Landsbygd 2020 - visioner för Dalarnas framtid

På Snöå Bruk träffades 200 personer för att diskutera visioner för Dalarnas framtid
I nästan två heldagar har cirka 200 personer träffats på Snöå Bruk utanför Vansbro för att diskutera framtidsvisioner för Dalarna. Mycket spännande diskussioner, föreläsningar, open space-övningar och nätverkande har det blivit!
Från Älvdalens kommun fanns jag och Cen Månsson på plats men även företagare, organisationer, föreningar och andra eldsjälar som vill vara med och påverka framtiden.
Länsstyrelsen stod som värd för konferensen och Maria Norrfalk deltog under båda dagarna med många bra inlägg.
Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna hälsade alla välkomna till Snöå Bruk
Under tisdag förmiddag deltog jag på ett föredrag om LOV, lagen om valfrihet, som hölls av Karin Torneklint, regionchef för Företagarna i Dalarna. Vi fick lära av en kvinna som idag driver privat hemtjänst i Falun och vi fick insikt i fördelar och nackdelar med LOV. LOV ger möjlighet till privata alternativ och kan därför dels öka företagandet och konkurrensen - vilket är positivt.
Under tisdag eftermiddag fick vi lyssna till en mycket inspirerande föreläsare, Theo Härén,  som talade om vilka sanningar som verkligen är sanningar?
Han hade hela världen som arbetsfält och skötte sitt globala företag från Älvkarleby. Många av de saker han talade om handlade om att våga se på framtiden med nya ögon och inte fatsna i de "gamla sanningarna". Jättebra föreläsning, tycker jag!
Under resterande tid var det en så kallad "open space"; utifrån de ämnen som föreslogs fick man vara med i de diskussionsgrupper som man själv var intresserad av.
En grupp handlade om IT- & bredbandsfrågor och där samlades personer från Älvdalen.
IT- & bredbandsfrågor diskuterades i denna grupp - många deltog från Älvdalen
 På kvällen serverades lokalproducerad mat från Dalarna och den nya kokboken "Smak av Dalarna" presenterades av Maria Norrfalk och Holger Petersson, projektledare för Smaklandet Dalarna.

Idag på förmiddagen fortsatte diskussionerna i grupper och jag hade anmält ett ämne som jag ville ta upp till diskussion; "Landsbygd" - är det rätt "varumärke" att använda för att få fler att flytta till Dalarna? Hur kan vi få fler att flytta hit för att skapa tillväxt i Dalarna? Ett tio-tal personer deltog i diskussionerna under en dryg timma - jättekul!
Diskussioner om landsbygd eller stad = blandbygd?
Resultatet från min grupp
Nu är man full av idéer och har mycket inspiration för att arbeta framåt med utvecklingen av vår kommun och Dalarna. Tack Länsstyrelsen för två mycket givande dagar på Snöå bruk!
//Karin Hellström