Frukostmöte på Hotell Älvdalen

Igår hade Näringslivskontoret, i samarbete med Företagarna Älvdalen, frukostmöte på Hotell Älvdalen. Ett 30-tal besökare kom för att lyssna till föreläsarna.

Först ut var Företagarna Älvdalen som berättade om hur viktiga de "små" företagen är. Fyra av fem jobb skapas av småföretagare. Tillsammans med en av lärarna på Älvdalens Utbildningscenter samt en tidigare UF-elev berättade de även om att det i år är ca 30 UF-företag, vilket är rekord. Företagare uppmanas återigen att ställa upp som rådgivare till ungdomarna som ska driva sina UF-företag - det handlar inte bara om att ge, de som varit rådgivare tidigare vittnar om att det är är mycket, mycket givande. Den 14 november arrangerar även företagarna Pubafton på Dalgatan 118.

Eva Pettersson, Cecilia Kihlman och en tidigare UF-elev.
Efter Företagarna berättade jag, Frida, om vad som händer på ALMI och Länsstyrelsen, samt vad som händer på kommunen i övrigt. Almi har relativt nyligen påbörjat ett program som heter Lönsamhetsstyrning (som vi bloggat om tidigare), där man under ett år får tillgång till en expert som ska hjälpa företaget till en långsiktig ekonomisk lösning. Länsstyrelsens pengar till företagsstöd är för året slut, men direkt efter årsskiftet kan de börja hantera ansökningar igen.

Miljökontoret på Älvdalens kommun är på gång att starta en avloppsutbildning för entreprenörer, som kommer att ske i november. Datum för detta kommer. På Älvdalens kommun håller man även för fullt på med rekryteringsarbetet när det gäller en kommunikatör. Förutom det letar vi även efter en byggnadsinspektör till Idre, så om ni känner någon som skulle kunna passa in i den rollen får ni gärna kontakta oss!

Jong Persson, på Sawasdee Städservice var nästa person att presentera sig. Hon startade sitt företag i slutet på 2012, och gör det mesta inom städning. Storstädningar, veckostädningar och annat. Hon har flest kunder i centrala Älvdalen, men har även varit på jobb i Sälen. RUT-avdraget kan man använda sig av om man anlitar Jong. Sawasdee, betyder välkommen, på thailändska. Vi passar på att önska Jong lycka till med sitt företagande!

Maria Rydqvist berättade om sina skidsatsningar. Hon har redan varit med i två inrikestävlingar, och den första var i augusti - och hennes andra dotter föddes i maj i år. Just nu hårdtränar hon inför sin OS-satsning, och i slutet på november är det dags för världscupstävlingarna. Vi önskar Maria lycka till i sin satsning!

Nästa presentation var W7, Karin Eriksson och Karin Ljudén. De berättade vad W7 arbetar med, statistik över rådgivningar och sådant. Även de pekade på hur viktiga småföretagare är viktiga. Karin Eriksson passade även på att berätta bakgrunden till Indienresan som hon och några fler tjänstemän var iväg på i september.
Karin Ljudén, företagsrådgivare och Karin Eriksson, projektledare för W7.
Thomas Larsson, skolchefen, berättade om grundskolans klättring i skolrankingen. Från plats 266 till plats 70 (om jag inte minns fel). Han passade även på att berätta att planerna för nybyggnation av skolan är på gång och hur man kommer att lösa ombyggnation och nybyggnation under tiden som den pågår med undervisning och så.

Tatjana Summermatter, på Älvdalens Turistbyrå, Visit Idre, visade statistik över årets gästnätter jämfört med förra året. På i stort sett alla fronter var den ökningar från föregående år. Tatjana passade även på att berätta att Visit Idre fått väldigt gott betyg från Visit Siljans VD tidigare under hösten när Visit Idre har interna arbetsdagar.

OKQ8 hade en representant med på morgonens frukostmöte, Annika Cederlund. Annika berättade om statistik och människors förändrade köpvanor som gjort att många bränslebolag fått tänka om. De hade för närvarande inga planer på att avveckla sin station i Älvdalen, men vill gärna hyra ut den nu tomma lokalen. De som är intresserade av att hyra lokal ska vända sig till OKQ8s fastighetsavdelning.

Allra sist ut blev Ing-Marie Bergman, som var lite av ett wild card som fick medverka i sista sekunden, och hon berättade om Älvdalens Utbildningscenter. Skolan utvecklar mycket, och har flera nya utbildningar till skillnad från starten när den var en mer renodlad skogsbruksskola. läs mer om deras utbildningar på http://alvdalen.com/sv/Alvdalens-Utbildningscentrum/Vara-utbildningar1/.



Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/frukostmote-i-alvdalen-28-augusti.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/frukostmote-288-pa-hotell-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/frukostmote-i-sarna-nu-pa-tisdag-46.html



//Frida Torsein