Nu man kan fråga sig – varför ska man överhuvudtaget företaga tillsammans? Som Coompanion själva skriver på sin hemsida ”dubbelt så roligt, hälften så svårt”, hjälps man åt kan man minska arbetsbördan, trygghet och dessutom har man plötsligt även skaffat en eller flera arbetskamrater.
Checklista och annat matnyttigt om man vill starta en kooperativ verksamhet.
Eftersom företaget inte faller och står med en enda person blir det ber hållbart, och kooperativa företag är det som växer fortast av att företagsformer. Kooperativa företag finns i de allra flesta branscher – kultur, it, vård och omsorg och flera.

I höst drar ett projekt inom Coompanion i gång, som kommer vara i ett år med start 2013-10-01. Projektet, som kallas Företaga Tillsammans, riktar sig till dig som är kvinna och som har företag/vill starta företag och vill samverka med andra företagare, som vill arbeta mot ett gemensamt mål tillsammans med andra företagare och som vill utveckla sitt företag tillsammans med andra företagare.
Företaga tillsammans
För att vara en del i projektet tillkommer en deltagaravgift på 500 kronor. Under projektet får man en skräddarsydd utbildning, processledning från idé till utvecklad samverkan, coachning och rådgivning, studiebesök och mässa samt nätverksbyggande.

Sista ansökningsdagen är 8 september 2013, och ansökan görs genom ett formulär på http://dalarna.coompanion.se/2013/06/27/foretaga-tillsammans/.

För att få veta mer om Coompanion och vad de kan erbjuda, hör av dig/er till Maria Stenis: maria.stenis@coompanion.se, eller Sam Risander: sam.risander@coompanion.se, eller ring 0243 – 193 15.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/06/workshop-i-storsaterns-bystuga.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/02/hjalp-till-att-nominera-till-arets.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/01/tillsammans-blir-vi-starka.html



//Frida Torsein