Särna samåker?

Särna Samåker! Varför åker alla ensamma i sin bil? Vore det inte möjligt att istället åka tillsammans?
Till affären, till Vårdcentralen, till Fulufjället, Mora eller på fika till en vän?
Vattendrag vid Fulufjället
På många håll i världen gör man så. I södra Europa är olika samåkningstjänster idag ett fullvärdigt alternativ till buss och tåg. När man ska resa till närmaste stad knappar man in på sin mobil vart man vill - om det blir en träff skickas ett sms till telefonen. Sen är det bara att åka!

I större städer lever många utan både körkort och bil. Kollektivtrafiken fungerar! Man tänker sällan på att man måste ha egen transport i andra delar av landet.

Varje år besöker ca. 40.000 turister Fulufjällets nationalpark. Många är de som blir förvånade när de förstår att det inte går att ta sig dit med buss. Detta är ett stort problem som drabbar områdets turistnäring hårt. Under flera år har frågan kommit upp på högre instanser utan att någonting har hänt.

Många äldre har idag svårt att ta sig dit de ska. Idag finns väntjänsten som hjälper de äldre men fler lösningar behövs. Även ungdomar utan körkort drabbas hårt av de bristfälliga kommunikationerna. Det är lätt att bli strandsatt och inte kunna ta sig dit man vill eller måste.

Idag finns det smarta digitala lösningar som på ett smidigt vis matchar ihop samåkare. Ett populärt exempel är skjutsgruppen.nu som helt gratis ställer en utomordentlig samåkningslösning till allmänhetens förfogande. Det pågår även försök med diverse analoga lösningar som på olika vis samlar dem som vill samåka. Exempelvis samåkningsstolpar och ett reflexvästsystem.

Vill du veta mer om samåkning eller är nyfiken på att starta upp något i Särna?
Kontakta Carl Wiking - telefon: 070-9772950 eller eposta: samakning.dalarna[at]helasverige.se - från Hela Sverige ska leva, Dalarna, som jobbar med att utveckla samåkningslösningar på Dalarnas landsbygd.


Läs mer om projektet Samåkning Dalarna här:
http://www.helasverige.se/dalarna/samaakning-dalarna/
https://www.facebook.com/Sam%C3%A5kning-Dalarna-1855598204673241/?fref=ts

Läs mer på vår blogg här:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/foretagsbesok-koodab-bygg.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/kommunen-tackar-polardistans-for-i-ar.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/alvdalens-kommun-soker.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/03/i-dag-ar-det-sista-dagen-for-anmalan.html


//Karin Ardefelt Frida Torsein