torsdag 25 september 2014

Kulturupplevelse i Älvdalen

Den 16 oktober bjuder föreningen Sten i Älvdalen in till en kulturdag som börjar klockan 09.00 vid Lokalen på Gamla Näsvägen.

Sten i Älvdalen är en ideell förening som arbetar för att ge konstnärer möjligheter att komma till Älvdalen och arbeta med traktens fantastiska stenarter. Kulturdagen anordnas som ett andra steg i det symposium som inleddes under Älvdalens bygdevecka i somras. Föreningen bjöd då in konstnärer som under en julivecka arbetade med porfyr från Blybergsbrottet.

Känn Dig välkommen att vara med och lyssna till intressanta och kunniga människor. Passa förstås också på att dela med Dig av egna idéer och erfarenheter om hur vi skapar ett fruktbart kulturklimat i allmänhet och vilka framkomliga möjligheter som finns för att få fram spännande konstverk i den offentliga miljön, gärna med sten som utgångpunkt.


Program:
9.00 - 9.45 samling. Sten i Älvdalen bjuder på fika. Konstkonsulent Jordi Arkö, landstinget kultur, ger oss några intressanta inblickar i dagsläget för konsten i länet och leder även dagens program. Föreningen Sten i Älvdalen ger en kort presentation.

9.45 - 10.30 ger vi ordet till Anders Björklund, Orsa rovdjurscentrum, som var med om att bygga upp verksamheten kring Orsas speciella kvartsit, en sten som främst använts för slipstenstillverkning.

10.30 -11.15 Jan-Olov Svedlund, geolog, tidigare SGU, älvdaling, som vet mycket om stenar i vår del av Dalarna.

11.15 - 12.00 Mårten Medbo, konstnär. Doktorand i konsthantverk. Mest känd för sina arbeten i keramik. Han kommer bl.a. att tala om de mekanismer som missgynnar hantverk och materialet i vår samtid.

Tillfälle till diskussioner omkring dagens tema ges givetvis.

13.00 avrundar vi samtalen och går till Hotell Älvdalen för lunch.

14.00 kort besök vid Porfyr- och Hagströmmuseet, varefter vi besöker Elfwedahls Nya Porfyrverk i Västäng. De som sedan har tid och lust hänger med på ett spännande studiebesök vid porfyrbrottet i Blyberg.


Välkommen med Din anmälan till ordf i Sten i Älvdalen Jan Westling, westling.jan@telia.com, tel. 070-2980185 eller kassören Bengt Welin, bengt.h.welin@telia.com, tel. 072-2179131, gärna före den 13 oktober.Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/02/forelasning-fran-sarna-till-jokkmokk.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2011/12/tva-dagar-med-scandinavian-heartland-pa.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2013/09/missa-inte-fulufjallets.html//Frida Torsein