Frukostmöte i Idre

Idag höll näringslivskontoret och Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön frukostmöte på Lodjuret i Idre. Strax över 30 personer valde att komma för att lyssna på bland annat Glimten i Idre, Idre Blomsterhörna, Arbetsförmedlingen och information om projektet Vision 2021.

Leo Persson, ordförande Företagarna SIG
Först ut var Företagarna SIGs ordförande Leo Persson som berättade om företagarna och projektet Vision 2021, där ett stort antal företag i kommunen är med. Projektets syfte är att utveckla bygden, och man drar under hösten igång en förstudie som ska pågå till våren 2016. För mer information, kontakta Leo (leo.projektcenter[at]telia.com).

Arbetsförmedlingen fanns på plats, och Jimmy Sys berättade om Arbetsförmedlingens nya syn- och arbetssätt. Idag har de mer fokus på arbetsgivarna för att finna lösningar för att underlätta för dem. Jimmy uppmanar alla företag att kontakta honom för att få hjälp när det gäller att rekrytera. Visste du förresten att du inte måste ut med en jobbannons för att hitta personal? Du kan kontakta Arbetsförmedlingen och be om kontakter till sådana som skulle kunna passa in i ditt företag, och så gör de ett urval som du kan få ta del av.

Margareta Bylund, Glimten
Margareta Bylund på Glimten berättade om deras verksamhet. Glimten är ett arbets- och utbildningskooperativ som kan utföra diverse sysslor, samt skapar eget hantverk som de säljer i sin butik. Förutom butik, erbjuda tjänster och utbildning har de även kafé – passa på att besöka dem när du är i Idre!

Marie Martinsson, Idre Blomsterhörna
Marie Martinsson som driver Idre Blomsterhörna berättade om sitt företag, som hon drivit under ganska precis ett år. Vi är tacksamma att vi har sådana driftiga personer som Maria som ser möjligheter och startar en egen verksamhet!

Johan Olsson, planarkitekt på Älvdalens kommun, berättade om arbetet med översiktsplanen som pågår just nu. En översiktsplan behövs för att kunna planera den fysiska planeringen i kommunen, och denna beräknas vara klar under 2017. Även en VA-plan håller kommunen just nu på att ta fram, och denna beräknas vara klar under 2016. Under frukostmötet diskuterades även bygglovshanteringen – under perioder är trycket mycket hårt på byggavdelningen vilket kan orsaka olägenheter för näringslivet.

Sist blev det lite kommuninformation där vi bland annat berättade om de offentliga upphandlingar som just nu finns på Mora, Orsa och Älvdalens gemensamma upphandlingscentral. Vi passade även på att uppmuntra er företagare att skicka in en ansökan till ALMI om att få en egen mentor under ett års tid. Våra nyinflyttade får ett välkomstbrev som Älvdalens kommun anlitar ett företag att skicka ut. I detta finns erbjudanden från företag i vårt område, men det har visat sig att en stor del av de erbjudanden som finns i våra välkomstbrev kommer från företag i Mora. Kanske du vill vara med och välkomna våra nyinflyttade? Ta i så fall kontakt med
Fredrik Lundgren, distriktschef på DRS Reklam: tel 0431-36 94 50, mobil 070-638 6384, fredrik[at]drsreklam.se.

Vi vill passa på att tacka alla som kom på frukostmötet – såväl ni som berättade om er verksamhet såsom ni som kom för att lyssna.

Nästa frukostmöte i norra kommundelen blir på Särna Camping den 22 oktober och då kommer bland annat Christina Lindfors på LEADER Dalälvarna för att berätta mer om planeringen av nya LEADER-perioden. Boka in det redan nu, välkomna då!


Lär mer:


//Frida Torsein