torsdag 20 februari 2014

Frukostmöte på Hotell Älvdalen

Förra onsdagen var det frukostmöte på Hotell Älvdalen. Företagarna Älvdalen samt Älvdalens kommun arrangerar med jämna mellanrum frukostmöte tillsammans.

Först ut var Eva Pettersson, ordförande i företagarna Älvdalen, som berättade om de frågor som företagarna samlat ihop från företagen som deltog under pubkvällen i november förra året, och som de presenterade för Kommunfullmäktige i december.

Anders Barke och Stefan Linde gav en lägesrapport över fiberutbyggnaden - i flera byar i norra kommundelen finns nu fiber, eller har kommit långt i arbetet med att skaffa fiber. I Älvdalens kyrkby är Norra Dalarnas Fastighets ABs lägenheter anslutna till fiber, och NDFABs lägenheter i norra kommundelen kommer snart anslutas även de. Har du frågor som rör fiber? Kontakta då Anders på  telefon 0251-31456.
Anders Barke, Älvdalens kommun, i full färd med att berätta om fiberutbyggnaden.
Inger Nyberg, som representerade Kommunala pensionärs- och handikapprådet informerade om hur människor med olika handikapp kan ha svårigheter att ha en fungerande vardag om inte vi alla tillsammans försöker föra små åtgärder i våra lokaler. Ett exempel är att sätta gatupratarna nära husväggen på sin lokal, ju längre ut de är desto svårare för rullstolar, barnvagnar och rullatorer att ta sig fram. En annan sak är att ha blommor som ska säljas i butikerna bakom glasdörrar eller liknande för människor med svåra allergiska besvär ska kunna handla utan påfrestande allergianfall.
Inger Nyberg - Kommunala pensionärs och handikapprådet.
Tatjana Summermatter på Älvdalens turistbyrå/Visit Idre berättade om hur de ökat försäljningen under 2013 jämfört med 2012. Totalt har de ökat bokningsomsättningen med 37% 2013 jämfört med 2012. Tatjana berättade även kortfattat om den varumärkesundersökning som Visit Idre låtit Nordanalys göra.

Tatjana Summermatter på Älvdalens turistbyrå / Visit Idre.
Johanna Petersson om utvecklingen av Backlunds skor - nu har butiken flyttat in i rosa huset vid rondellen. 2011 tog Johanna över den anrika skobutiken, som funnits i samma lokal sedan 1960-talet. Nu är en ny era på gång, och för er som behöver butikslokal kommer den forna skoaffären finnas att hyra.

Marit Norin och Torbjörn Zachrisson berättade om Rockdale natur- och kulturupplevelser, som under vintern fram till juni 2014 har helgöppet - och öppet vid förfrågan - på Porfyr- och Hagströmmuséet, som under deras öppettider haft närmare 500 besökare. Rockdale vill tillgängliggöra porfyren som besöksmål och utveckla geoturismen i Älvdalsområdet, bland annat.

Karin Hellström som nu övertagit Happy Älvdalen berättade om tankarna runt tidningen som än så länge ges ut 2 gånger per år. Happy Älvdalens magasin och webb ska visa upp Älvdalens besöksliv, Älvdalens näringsliv, Älvdalens invånare och livsstil samt skapa en positiv bild av Älvdalen och göra oss invånare stolta, vilket ska locka fler att flytta till kommunen. Happy Älvdalen kommer även att lanseras som en webbplats.

Fredrik Remes på Högskolan Dalarna berättade om KTP - Knowledge Transfer Partnership som är en metod där företag får möjlighet att ta in en högskoleelev för att utveckla någon del i företaget under en begränsad period. Underdenna period för eleven lön, och denna av denna lön betalar företaget hälften och Högskolan resten. Genom Högskolans satsning Dalarnas akademi har företag möjlighet att utbilda sig och få kursstarter när det passar dem.
Fredrik Remes - Högskolan Dalarna
Maria Schützer som är sektionschef i Mora/Orsa/Älvdalen berättade om Arbetsförmedlingen och vad de just nu har på gång - tex. yrkesintroduktion.

Jag vill tacka alla som presentatörer - och alla ni som kom på frukostmötet! Och tack företagarna för gott samarbete.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2014/02/frukostmote-i-alvdalen-2014-02-12.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2013/12/frukostmote-pa-salem-11-december.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2013/11/frukostmote-i-sarna-pa-tisdag-312_28.html//Frida Torsein