Företagsbesök på "Grövelsjön alpacka"

Jag har varit på besök hos Beate Hertenstein som startat "Grövelsjö Alpacka". När du besöker Beates gård så får du träffa hennes ovanliga, fyrbenta, mjuka vänner. Beate är en så kallad inflyttare och nu även företagare och enlig mig mycket modig. Hon har flyttat från Tyskland till Grövelsjön, lärt sig svenska och nu startat eget företag.


Hos Beate kan du vandra på fjället tillsammans med dessa fyrbenta fina djur som heter alpacka. (Grövelsjön ligger mitt bland svensk/norska fjäll längst uppe i nordligaste hörnet av Dalarna)Alpacka är ett slags kameldjur med en mycket mjuk och dyrbar ull. Alpackorna är anpassat till bygdens mycket tuffa klimat, är det inte fiffigt, men inte nog med det, alpackorna sägs vara ett djur som pälsallergiker klarar av. Tänk dig vad fantastiskt för en familj som inte har möjlighet att ge sina barn möjlighet att umgås med djur på grund av allergi, tidsbrist eller platsbrist. Nu kan de åka upp med barnen på den årliga fjällvandringen och samtidigt få möjlighet att få umgås med ett djur.
-Ja visst är det fantastiskt. Du kan också bara komma till gården för att umgås med djuren till en liten kostnad.

På gården håller Beate och hennes man dessutom på att bygga upp ett litet gårdscafé, där de även har försäljning av alpackaprodukter. (Ullen från alpackan är stark, mycket lätt samt oerhört mjuk och en specifik engenskap är att den inte sticker. Ullens värmehållande förmåga är unik, den ska vara 30% varmare än merinoull).  Passa på att köpa ett par alpackastrumpor, nu när kylan håller på att göra intåg. Beate och hennes man är så kallade inflyttare i vår kommun, dom har flyttat från Tyskland till vårt vackra Grövelsjön. Beate passade dessutom på att gå entreprenörskapshelgen för två år sedan, och nu står hon här på sin egna lilla gård. Alla lyckönskningar nu Beate, roligt att du vågade ta steget. Jag hoppas att du kan inspirera fler att flytta till oss, och göra som du starta eget företag, du ska veta att vi behöver så väl fler som du. Jag tycker att bilderna får tala sitt språk i resten av inlägget.

På bilden ser du Beate och Anna Matsson SITE- destination
 
 
Årets lilla kalv
 


 
På bilden ser du Anna Matsson SITE -destination, som för en diskussion med en av alpackorna 


Beates hemsida är inte klar ännu, men om du vill så kan du gå in på hennes blogg för att se fler bilder på hennes alpackor. Här kan du också se det hantverk som hon gör.

// Karin Ardefelt