Nyhetsbrev näringsliv mars 2022

Under mars månad har vi många nyheter vi vill sprida till er alla. Bland annat om vilka tjänster Älvdalens kommun söker, olika kostnadsfria kurser samt en kostnadsfri anbudskurs.

Älvdalens kommun söker stadsarkitekt
Älvdalens kommun söker nu en engagerad stadsarkitekt som vill vara med och driva utvecklingen av Dalarnas nordligaste turistkommun. Som stadsarkitekt kommer du att arbeta utåtriktat genom rådgivning och service till kunder i samband med förändringar i den byggda miljön och genom utbildning och medverkan i andras projekt och ärenden. Du kommer också att arbeta internt inom kommunorganisationen med utbildning, stöd och vägledning till kollegor. Ditt huvudansvar blir länken mellan plan, mark & exploatering, GIS, och bygglovsgruppen, där du får budget-, personal- och arbetsmiljöansvar inom nämnda verksamhetsområden.

Tipsa gärna de du har i ditt kontaktnät som skulle passa för denna tjänst!

SYV/samordnare näringsliv och skola
Nu finns tjänsten ute till en samordnare mellan skola och näringsliv som vi flaggat för tidigare. Tipsa alla du känner!
Arbetsuppgifter:
- Att öka direkta kontakter mellan företagare och skolan, såväl för personal som elever och därigenom öka kunskapen ömsesidigt mellan det lokala näringslivet och skolans värld.
- Använda näringslivet som en motivationshöjande del för elever som även bidrar till att de hittar intressen/vad de har fallenhet för inför studieval.
- Utifrån ett näringslivsperspektiv identifiera samarbete mellan skola och näringsliv idag och vilka ytterligare insatser som kan göras för att säkra framtida kompetensförsörjning.
Kvalifikationer:
- Som person behöver du ha ett eget driv.
- Du ska vara kontaktskapande och gärna ha erfarenhet från eget företagande alt. varit UF-företagare.
- Du får gärna ha arbetat med näringslivsfrågor och gilla att vara nätverkande.

Föreläsning/workshop om digital omställning i byggbranschen den 30 mars, Pernilla Wiberg hotell, Idre
Projekt Framåt - Älvdalens kommun bjuder in till en kostnadsfri föreläsning med Markus Tollsten, Norrdala Bygg AB. Det blir ett tillfälle att få lyssna till färska teoretiska forskningsstudier men också konkreta exempel på hur Markus och Norrdala Bygg under 2 års tid genomfört en digital omställning av flertalet administrativa rutiner. Vidare kommer vi sedan under ledning av Markus diskutera i mindre grupper vad ni som deltagare kan göra och drömma om i den digitala omställningen av byggbranschen. Projekt Framåt finansieras av Europeiska Socialfonden och Älvdalens kommun. Du kan läsa mer om projektet på Älvdalen kommuns hemsida.

När: 30 mars kl 9-12
Var: Pernilla Wiberg hotell, Idre Fjäll, eller Online via Teams
Vem: Anställda i företag i Älvdalens kommun
Pris: Kostnadsfritt ink fika
Anmälan: Gör du i ansökningsformuläret

Innehåll:
08.50 Incheckning digitalt
09.00 Presentation föreläsare och deltagare, namn företag och kort om erfarenhet av ämnet.
09.10 Föreläsning, vi tittar närmare på två forskningsstudier "Små och medelstora företags  digitalisering” – Tillväxtverket 2021 och "Digitaliseringssatsningar i den svenska bygg- och installationsbranschen" - Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond SBUF 2021.
10.00 Fikapaus
10.15 Fallstudie - Så gjorde Norrdala Bygg med att digitalisera administrativa processer i företaget.
11.00 Paus
11.10 Workshop. Vad kan ni göra och drömma om?
11.50 Sammanfattning
Läs mer om projekt Framåt

Slutkonferens projekt Framåt - 27 april, Kulturhuset, Idre
Välkomna till en dag fylld med inspiration och kunskap. Under 18 månader har Älvdalens kommun genom projekt Framåt erbjudit kompetenshöjande insatser kopplat till arbetsmarknadens ökade krav på digitala kunskaper. Nu är det dags att summera projektet, se dess resultat och lärdomar men också blicka framåt – vad ser vi för trender, utmaningar och möjligheter kopplat till den digitala omställningen? Projekt Framåt finansieras av Europeiska Socialfonden och Älvdalens kommun. Du kan läsa mer om projektet på Älvdalen kommuns hemsida.

När: Onsdag den 27 april klockan 10 - 14
Plats: Kulturhuset centralt i Idre, eller digitalt via Teams.
Pris: Kostnadsfritt, lunch och fika ingår för de som är på plats
Anmälan: Gör du här

Programmet
10.00 Projektledare Daniel Nilsson hälsar välkomna och visar resultatfilm
10.15 Visit Dalarna framtidsspanar och berättar hur de kan hjälpa dig
10.45 Region Dalarna, omställningsprojekt K.R.O.K
11.00 Mingelpaus
11.15 Dalarnas Science Park - Digitalisering och innovation
11.45 Företagarna Särna, Idre och Grövelsjön - Samverkanspart
12.00 Lunch – Dagens lunch
13.00 Affärskompetens Digilo – Korta kurser i digitalisering
13.10 Ibrahim Talar – Tillit och mångfald
13.55 Avslutningstal Kommunalråd Kjell Tenn, Älvdalens kommun

Krögarträffar under 2022
Tisdag 24 maj, kl 14-16 Älvdalen på Hotell Älvdalen
Tisdag 22 november, kl 14-16, Idre på Lodjuret i Idre
Meddela gärna alkoholhandläggaren önskemål på diskussionspunkter eller föreläsningar så ska vi försöka tillmötesgå detta.

Älvdalens kommun på Älvdalens Företagsmässa 6-7 maj
Älvdalens kommun kommer att ha en monter på Älvdalens Företagsmässaden 6-7 maj 2022. Temat för mässan i år är rekrytering och därför kommer vi att ha bemanningsenheten och personal på plats för att diskutera jobbmöjligheter på Älvdalens kommun. Självklart kommer det också att finnas personal från  mark, plan, bygg, miljö, trafik och gata, näringsliv och mycket mer! Välkommen att träffa oss i kommunens monter!

Fullt ös i Särna 11-12 maj
Den 11-12 maj klockan 10-17 båda dagarna är det dags för Fullt Ös i Särna. Det är att liknas vid ett öppet hus och du får tillfälle att träffa handläggare inom miljö, bygg, plan, mark, trafik och gata,  näringsliv och mer! Välkommen att träffa oss på Särnakontoret 11-12 maj! Läs mer om Fullt Ös Särna.

Upphandling av däck i Älvdalens kommun
Erbjuder ditt företag däckservice med skifte av däck, balansering, däckhotell, nya däck och liknande och är intresserad av att leverera detta till kommunerna? Älvdalens kommun kommer endast att upphandla däck, men det hindrar inte att man är med i upphandlingen för Mora och Orsa. I Älvdalens kommun finns också en önskan om att dela upp denna tjänst över Särna och Idre. Har du frågor? Mejla denna kontaktperson.

Kostnadsfri anbudskurs i Mora 4 april 
Den 4 april 16.30-20.00 är det kostnadsfri anbudskurs för leverantörer som vill veta mer om offentlig  upphandling och att lämna anbud, genom UDD (upphandlingsdialog Dalarna). Det bjuds på soppa och smörgås. Anmäl dig till upphandlingskursen!

Frukostmöte på Kulturhuset 16 mars
I onsdags hölls frukostmöte på Kulturhuset i Idre. Det var ett femtiotal besökare som fick lyssna bland annat på North Parks spännande utveckling, Särna-Idre begravningsbyrå, Siljan News norr, innovativa Idreföretaget AskNow och veta mer om bibliotekets digitala center. Läs mer om frukostmötet.

Högskolan Dalarnas erbjudande till företag
Högskolan Dalarna erbjuder företag att annonsera sina jobb på deras studentportal. Syftet med detta är att bidra till att stärka kompetensförsörjningen i vårt län och försöka få våra studenter att stanna kvar i Dalarna. Högskolan Dalarna erbjuder nu företag att länka sina jobbannonser under fliken arbetsliv på studentportalen. Mejla studentportalen för annonsering.
För att få bästa match från båda håll så är det följande regler som gäller för annonsering:
- Jobbet ska finnas i Dalarna och tjänsten ska kräva högskoleutbildning.
- Den utbildning som efterfrågas ska finnas på Högskolan Dalarna och jobbet ska passa en person som nyligen tagit examen.
Du hittar information om Högskolan Dalarnas utbildningar här.

Byggnätverket Mora-Orsa-Älvdalen
Norra Dalarnas Byggplats är en plattform för Dialog och Information för alla som verkar inom  byggbranschen. Nätverket har funnits i 7 år och framgångskonceptet har varit att det är deltagarna som skapar nätverket och dess innehåll. Syftet med nätverket är att skapa en plattform för Dialog och Information för alla som verkar inom byggbranschen i Norra Dalarna. Där stöd för utveckling, informationsutbyte, kunskapsutbyte, gemensamhetsöverskridande samverkan och affärer kan utvecklas. Den 13 maj är det dags för nätverksträff! Målet för Norra Dalarnas Byggplats är att skapa broar för de som finns i periferin i norra Dalarna:
- Stärka vår geografiska position.
- Skapa samverkan i vår närmiljö.
- Hålla i och skapa dialog med BI för de mindre bolagen.
- Få information och viktiga aktörer att komma hit till oss och inte tvärt om.
För att skapa detta genomförs två nätverksträffar per år och där finns möjlighet att ta del av kommande kommunplaner som rör byggbranschen eller andra aktörers byggprojekt.
Besök Norra Dalarnas Byggplats på Facebook
Besök Norra Dalarnas Byggplats hemsida

Är det nu du tar din idé vidare från tanke till handling?
Under fyra onsdagar i vår erbjuder Coompanion digitala lunchseminarium där du som lyssnar får med dig råd och verktyg för att ta din idé vidare. Även om du i dagsläget inte har en idé, men ändå ett driv i att vilja utveckla något i framtiden så är det här ett bra tillfälle. Om du redan driver ett företag kan det här vara ett inspirerande tillfälle för att utveckla nya erbjudanden. Varje seminarium gästas av olika samhällsentreprenörer i Sverige. 

När: Fyra onsdagar under mars och april klockan 12.00-12.45.
Plats: Vi träffas digitalt via Zoom.
Anmälan och mer info: hittar du på Coompanions hemsida.
Eventet är kostnadsfritt. Varmt välkommen!


Läs mer:
Vill du ligga i framkant när det gäller energifrågor?
Frukostmöte i Idre 16 mars 
Älvdalens kommun söker samordnare Skola-Näringsliv
Älvdalens kommun söker stadsarkitekt


//Frida Torsein