Läs om frukostmötet på Hotell Älvdalen idag

Idag hölls frukostmöte på Hotell Älvdalen, det första efter sommaren. Bland talarna fanns Erikssons Buss, Dalatrafik, Sportkullan och Synums.

Eva Pettersson
Först ut var Företagarna, och vice ordförande Eva Pettersson, som berättade om den händelserika sommaren. Bland annat, delade Företagarna Älvdalen ut priser på examensdagen till de elever som vunnit i UF-tävlingen som hölls i början av året.


Daniel Andersson
Daniel Andersson var näste man att berätta om sin verksamhet. Han driver tillsammans med sin bror Erikssons Buss, som har närmare 30 anställda. Erikssons buss är ett av de få bussföretag i landet som klarat att ta alla de 3 ISO-certifieringar som finns för just detta.
Nyligen invigdes den nya bussdepån som ligger i Idre, för att minska tomkörningen. Bussarna drivs till största delen av HVO-bränsle (ett bränsle som utvinns ut slaktavfall, restprodukter från pappersindustrin och sådant). Det finns även planer på att anlägga en publik HVO-tankstation i vår kommun. Det var väldigt roligt att få lyssna på Daniel som berättade om det fantastiska miljöarbete som de bedriver, och som faktiskt är i framkant i hela landet. Läs mer om dem här!


Christina Åhl
Efter Daniel fick Christina Åhl på Dalatrafik äntra scenen. Hon Dalatrafiks hemsida.
delade med sig av det erbjudande Dalatrafik erbjuder för företag till deras anställda. Biljetter till bussarna finns, förutom på bussarna, även på ICA Olssons i Älvdalen. Det pågår ett arbete att få till möjligheter för biljettköp även i vår norra kommundel. Till hösten kommer det även att gå att betala sina biljetter med swish. Christina rekommenderar Dalatrafik-appen, för smidiga betallösningar, även för företag och företagens anställda. Tidtabellerna, som inte längre skickas ut till alla, går att beställa som en personlig tidtabell, med endast de busslinjer du själv är intresserad av (förutom att de går att skriva ut själv). Läs mer på

Marie Mörk, som tillsammans med sina systrar Anne och Cathrine, driver Sportkullan. Nästa år, 2018, firar de 10-årsjubileum. Samma år, är det även 5-årsjubileum för Sportkullan Adventure Race - som lockar eliten bland de kvinnliga multisportare och som är en tävling för kvinnor där man springer, cyklar och paddlar madrass. Marie berättar att det varje år är många återkommande gäster, som lockas av vår natur och atmosfär. Flera bokar sitt boende inför nästa år redan när de är på plats för tävlingen. Under flera år har de gjort en film om Adventure Race, som kommer läggs ut på Youtube. På dagens frukostmöte fick vi vara de allra första som fick se denna film. Runt arrangemanget krävs en rejäl apparat i form av serviceteam till alla deltagare, funktionärer, och inte minst ett gediget arbete för att ta fram en bra bana. Läs mer om Adventure Race här, och titta på filmen här.

Stefan Linde
Kommuninformationen, som var nästa punkt, innehöll bland annat information om de upphandlingar som finns ute just nu. Det är ganska många upphandlingar, inom allt från fiberutbyggnad, ramavtal för tekniska konsulter, livsmedel i konusmentförpackningar, multirink i Särna, Däckservice i Älvdalens kommun, Mora och Orsa kommuner, livsmedel samt färskt bröd. Läs mer om upphandlingar på hemsidan och på vår blogg. Som ni kanske redan sett, kommer Karin Eriksson bytas ut mot Erik Casselbrant, Karin Ardefelt kommer att sluta men finnas som resurs på timmar under hösten, samt Frida under ett års tid arbeta i projektet FRAMTSEG. Projektet FRAMSTEG är både ett näringslivs- och integrationsprojekt som riktar sig till ungdomar i åldern 16-25 år. Stefan Linde, kommundirektör, passade på att kommunen beviljat medel för att sätta upp laddstolpar, både för kommunens egna bruk, men också för allmänheten. Stefan passade även på att berätta att vi har ökat vårt invånarantal med 5 personer under årets första halvår. Just nu är vi alltså 7045 invånare, och det är vårt positiva flyttnetto som gör detta. Dessvärre dör det fortfarande fler än det föds i kommunen. I Dragspelslunden, i Älvdalen, pågår just nu byggandet av ett antal lägenheter, som det redan är kö till, och på sikt finns 16 lägenheter planerade.
Peter Nygren

Peter Nygren, på Synums, passade på att berätta om de dekaler som tagits fram på initiativ från bland annat Ulum Dalska, Köpmangatan och Företagarna. Dekalerna berättar att man i, exempelvis butiken, talar Älvdalska. Detta inte bara för lokalbefolkningen, utan minst lika mycket för våra besökare och ser Älvdalskan som ett mycket exotiskt inslag.
Sist ut var Örjan Solén, på Mora Tidning (Mittmedia) som berättade om att det den 30/8, 20/9, 18/10, 29/11 och 13/12 kommer att komma en gratis Mora Tidning till alla hushåll i Älvdalen, Mora och Orsa kommuner. Vill du marknadsföra ditt företag i något av dessa nummer, kontakta Örjan Solén - orjan.solen@mittmedia.se eller ring 023-935 11.
Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/08/frukostmote-pa-hotell-alvdalen-23.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/08/aktuella-upphandlingar.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/08/personalforandringar-pa.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/08/vad-ska-handa-med-ditt-foretag-nar-du.html


//Frida Torsein