Sveriges åttonde största byggbolag med ca 1000 anställda blir delägare i Fjätervålens skidanläggning

Vi känner oss oerhört glada över att Sveriges åttonde största byggbolag Serneke valt att satsa i vår kommun. En expansiv koncern som sprudlar av nytänkande, mod, hjärta, engagemang och nyfikenhet. Vi hälsar bolaget Serneke med Ola Serneke som VD och koncernchef för Serneke Group välkommen till Älvdalens kommun. 

Går in med tio miljoner

Det var för cirka två veckor sedan vid Fjätervålens AB:s årsstämma som det beslutades att entreprenadföretaget Serneke går in i bolaget som ny delägare med 40 procent av aktierna. Nyemissionen innebär 10 miljoner kronor i Fjätervålens kassa.Ola Serneke valdes till styrelseordförande i Fjätervålen AB. Fjätervålen kan se fram emot en långsiktig förädling av anläggningen.

Vem är Ola Serneke och vad lockade till vår kommun?

Det beslutade vi oss för att ta reda på mera om och fick en liten intervjuv med Ola Serneke.


Ola Serneke
Ola Serneke är född 1971 i Alingsås. Är utbildad vid Chalmers till civilekonom och civilingenjör. Grundade företaget Serneke 2002. Serneke har huvudkontor i Göteborg och 13 lokalkontor runtom i södra Sverige, inklusive Stockholm och Malmö. Totalt cirka 1000 anställda.
Kunder är främst kommuner, kommunala och statliga bolag, industri-och handelsföretag samt fastighetsbolag.Serneke har fyra verksamhetsområden: Bygg, anläggning, projektutveckling och fastighet.

Utsedd till Årets VD samt åker Vasaloppet

I november utsågs Ola Serneke till Årets vd för stora bolag när Årets vd-galan gick av stapeln i Stockholm.Utmärkelsen Årets vd syftar till att uppmärksamma och premiera goda förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv.
Förutom att driva projekt, bygga och vinna utmärkelser hinner Ola Serneke också med att både träna och åka längdskidor.
- Jag älskar skidåkning, framför allt på längden och gärna riktigt långt. Åker flera långlopp varje år, bland annat Vasaloppet och Marcialonga, säger Ola Serneke.

Vad gör Fjätervålen speciellt för er och vad är Dalarna och Älvdalen för er? 

- Fjätervålen är en riktigt fin skidort med många bra och genuina värden, inte minst fantastisk natur och riktigt bra skidåkning. Att det också ligger på ett bra avstånd från södra Sverige är så klart också ett plus.
Dalarna erbjuder en fantastisk natur och en väldigt fin turistindustri. Ni förstår att ta vara på värdena och erbjuder många möjligheter för olika grupper att uppleva friluftsliv i fjällvärlden, oavsett om man vill ha det småskaliga naturnära eller det mer storskaliga och kommersiella.
Älvdalens kommun är en vidsträckt kommun med underbar natur. Vi ser fram emot att lära oss mer om kommunen i vårt samarbete framöver, svarar Serneke.


Vad har ni för framtidsplaner om Fjätervålen?

Ola Serneke tycker att Fjätervålen är en jättefin skidort med mycket potential att förädla och med en själ värd att bevara.
- Vi är en växande koncern och vår personal är självklart en av de viktigaste resurserna vi har. Vi ser möjligheter att göra en hållbar satsning på Fjätervålen för att kunna erbjuda vår personal fina möjligheter till rekreation, hälsa och friluftsliv.
Fjätervålen har väldigt fina miljöer och förutsättningar men behöver förädlas för att vara långsiktigt hållbar. En förädling kostar tid, resurser och engagemang och det kan Serneke erbjuda. Vår ambition är inte att överexploatera Fjätervålen. Vår vision är dels att skapa möjlighet för rekreation och ett utbildningscenter för koncernens anställda, dels att anläggningen ska stärkas och vara hållbar över tid, vilket givetvis ska komma alla besökare och stugägare till del, avslutar Serneke.

Fjätervålens VD Fredrik Litzén glad och hoppfull

Fredrik Litzén


– Vi är väldigt glada över samarbetet. Serneke Group arbetar efter en aktiv och
sund profil. Det ligger helt i linje med vår egen ambition att skapa ett modernt och
genuint skidområde. Att förädla varsamt med kvalité och upplevelse i fokus blir ett
lyft för både gamla och nya gäster. Vår förhoppning är att Fjätervålen ska bli en
åretruntdestination till glädje för många säger Fredrik Litzén, VD, Fjätervålen AB.

Länk: Serneke

Länk: Fjätervålen 

// Lis Karlsson