onsdag 21 maj 2014

Frukostmöte på Kyrkbacksgården i Särna

På frukostmötet igår presenterade företagarna SIG:s nya ordförande sig, Net 1 presenterade sina erbjudanden, miljökontoret gav information om kommande kurser, Visit Idre talade om exportmognad och Scandinavian Mountains. Förutom det påmindes vi om att vi måste vara med nu om vi ska få turisterna till vårt område den dag då flygplatsen är klar i Rörbäcksnäs. Samverkan var ännu ett ämne och vi tittade även på dess fördelar (företag och föreningssamverkan). Dessutom fick vi information om Kanvasmodellen som är en metod för företagsutveckling.


Lägg till bildtext
Tidigare fick jag frågan om vem får komma på frukostmötena. Då vill jag här göra min röst hörd och ropa ut:
– ALLA ÄR VÄLKOMMNA! Företagare, föreningar och alla ni som är nyfikna på framtiden.

Jag försöker mixa information så att det ska finnas något intressant för alla. Ta chansen unna dig en frukost tillsammans med oss. Du får förhoppningsvis med dig något, eller åtminstone så ska hungern vara mättad.  Jag hoppas att vi blir många på frukostmötena för detta är en av de plattformar som jag har för att kommunicera ut till er alla.

Stig-Arne Rolfsson
Stig-Arne Rolfsson fick slänga i sig sin kopp kaffe, eftersom han blev första talare för dagen. Stig-Arne på Idre Data och Bygg  är återförsäljare åt Net 1, och vi har bett honom att informera om de fantastiska möjligheter som deras mobila internet och telefoni kan erbjuda oss som vistas i fjällregionen, och inte minst med tanke på närheten till norska gränsen. Oj, vad mycket information vi fick, jag har tagit fram några smultron som jag tyckte var nämnbara om Net1:
  • Täcker över 95 % av landets yta
  • 120 kilometer ut till havs med 3G täckning
  • Fri roaming i Skandinavien (ice.net i Norge)
Är det god service och lyx att erbjuda gästen internettuppkoppling på bussen, på skoterturen m.m.? Det verkar som att det åtminstone finns möjlighet att erbjuda gästen denna service.


Edita språkar med Stig Spånberg
Edita Pinxter, kommunens miljöchef, presenterade sig själv och beskrev miljöavdelningens sätt att arbeta samt erbjuda möjlighet att delta kostnadsfritt i olika utbildningar. Just nu pågår diplomering av entreprenörer inom branschen för enskilda avlopp som miljöavdelningen håller i. 

Under 2014 planeras en utbildning i energieffektivisering för fastighetsskötare, både tips och praktiskt genomförande, eftersom de flesta verksamheter kan spara minst 20 % av energikostnader till rätt så låga insatser. Vill du ta chansen att delta ring 0251-31152 och anmäl ditt intresse.

Vidare erbjöd hon sig att anordna kurs för livsmedelsföretag gällande hygien, för framtagande av förslag på rutiner och andra tips och råd som bl.a. möjliggör livsmedelshantering i små/tillfälliga lokaler. Denna kurs kommer framförallt att rikta sig till företag med inriktning på säsonganställda. Kursen kommer framförallt inrikta sig på vad man ska tänka på innan man startar eller ändrar sin verksamhet. För intresseanmälan ringer ni ring 0251-31152. Edita poängterade i slutet att hon är mycket tacksam för information och önskemål om exempelvis olika kurser. Hör av er till Edita om du har några förslag: edita.pinxter@alvdalen.se

Fredrik Nilsson till vänster, Leo Persson till höger.
Fredrik Nilsson från Norra Dalarnas Turistråd/Visit Idre tog tillfället i akt att informera kort om internationell helårsturism. Han delgav att det just nu finns ett nytt projekt som drivs av Destination Sälenfjällen där Linnéa Johansson är projektledare.

Målsättningen för detta projekt är: "En efterfrågad kvalitetssäkrad, paketerad, säljbar och bokningsbar region för internationella målgrupper, kopplat till Scandinavian Mountains. En exportmogen upplevelsedestination. Att från regionen bidra till och uppnå den nationella- och regionala besöksstrategin för år 2020."

Just nu gör man en form av kartläggning för att ta fram i vilken grad som våra företag är "exportmogna". Målsättningen är att generera prissatta/paketerade och efterfrågade produkter för 2015, 2016 och 2017 utifrån marknadsanalysen. Jag hoppas att ni inte missar att hoppa på tåget, ditt företag måste stå redo när gästerna tar sina första stapplande steg ur flygplanen på Rörbäcksnäs flygplats.

Vi fick dessutom veta vad Skandinavian Mountains står för. Det är ett geografiskt område/destination som innefattar Sälen, Idre, Trysil och Engerdal (SITE).

Eldsjälen Helena, tror att samverkan är något för Särna.
Företag och föreningssamverkan, kan det vara melodin för Särna, var en fråga som vi ”stötte och blötte” på mötet. Vi lyfte fram fördelar som finns då föreningar och företag samverkar. Vi tittade på en kort film som jag kan rekommendera att ni visar nära och kära och för din förening. Det gick en lista runt där man kunde fylla i en intresseanmälan av att vara med i vidare samarbete. Ni som satt upp era namn på denna lista kommer att få information om vad som sker i fortsättningen. Om du vill att jag skickar er information om samverkan låt mig få veta: Karin.ardefelt@alvdalen.se. Filmen kommer du till genom att klicka här
Gordon Krmic
Nästa presentation stod Gordon Krmic för. Han presenterade ett verktyg för oss, ”Kanvas”, vilket är en metod som är framtagen för småföretag som vill utveckla sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och snabbt sätt. Kort och gott det är en förenklad affärs- och marknadsplan. Under tre intensiva tillfällen kommer man att kunna lära sig hur man får fler kunder, skapar bättre marginaler och säkerställer sin kvalité. Även här gick det en lista runt just för att visa på intresse. Om du vill ta chansen då ska du skynda dig att ta kontakt med Gordon: gordon@inspirion.se eller tel. 073 0775001


Läs mer: http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2014/03/passa-pa-att-utveckla-ditt-foretag-inom.html
 Louise Solheim
Sist men inte minst så presenterade Louise Solheim sig för oss, som företagarna SIGs nya ordförande. Kontakta Louise@glimten-idre.se  eller telefon 073 – 848 70 77.
Under hösten kommer vi att lägga frukostmötena i utbyarna, vi får se hur reaktionen blir på detta.  Det blir spännande tycker jag, och kom gärna med förslag på ämnen som vi kan ta upp på frukostmötena framöver. Jag är dessutom mer än tacksam för förslag på företag/lokaler där vi kan vara. Vi ses på frukostmötena till hösten.


Jag hade jätteroligt på frukostmötet och jag är så tacksam för alla positiva människor som finns här hos oss.  Nu vill jag önska er en riktigt fin sommar, eftersom det inte blir fler frukost- lunchmöten innan semestertiderna!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/frukostmote-kyrkbacksgarden-i-sarna-20.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2013/11/frukostmote-i-sarna-pa-tisdag-312_28.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/11/valkomna-pa-frukostmote-i-sarna-den-13.html// Karin Ardefelt