onsdag 27 januari 2016

Frukostmöte idag på Hotell Älvdalen

Idag hölls årets första frukostmöte och vi fick lyssna till bland annat nya företagsfrämjande projektet F7, Caroline Gyllenkall som är guldsmed, Camilla Hillbom som är ny alkohol- och tobakshandläggare, Musik i Dalarna som berättade om Vinterfest och mer.

Karin Ljudén, om företagsfrämjande projektet F7
Först ut var Karin Ljudén som berättade om det nya företagsfrämjande projektet som nyligen blivit godkänt, som idag går under namnet F7. Projektet ska verka i 7 kommuner, Älvdalen som är projektägare, Orsa, Malung-Sälen, Mora, Vansbro, Leksand och Rättvik. Inriktningen under detta treåriga projekt är att främst verka för redan etablerade företag.

Guldsmed Caroline Gyllenkall
Efter Karin var det Caroline Gyllenkall som presenterade sig, med sitt nyaste tillskott i familjen på magen. Caroline har utbildat sig till guldsmed och har även övertagit Kjell Karlssons företag som han drev under många många år i Älvdalen. Caroline är ursprungligen från Älvdalen, och är en hemvändare. Det var Caroline som var med och tillverkade den ljusstake som Älvdalens kommun skänkte i lysningspresent till prinsparet i somras. Ljusstaken var ett samarbete mellan Hanna Dahlrot som designade, Caroline som bearbetade metallen och Elis Eriksson som behandlade porfyren. Caroline arbetar i såväl guld och silver, och tillverkar nya smycken men lagar även sådana som blivit trasiga. Framåt vårkanten är tanken att Caroline ska öppna en liten butik och sin verkstad hemma i Garberg där hon och familjen bor.

Annika Nordkvist, Musik i Dalarna om Vinterfest
Annika Nordkvist, på Musik i Dalarna, berättade om årets upplaga av Vinterfest, där Musik i Dalarna har uppdraget från de samarbetande kommunerna Älvdalen, Mora och Orsa att arrangera evenemanget. Ny konstnärlig ledare för Vinterfest efter Martin Fröst är Víkingur Ólafsson. Öppningskonserten, som går under namnet Animal Worlds, går i Älvdalen kyrka den 18 februari kl. 18.00. Det finns i år ett erbjudande till företag om att köpa biljetter till reducerat pris: 5 biljetter med 25% rabatt, 10 biljetter till 35% rabatt. Vill du köpa biljetter till dina anställda eller annat genom ditt företag kontaktar du jonas.martinsson@musikidalarna.se, för det är endast den vägen som du kan handla till rabatterat pris.

Camilla Hillbom, alkoholhandläggare
Camilla Hillbom var näst på tur och hon berättade om sin roll som alkoholhandläggare. Hon berättade att det är henne man ska kontakta om man vill ansöka om serveringstillstånd eller vill sälja folköl eller tobak. Alla som ansöker om serveringstillstånd måste granskas, och i det arbetet är Polisen, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket, Räddningstjänsten och även miljökontoret inblandande. Alkohollagen har tydligen funnits, fast inte i dagens form, sedan 1300-talet och gick då under namnet Spyalagen. Camilla arbetar nära kommunens livsmedelsinspektör Camilla Dahl.

Håkan Olsén och Lollo Bertilsson som
tillsammans författat boken Jägerer fro
Övdalim, som släpptes i höstat
Håkan Olsén och Lollo Bertilsson var också på frukostmötet och presenterade boken de i höstas utgav som heter "Jägerer fro Övdalim". I boken finns historier, recept och annat spännande från Älvdalen. Håkan och Lollo erkände till och med att Älvdalens kommun är deras favoritkommun - vilket vi naturligtvis tyckte var väldigt roligt att höra, och vi kan verkligen förstå dem. Arbetet med boken har de ägnat sig åt i närmare 2,5 år, och de har åkt hundratals mil för att besöka alla som medverkat i boken.

Torbjörn Wallin, ordförande
Idre Himmelfjäll
Sist ut var Torbjörn Wallin som berättade om Idre Himmelfjälls utveckling. Hittills har 105 tomter sålts och tanken är att 1000 tomter ska säljas - men för att det ska bli verklighet satsar de nu på att investera i liftsystem. Det är anledningen till den nyemission som just nu pågår för att få tag på kapital för att bygga detta. Tanken är att den 2018 ska finnas 7 fler liftar för att komplettera försäljningen av tomterna. Liftarna ska drivar i egen regi, medan restauranger och butiker ska drivas av andra aktörer. Idre Himmelfjäll har skrivit på ett avtal med Samernas Riksförbund om att en Sápmi Lodge ska byggas på området. Läs mer om Idre Himmelfjäll här.

Vi passar på att tacka alla som varit med och berättat och alla som besökte frukostmötet! Nästa frukostmöte i Älvdalen blir den 16 mars - varmt välkomna då!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/01/foretagarna-alvdalen-och-alvdalens.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/08/frukostmote-pa-hotell-alvdalen-26.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/09/frukostmote-i-idre.html//Frida Torsein