Angående branden i Trängslet


Uppdaterat 07.50 tis 17 juli (Info från räddningsledare Johan Szymanski)
Igår försökte tre helikoptrar hålla branden i schack, pga blåst lyckades de inte. Kl 15.00 fick all personal retirera och sättas i säkerhet. Helikoptrarna meddelade under kvällen att deras jobb inte gav någon effekt. Natten mot tisdag anlände hjälp från Stockholm. Även fler helikoptar kommer, men då det brinner på flera ställen i Sverige är det svårt att få vattenbombningsresurser att räcka till. Inga personer har kommit till skada. Allmänheten uppmanas att inte fiska eller alls vistas i området.

Fotat från hygget i Rånäs


Hjälp är även begärd från EU;s vattenbombflygplan.

Nu får Sverige hjälp via EU att bekämpa de rasande skogsbränderna. Två italienska brandflygplan väntas landa i Örebro på onsdag. Exakt vid vilka bränder de kommer att sättas in är dock inte bestämt än.


Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet i Dalarnas län

Räddningstjänsten, försvarsmakten och civilförsvaret jobbar intensivt med att släcka branden och helikoptrar vattenbombar området för att minska spridning.
Under måndagseftermiddagen utfärdades ett VMA-larm, Viktigt Meddelande till Allmänheten, med en uppmaning till alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.
På tisdag morgon (17 juli) meddelade räddningsledaren att läget förbättrats med relativ långsam spridning.
Räddningsstyrkorna får under tisdagen förstärkning med ledningspersonal från Södertörns brandförsvar.

Länkar för aktuell och viktig information

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Älvdalens Kommun på Facebook

Krisinformation Sverige - Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet

Aktuell information på Sveriges Radio Dalarna

Mora Brandkårs Facebooksida

Eldningsförbud

I Älvdalens kommun är brandriskprognosen i dag 5E, vilket är det högsta värdet på brandriskskalan och det råder alltså eldningsförbud.

// Lis Karlsson