torsdag 17 december 2015

Information om flyktingsituationen i världen, Sverige och Älvdalen

På frukostmötet i Älvdalen den 9 december berättade integrationschef Mathias Jones om flyktingsituationen i världen, Sverige och Älvdalen. Stort intresse fanns bland deltagarna att få ta del av denna presentation på bloggen, så här kommer nu delar av presentationen.
I Mathias presentation finns några begrepp och vad de betyder. En flykting är en person som har rätt till skydd när man flytt från krig, katastrof eller förtryck i hemlandet. En invandrare är en person som flyttat till Sverige från tex. Norge, Tyskland, Afghanistan eller Syrien.
Migrationsverket och Försvarsmakten slöt ett avtal under hösten, vilket gör att det bor runt 500 asylsökande i Trängslet, och i dagsläget arbetar 10 personal på plats där. Alldeles häromdagen startades skolverksamhet i lokalerna i Trängslet. Visste du förresten att asylsökande barn och vuxna bara får 24 kronor per dag? Är det ett gift par får de endast 19 kronor per vuxen.

 
Måndagar, onsdagar, fredagar, lördag samt söndagar går det bussar mellan Trängslet och Älvdalen för asylsökande, och tisdagar och torsdagar går bussar till Särna. På Bion i Älvdalen och Kyrkbacksgården i Särna finns möjligheter för asylsökande - och ortsbefolkning - att komma in och värma sig.Som asylsökande får man numer ha praktik på företag - kanske ser du möjligheter att ta emot en praktikant? Det är med Migrationsverket man skriver avtal om praktik, och ingen ersättning får ges till den praktiserande, som regelverket ser ut idag. Ser du att du skulle behöva hjälp att översätta någon text för att underlätta när de asylsökande besöker din butik, eller liknande, så kan man maila jawad.nazari[at]alvdalen.se så kan han hjälpa till med översättningen.

Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2015/12/foretagsbesok-pa-coop-ica-och-fjaril.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2015/12/vad-galler-om-du-vill-ta-in-en.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2015/12/foretagsbesok-pa-evas-harverkstad.html//Frida Torsein