Frukostmöte på Hotell Älvdalen

I onsdags hölls frukostmöte på Hotell Älvdalen, där bland annat Studio 5, Pressmaster och Competens fanns med bland talarna. På frukostmötet fanns deltog 35 personer, och förutom företagspresentationer fick vi även inblick i vilka upphandlingar som finns just nu.

Eva Pettersson, Företagarna Älvdalen.
Först ut var emellertid Eva Pettersson, styrelseledamot företagarna Älvdalen, som visade en film där Företagarnas VD Günter Mårder berättade om varför det är att föredra att vara medlem i företagarna. Eva passade även på att berätta om det arbete som pågår i samarbete med kommunen i den grupp som kallas Samrådsgruppen. Denna grupp består av styrelseledamöter i de lokala företagsföreningarna och kommunala tjänstemän samt kommunalråd.

Linda Westling och Pernilla Samuelsson
Studio 5, som består av Pernilla Samuelsson och Linda Westling, berättade om sin resa när de skapade salongen Studio 5. Både Linda och Pernilla hade på varsitt håll funderat på att öppna lyxig salong med spa-känsla - och det visade sig att de hade samma dröm! Sagt och gjort - de köpte ett hus och började renovera detta för att det skulle bli som de tänkt. I juli 2016 öppnade de. Pernilla startade sitt företag redan 2008, direkt efter studenten, och Linda startade 2009. De erbjuder, förutom klipp och färg, även spray-tan, vaxning av hårväxt i ansiktet, helkroppsvaxning samt zonterapi. Gå in på deras facebooksida här!

Johan Hansson, Pressmaster
Pressmasters nya VD, Johan Hansson från Ockelbo, berättade om Pressmaster. Han tillträdde som VD under hösten 2016, men har jobbat på Pressmasters kontor i Stockholm sedan 2013. Pressmaster har 90% av sina kunder utomlands, och har som mål att öka omsättningen från dagen 114 MKR till 200 MKR år 2020. Just nu pågår en del nyrekryteringar, och i juli 2016 firade de att företaget funnits i 40 år. Pressmaster bedriver i högsta grad kundanpassad produktion, dvs att de kan göra mycket små serier av sina produkter för att möta en kunds behov. Pressmaster har säljkontor i USA, Tyskland, England, Italien och Japan. Läs mer om Pressmaster på deras hemsida!

Henrik Liliedahl, Competens
Competens, som är ett företag under Iris-koncernen, fick nästa punkt, som Henrik Liliedahl stod för. Han berättade om att det som Competens arbetar med är att få människor närmare arbetsmarknaden genom utbildning, praktikplatser och liknande. Den typiska målgruppen kan vara en äldre person som är mycket praktiskt lagt och till exempel inte har kunskaper i hur man använder en dator, eller en ungdom som är skoltrött och behöver stöttning eller nysvenskar som behöver komma ut på arbetsmarknaden. Huvuduppdragsgivare är Arbetsförmedlingen. Om du i ditt företag kan tänka dig att ta emot en praktikant - tveka inte att höra av dig till Henrik: 010-5162008 eller henrik.liliedahl@competens.se!

Juhani Halonen, chef för upphandlingenheten i Mora, berättade om vilka upphandlingar som finns just nu. Han berättade även om att de gärna har visningar i hur man ska använda det upphandlingsverktyg vi använder idag, som heter Mercell, och att de gärna kan tänka sig att komma till vår kommun om intresse finns. Han poängterade även att när det gäller ramavtal så gäller de alltid Älvdalen, Mora och Orsa, även om det inte står i rubriken. Så, glöm inte att ramavtal gäller alla tre kommunerna! Juhani tipsade om att gå in på Moras hemsida för att se när det kan tänkas finnas visningar i upphandlingsverktyget för leverantörer. På denna sida hittar du en länk (långt ner på sidan) där du kan göra intresseanmälan om du vill få en visning i Mercell: http://www.mora.se/Kommun--politik/Upphandling/. Du kan också titta på kommunens hemsida för att hitta upphandlingar: http://www.alvdalen.se/sv/Naringsliv/Aktuella-upphandlingar1/

När det gäller kommuninformation, som var punkten efter upphandlingspunkten, passade jag på att berätta om att nu har högtrycket för våra byggnadsinspektörer och bygglovshandläggare börjat. Lämna in din ansökan/anmälan så tidigt som möjligt för att ha större möjligheter att få ditt bygglov i tid till byggsäsongen! Värt att nämna är även att företagen i Älvdalens kommun, enligt den undersökning Svenskt Näringsliv gjort, ligger på nionde plats i landet när det gäller störst tillväxt i företagen och på första plats i länet när det gäller nyföretagande! Och som en reaktion på ökad tillväxt börjar det bli lite trångt när det gäller industrilokaler i Älvdalen. Därför kallas fastighetsägare på industriområdena och de företag som har verksamhet där för att diskutera frågan om lösningar när det gäller lokaler. Det går fortfarande att nominera företag till Årets Företagare och Årets Nyföretagare, så passa på att göra det genom att eposta frida.torsein@alvdalen.se!

Johan Tysklind, Riskkapitaldagen i Falun
Johan Tysklind, som arrangerar Riskkapitaldagen i Falun den 27 april, berättade mer om den. Förra året var första gången som han arrangerade detta, och nu är det dags igen. Denna gång kommer det att, förutom den 27 april där det kommer att finnas mycket spännande information om riskkapital och hur man finner den, att vara ännu en aktivitet i maj. Den 30 maj är det en eftermiddag med pitchtävling, där du kan komma med en företagsidé och ha möjlighet att vinna upp till 150 000 kr i kapital och rådgivning! Lär mer och anmäl dig på www.riskkapitaldagen.com!

Ulrika Olsson, studie- och yrkesvägledare
Ulrika Olsson, kommunens nya studie- och yrkesvägledare, berättade att hon gärna har kontakter med företagare, inte bara när det gäller praktikplatser för eleverna på skolorna.

Mattias Estenberg, ny planarkitekt på kommunen presenterade sig. Han kommer närmast från Lantmäteriet och har fördubblat kommunens plankontor, som tidigare endast bestått av Johan Olsson. Även plankontorets praktikant Viktor Svensson presenterade sig. Viktor utbildar sig till samhällsplanerare, och i utbildningen ingår det praktik, varför han är hos oss just nu.

Jan Eriksson, stadsnätsansvarig
Sist fick Jan Eriksson, som nog många känner igen från RV Telecom, presentera sig. Han är kommunens nya stadsnätsansvariga. Han axlar nu Anders Barkes tidigare roll och har hand om fiberutbyggnaden i kommunen. Närmast är det på gång att bli klart med fiber i Idre. Han hoppas få till över 2000 anslutningar under året i hela kommunen, idag är det ca 1200 anslutna till fiber i kommunen. 2020 kommer Älvdalens kommun att ligga på första plats i länet när det gäller fiberanslutningar om vi kan hålla den takt vi har nu.

Jag vill passa på att tacka alla som kom - både talare och deltagare - för ett trevligt frukostmöte! Vi ses igen den 17 maj då det är dags för frukostmöte igen.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/lagre-arbetsgivaravgift-du-kan-fa.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/inbjudan-till-oppen-dialog-gallande.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/har-du-en-forradslokal-att-hyra-ut.html
http://www.alvdalen.se/sv/Naringsliv/Aktuella-upphandlingar1/
http://www.mora.se/Kommun--politik/Upphandling/
https://www.facebook.com/studiofemalvdalen/
http://www.pressmaster.se/
www.riskkapitaldagen.com


//Frida Torsein