Krisstöd till jordbruket, växthusodlare och yrkesfisket

Producenter inom jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som drabbats av ökade kostnader till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd. Alla stöden söks genom Boverkets e-tjänst, som du hittar till via länkarna i texten längre ner. Ansökan är öppen från den 9 augusti till den 20 september 2022.

Vem kan söka krisstödet inom animaliesektorn?
Stödet är till för dig inom animaliesektorn som haft ekonomisk påverkan på din verksamhet till följd av det försämrade omvärldsläget. Det kan till exempel vara ökade kostnader för bränsle, utsäde och djurfoder. För att kunna ta del av stöden ska du ha haft kostnader för produktion av de djurslag som omfattas av stödet efter den 1 februari 2022. Mer information på Länsstyrelsen sida.

Djurkategorier som omfattas av stödet:

  • Slaktsvin.
  • Gris, äldre än 6 månader, för smågrisproduktion.
  • Mjölkkor.
  • Övriga hondjur av nöt, äldre än ett år.
  • Handjur av nöt, äldre än ett år.
  • Får och get, äldre än ett år.

Vem kan söka krisstödet inom växthussektorn?
Stödet är till för dig inom växthussektorn som haft ekonomisk påverkan på din verksamhet till följd av det försämrade omvärldsläget. Du ska ha använt växthusytan för odling av frukt, bär, grönsaker, svamp, groddar, kryddväxter eller prydnadsväxter under hela eller en del av perioden februari–juni 2022. Mer information på Länsstyrelsen sida.

Mer information på Länsstyrelsens sida för yrkesfiskare.

Samtliga stöd söks i Boverkets e-tjänst. Ansökan är öppen från den 9 augusti till den 20 september 2022. För att skicka in ansökan behöver du e-legitimation.


Läs mer:
Ny lagstiftning för företag som använder förpackningar
Företagsbesök Idre Fjällens golf
Nittonde företagsstafetten: Knuts bygg
Offentliga upphandlingar


//Frida Torsein