fredag 23 maj 2014

Frukostmöte på Hotell Älvdalen

I onsdags var det frukostmöte på Hotell Älvdalen, med närmare 40 besökare. Allt som allt var det nio talare på mötet och alltifrån ungdomsprojekt till tryckeriverksamhet och EU-projekt avklarades. Företagarna och Älvdalens kommun arrangerar dessa frukostmöten tillsammans.

Eva Pettersson
Först ut under onsdagsmorgonens frukostmöte var ordförande i företagarna Älvdalen, Eva Pettersson som bland annat berättade om deras satsning på politikerdialogen som gick under namnet "Heta Stolen", som gick av stapeln i Tingshusparken den 16 maj med ett 30-tal åhörare. Eva avslöjade även att företagarna planerar att fortsätta med pubkvällarna som de började med under 2013.

Edita Pinxter
Näste man på tur var Edita Pinxter på kommunens miljökontor som berättade om deras arbete och om satsningarna på utbildning till företag och organisationer efter deras egna behov. Relativt nyligen arrangerade de en mycket uppskattad avloppskurs för entreprenörer som berörs av ämnet. På gång nu är kurs i energieffektivisering och en livsmedelskurs. Ring eller maila in ert intresse: 0251-31152 eller edita.pinxter@alvdalen.se. Edita berättade även om förstudien man just nu ägnar sig åt som handlar om att kommunen skulle kunna köpa kor som slaktas och används i kommunens kök och som tex. entreprenörer tar hand om, antingen på egen mark eller på kommunens mark. I Borlänge använder man detta koncept med framgång.

Anna Dahlgren
Anna Dahlgren från fårföreningen Får norra Dalarna var tredje talare. Hon berättade bland annat om att antalet "fårbönder" ökat, och att denna förening är ett viktigt och bra nätverk för dem med får - man kan ringa varandra närhelst man behöver hjälp, till exempel vid lamning. Anna berättade även att det den 31 maj mellan kl. 10-15 är Fårets Dag i Liden, och alla är välkomna dit! Där bjuder de på fårrally och det kommer finnas kulinariska rätter med får som huvudingrediens till försäljning. Det gäller att vara där i tid - för maten tenderar att ta slut fort.

Peter Nygren, Synums
Frukostmötets fjärde talare var Peter Nygren på Synums som berättade att de flyttar till nya lokaler, under Swedbank. Den 30 maj mellan 10-18 har de öppet hus i sina nya lokaler. Synums ska göra årets musik- och motortidning, och kan göra tryck på i stort sett vad som helst - mobilskal, muggar, kepsar, kläder.

Karin Eriksson och Karin Ljudén
EU-projektet W7s projektledare Karin Eriksson och företagsrådgivare Karin Ljudén informerade om att man kommer att avsluta W7-projektet i år, men att man efterlyser idéer till ett nytt W7-projekt. Den 28 maj kl.11-13 bjuder W7 dig på lunch för att su ska kunna ge tips och idéer på sådant som kan ingå i ett nytt W7-projekt. Anmäl er till lunchen genom att maila Karin.ljuden@alvdalen.se eller Karin.eriksson@alvdalen.se.

Tatjana Summermatter
Tatjana Summermatter på Älvdalens turistbyrå, Visit Idre, gav statistik över turismen i kommunen från 2013. I Älvdalen var 16% av alla gäster från utlandet, medan det var 13% utländska gäster i Särna-Idre-Grövelsjön och de gästerna är också de som stått för den högsta omsättningen i jämförelse med sitt antal. Från 2012 har övernattningarna ökat i Älvdalen med 15%.

Dennis Lindquist och Josefin Malm Bogg
Om arrangemanget Blås Grönt och Don't drink and drive 2014 berättade Josefin Malm Bogg och Dennis Lindquist. Detta arrangemang kommer att gå av stapeln under musik- och motorveckan, vecka 32. Förra året var det över 100 ungdomar mellan 13-20 år som blåste grönt vid alla de fyra tillfällena som man måste blåsa grönt för att vara med och tävla om de fina priser som erbjöds. Bland annat kunde ungdomar som blåste grönt vinna ett körkort, surfplatta och många andra fina priser. Vill du vara med och sponsra detta arangemang - antingen med priser eller med ekonomiskt stöd - kontakta Tomas Nord på 0251-31-128, tomas.nord@alvdalen.se. Genom Älvdalens Baptistförsamling kan man ge ekonomiskt stöd: Bankgiro Nr: 125-9332, Plusgiro Nr: 287351-1.

Torbjörn Wallin
Näst siste man att tala var Torbjörn Wallin som berättade om årets nyheter inför Musik- och Motorfestivalen i år. Bland nyheterna finns bland annat Drive in-bio, cykelloppet Älvdalens sportcenterloppet, rockscen på Dalgatan 118, drive in-bingo samt försvarsmakten som ska visa pansarfordon och Black hawk-helikopter. Torbjörn avslöjade även att det den 29 november i år kommer att hållas en julfest i Älvdalens Ishall, med bland annat Lasse Stefans, Stefan Nykvist och fler artister. Den 2 juni klockan 10 släpps biljetterna som säljs av bland annat Älvdalens turistbyrå, Idre turistbyrå och alla turistbyråer i Siljansområdet.

Grundstrukturen av ny organisation
Sist berättade jag om kommunens omorganisation som just nu går för högvarv. Det politiska styret tog 2012 beslut om att göra om den politiska organisationen för att öka medborgarinflytandet i kommunen. Eftersom den politiska organisationen kommer göras om den första januari 2015, måste det finnas en tjänstemannaorganisation som matchar den politiska. Politiskt kommer man ta bort nämnder, och bara Kommunstyrelsen är kvar som nämnd, och till den hör istället fyra utskott, och dessa fyra utskott får en förlängd arm i fyra förvaltningar som får namnen vård- och omsorg, barn och ungdomsförvaltning, samhälls och utvecklingsförvaltning och intern service. Näringslivskontoret hamnar i Samhälls- och utvecklingsförvaltningen. Inom förvaltningen Intern service kommer det även att finnas som en kundtjänst, som kommer ligga i anslutning till receptionen där tjänstemän med allmän kunskap från de fyra förvaltningarna ska finnas för att snabbt kunna hjälpa medborgarna med deras frågor.
Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/frukostmote-kyrkbacksgarden-i-sarna-20.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/frukostmote-pa-hotell-alvdalen-21-maj.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/02/frukostmote-i-alvdalen-2014-02-12.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/03/imorgon-frukostmote.html//Frida Torsein