Unga entreprenörer söker sommarjobb

Nu har sommarjobbsentreprenörerna äntligen dragit igång med sina företag! I år är det sex stycken ungdomar mellan åldrarna 15-18 år, som alla driver individuella företag. 
Det finns alltså sex stycken sommarjobbsföretag som har olika tjänster och produkter att erbjuda. Älvdalens kommun har även i år erbjudit möjligheten för ungdomar födda 1999 - 2002 att driva sommarjobbsföretag som sommarjobb. 

Får testa sina affärsideér under fyra veckor 

Hiwot Mehary och Viktor Weabråten HedénUnder föregående vecka utvecklade ungdomarna en affärsidé som de sedan har arbetat med under handledning. De har även fått en introduktion i företagande.

Liten tävling - Draknästet

På torsdagen fick de delta i "draknästet" där de fick presentera sitt företag och sin affärsidé inför en jury. Här kunde de vinna i två kategorier; bästa företagspresentation samt bästa affärsidé.

Juryn kom fram till följande beslut

Mehdi Rezai vann kategorin för bästa förtagspresentation och Hiwot Mehary vann kategorin för bästa affärsidé. Från och med denna vecka och fyra veckor framåt, alltså mellan veckorna 28-31, kommer ungdomarna att driva sina egna företag.

Snabbfakta från Skatteverket: 

Entreprenör på sommarlovet

Många kommuner erbjuder ungdomar som är mellan 15 och 20 år möjlighet att pröva på att driva ett eget ”företag” under sommarlovet. Aktiviteten går under olika namn i olika kommuner men gemensamt är att du som deltagare erbjuds en utbildning om företagande och entreprenörskap, stöd av handledare och att du får ett startkapital.
Läs mer om sommalovsentreprenörer på skatteverkets hemsida här


Nedan kommer en kort presentation av alla sex företag:


Mehdi Rezai: 

hjälper dig med lite allt möjligt, till exempel målning och färgskrapning, hantverk, bär- och flytthjälp, städning och liknande. Vill du ha hjälp av Mehdi under sommaren, kontakta då honom på telefonnummer: 073- 697 34 49.Hiwot Mehary: 

kommer  att ge en inspirerande och motiverande föreläsning om sitt liv som nyanländ i Sverige. Mer information om tid och plats kommer senare, så håll er uppdaterade! Om ni har frågor kan ni kontakta henne på telefonnummer: 070-887 36 30.
Ambesajer Jamane: 

hjälper dig med gräsklippning, målning samt tvättning av bilen. Vill du ha hjälp av Ambedajer under sommaren, kontakta då honom på telefonnummer: 072- 314 90 99.
Gawhar Salihi: 

kommer att sälja T-shirts med tryck som hon har designat själv samt teckningar som är målade av henne själv. När dessa är producerade kommer de att säljas på Älvdalens turistbyrå samt Porfyr- och Hagströmsmuseet. Ni kan även beställa dessa produkter direkt från Gawhar. Hon kommer även att erbjuda barnpassning. Behöver du barnvakt eller vill köpa en originell t-shirt eller en teckning, kan du kontakta Gawhar på telefonnummer: 070-584 31 46.
Abdolah Rahimi: 

hjälper dig att handla mat, klippa gräsmattan, städa ditt hem och din bil samt målning. Han hjälper dig även om du behöver sälja något på loppis. Vill du ha hjälp av Abdolah under sommaren, kontakta då honom på telefonnummer: 079-023 40 21.

Viktor Weabråten Hedén: 

hjälper dig med lite allt möjligt, till exempel fönsterputsning, gräsklippning, trädgårdsarbete och vedklyvning. Vill du ha hjälp av Viktor under sommaren, kontakta då honom på telefonnummer: 072- 585 36 00.
// Lis Karlsson Näringslivskontoret och Linda Qvicker, Arbete och Utveckling