Frukostmöte i Älvdalen

Idag arrangerades vårterminens sista frukostmöte i Älvdalen. Bland talarna fanns bland annat Dahlbergspojken, information om rivningen och bygget av nya skolan, Hotell Älvdalen berättade om sin verksamhet, integrationschef Mathias Jones om den integrationsarbetet. Nästa frukostmöte i Älvdalen blir den 24 augusti.

Först hälsades alla deltagare välkomna av företagarna Älvdalens ordförande Lars Dahlberg och näringslivssamordnare Frida Torsein. Eva Pettersson, vice ordförande i Företagarna Älvdalen berättade även om ett av de UF-företag som finns i kommunen, Timberstore UF, som tagit hem första priset i kategorin Årets produktutveckling - stort grattis till er!

Lars Dahlberg, Dahlbergspojken
Lars Dahlberg presenterade sitt företag Dahlbergspojken, som han startade företaget som enskild firma 2009.  2010 blev han Årets Nyföretagare i kommunen, och 2011 gjorde han om den enskilda firman till ett aktiebolag och skaffade sin första anställda. Parallells hade han en praktikant som även hon anställdes senare när praktiken var klar. Dahlbergspojkens hemsida hittar du här.

Efter Lars berättade Stefan Linde om hur det just nu går med rivningen av Älvdalsskolan. Skolan rivs i etapper, och just nu rivs de byggnader som är närmast RV70. När rivningen är klar och rivningsmassorna är borta börjar bygget av den nya huskroppen. 2019 är ambitionen att hela nya skolan ska vara klar. Du kan läsa mer om detta på denna sida.

Linus och Malin Zetterman,
Hotell Älvdalen
Linus och Malin Zetterman, som driver Hotell Älvdalen tillsammans med Emma Berglund, berättade om verksamheten. Hotellet byggdes 1986, och drevs av ett par ändra fram till 2012 när de köpte Hotell Älvdalen. Förhandlingarna om att ta över började redan 2008, men det var först 2012 det hela gick i lås. Hotellet har 52 rum, och 64 bäddar, och har 45 % beläggning, vilket är mer än snittet i länet som ligger på ca 39 % i beläggning. Under veckorna är det många som arbetar på industrierna i området som bor där, och på helger är det simläger eller skidläger beroende på säsong. Vintertid är det många som är här på halkkörning, och sommartid är det mycket turister, främst norrmän från Trondheim. Vasaloppsveckan och Musik och motorveckan är de två veckor som är allra viktigast för Hotellet, då omsätter de lika mycket som de gör under två "vanliga" månader. Besök deras hemsida här!

Mathias Jones, integrationschef
Mathias Jones, integrationschef, berättade om integrationsarbetet. Under 2014 kom det ca 7000 ensamkommande barn hit, och 2015 var den siffran uppe i 35 000, och i Trängslet bor det i dagsläget 440 asylsökande. Just nu kartläggs kompetenser bland de asylsökande i Trängslet för att underlätta möjligheterna till praktikplatser för dem. Tanken är att det på sikt ska finnas en person som är den person företag kan kontakta när de vill ta emot praktikanter för att få en bra matchning. Mathias ville också att vi alla skulle vara uppmärksamma på olika former av våldsbejakande extremism - oavsett om det rör sig om högerextremism eller religionsextremism. Om ni ser sådana tendenser, propaganda eller liknande kan ni kontakta Mathias, Lina Håmås eller Pege Andersson: mathias.jones@alvdalen.se, lina.hamas@alvdalen.se, pege.andersson@alvdalen.se eller ringa 0251-31300.

Nästa punkt var kommuninformation, där de upphandlingar som är aktuella just nu visades och även en kort puff för kommunens hemsida där man kan hitta länkar till upphandlingar som rör kommunen, men även upphandlingar till olika myndigheter, upphandlingar i Dalarna, hela riket, Norge och Europa. Även information från Samhällsenheten där byggnadskontoret ingår. Ska en skylt sättas upp någonstans, måste man söka bygglov, och vi kommer att göra ett separat blogginlägg om detta, så håll utkik.

Louise och Peter, Synums
Under rubriken företagens 1-minutare presenterade Peter Nygren, som driver Synums tryck och reklam, sin nyanställda medarbetare Louise. De ska tillsammans göra Musik och motortidningen som når ut till 60 000, inför Musik och motorfestivalen vecka 32. Kanske vill ditt företag vara med och synas här? Kontakta Peter eller Louise - du hittar Synums kontaktuppgifter här. Peter presenterade sig även som Visit Idre och Norra Dalarnas Turistråds nya styrelsemedlem tillsammans med Malin Zetterman på Hotell Älvdalen.

Marie Mörk, som driver Sportkullan tillsammans med sina systrar Anne och Cathrine, berättade om Sportkullan Adventure Race, som kommer att hållas i sommar och som är för kvinnor. Det finns två varianter - en lång och en kortare variant. Starten och målet är hemligt in i det längsta - men Marie avslöjar att de man kommer att få göra är att springa, cykla och paddla madrass. Visst låter det spännande? Anmäl dig på deras hemsida! De kommer även att i samband med Älska Älvdalen-veckan (13-19 juni) att ha en minivariant av Adventure race - och den kan man vara hela familjen (men lägsta åldersgräns är 7 år för cykling och 13 år för madrasspaddling). Anmäl dig här.

Torbjörn Zakrisson passade på att berätta mer om Älska Älvdalen-veckan som börjar ta form. Den 13 juni startar det hela - och det är i Särna som det hela drar igång den 13 juni. Så här ser det preliminära programmet ut:
Mån 13/6: Berättarkväll i Lomkällan med lokala förmågor
Tis 14/6: Skogskonferens i Särna, Drive-in-Bingo på Älvdalens IP
Ons 15/6: Invigning av Larz-Kristerz-utställning på Porfyr- och Hagstömsmuséet
Tors 16/6: Grillkväll med musik i Gessi fäbodar
Fre 17/6: Utmaningen, Stafett med dig själv, 1 el 2 kompisar el varför inte med familjen, Älska Älvdalen-Älska Världen, interkulturell kväll med mat och musik på Hotell Älvdalen
Lör 18/6: Fäbodfrukost i Skärklitts fäbodar, Klubbmästerskap i MTB, Serietävling, Brunnsbergs
dragkampare, Dans till Westlights på Boggbergets Festplats
Sön 19/6: Marknad i centrala Älvdalen, Karnevalståg, Smörgåstårtbuffé på Dalgatan 118

Vi vill passa på att tacka alla som kom på frukostmötet - både ni som var där för att lyssna och ni som var där för att berätta om era verksamheter! Stort tack, vi ses igen den 24 augusti!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/frukostmoten-i-alvdalen-och-sarna.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/offentliga-upphandlingar-i-lanet.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2016/05/soker-du-projektfinansiering-i-ditt.html


//Frida Torsein