VM i Särna 7-10 mars för draghundar

Ja, du läste alldeles rätt det ska vara VM för draghundar i långdistans i Särna i början av mars. Hundspannen tävlar i distanserna 160 km eller 300 km. Allaredan har hundspann kommit från olika delar av världen för att ladda upp inför tävlingen. Det är bland annat det vita guldet (snö) och det välutvecklade ledsystemet som är eftertraktat här hos oss. Det kommer att bli livat i byn vecka 10 då det kommer tävlande från ungefär 18 olika nationer.

Polardistans 2017 har dubbelt så många deltagare än för bara ett par år sedan. Vecka 10 kommer det mycket människor till Särna för att tävla med sina draghundar och redan nu ser man hundspann som är ute och tränar. Detta gjorde mig nyfiken på varför VM har förlagts till Särna i Älvdalens kommun den 7–10 mars. Därmed passade jag på att intervjua Polardistans banansvarige Rasmus Helbo när han var i Särna och provkörde banorna.


www.polardistans.se
Klicka på bilden om du vill komma till polardistans hemsida.

Draghundstävlingen Polardistans, vilken i år har VM-status, genomförs liksom tidigare år, med start och mål vid Särna Camping. Det är ungefär 130 hundspann som är anmälda från 18 olika nationer alltifrån Sydafrika till Ryssland, vilka ska köra 160 km eller 300 km med hund igenom vår underbara vildmark. Ett spann från Sydafrika ligger i träning på andra sidan nationsgränsen berättar Rasmus. Lena som driver Särna Camping berättar att spann från både Italien och Frankrike kommer 3 veckor innan tävlingen för att träna i området och Rasmus tillägger att tävlingsledningen kommer söndagen vecka 8.


För 17 årsedan gick den första polardistans-tävlingen, vilken har växt från en nationell liten tävling till en stor internationell tävling under dessa år. Polardistans har blivit en mycket respekterad och värdesatt tävling genom hela Europa. Därmed har Särna och Dalarna blivit en prick på kartan för många hundförare runt om i Europa, klargör tävlingsledare Karina Andreasen. 
Under tävlingen blir alla hundförare försedda med en gps-sändare vilket gör det möjligt att följa de tävlande från start till mål. Om du vill följa loppet via nätet ska du gå in på Polardistans hemsida, där det kommer att finnas information om hur man gör. Nedan ser du kartan över banans sträckning, klicka här om du vill se kartan i större format.

http://www.polardistans.se/index.php/de/information-de/die-strecke/karta
Klicka på kartan om du vill se den i större format.
När jag var i kontakt med tävlingsledare Karina Andreasen poängterade hon att hundhållningen är av mycket stor vikt på tävlingen. Hon berättade att hundarna besiktigas av mycket erfarna tävlingsveterinärer före, under och efter tävlingen och även veterinärerna kommer från olika länder i Europa. Jag fick dessutom beskrivet för mig att veterinärerna delar ut ett mycket värdefullt pris efter tävlingen,  det så kallade ”Best Dog Care” vilket är minst lika stor prestige att få detta pris som att vinna tävlingen.

Jag själv har varit och tittat på tävlingen några gånger och det är en väldigt speciell känsla. När hundspannen startar är det oerhörda krafter som "vibrerar" i luften då de ska ge sig av på sin långa färd ut i vår vildmark. Om du vill titta på starten under tisdagen 7/3 och onsdagen 8/3 så rekommenderar jag att du tittar på programmet för att komma i rätt tid till starterna.


Visste du att:
  • varje spann måste ha med sig full utrustning från start till mål, de måste kunna klara sig själva i 24 h uppe på fjället om något skulle hända. Det finns en lista på vad alla spann måste ha med sig, det är allt från vindsäck till termos.
  • det tar 1-2 dygn för slädspannen att köra loppet och det tar ca 2-3 dygn för dem som åker skidor med hund under loppet (det innebär att de första tävlande kommer i mål redan under onsdag kväll), och de tävlande som är ute längst förväntas in under fredagsförmiddagen. Tävlingen stängs officiellt fredag den 10 mars kl. 12.00.  
  • det går att följa alla tävlande eftersom de har ett GPS-chip på släden.  
  • alla spann måste vila en reglerad minimitid under loppet.
  • det finns halm och vatten till hundarna på checkpoint.
  • första polardistanstävlingen startade 2001.
  • en fördel med Särna är att de tävlande inte behöver korsa så många bilvägar under loppet.
      
Jag frågade Rasmus vad VM-statusen har för betydelse för tävlingen, han skruvade på dig och sa att ett VM är egentligen för stort för Polardistans att arrangera. Tävlingen sköts ideellt och allt hänger på om fritiden räcker till hävdar Rasmus. Nu får vi hålla tummarna för att arrangemanget kommer att fungera väl. Är det så att du kan tänka dig att hjälpa till som funktionär, ta i sådana fall kontakt tävlingsledningen.

Det kommer ett TV-team från Italien för att göra en dokumentär om årets Polardistans. Ska du besöka tävlingen så kan det vara bra att tänka på att det kan vara ont om parkeringsplatser för publik, därför skickar Rasmus med ett tips om att det kan vara bra att parkera en bit i från startområdet. Han vill dessutom informera om att det kan vara bra att inte ta med sig andra hundar till tävlingsområdet eftersom det kan distrahera de tävlande hundarna och dessutom finns det alltid en viss risk för smittospridning vid ett sådant stort arrangemang. Det kommer att vara runt 1000 hundar på ett begränsat område.

Letar du boende?


Har du frågor så kan du ta kontakt med Karina Andreasen, e-post: race@polardistans.se , tel. 073-063 80 99, eller så skickar du ett mail till: info@polardistans.se


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/02/mojlighet-till-lagre-arbetsgivaravgift.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/02/las-om-lunchmote-i-grovelsjofjallen-den.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2017/02/det-var-uf-foretagare-och-uf-massa-i.html


// Karin Ardefelt