Älvdalen är bäst i landet på att starta nya kooperativa företag

Svensk kooperation släppte nyligen rapporten nya kooperativa företag 2008-2018. Rapporten visar att Älvdalen är bäst i landet på att starta nya kooperativa företag. I Älvdalen startades 26 nya kooperativa företag under perioden 2008-2018 det blir 36,5 per 10 000 invånare att jämföra med Göteborg som har 7,7 nya ekonomiska föreningar per 10 000 invånare. 
Vi frågar Sam Risander på Coompanion Dalarna hur det kommer sig att Älvdalen är bäst i landet på att starta kooperativa företag?
”Coompanion är en organisation med uppdrag att ge kostnadsfri information och rådgivning om kooperativt företagande. Vi har ett gott samarbete med Älvdalens näringslivskontor, som kopplar in oss när människor vill starta företag tillsammans. Det finns en bredd på de kooperativa företagen i Älvdalen och det är roligt att se. Vi har bland annat Rockdale, Iessn Til, Kultur i Grövelsjön, Idre Yran och tidigare startades många fiberföreningar där man tillsammans i byarna löst en samhällsutmaning.”

Vilken typ av kooperativa företag tror du vi kommer se i Älvdalen i framtiden? 
 ”Jag tror vi kommer få se fler bygdekooperativ/-bolag som exempelvis Dalen i Sörsjön, de driver pub, restaurang, hemtjänst och förskola. Jag tror vi kommer se fler kooperativa lösningar som möter människors behov av utvecklingen mot Agenda 2030, som bilpooler på landsbygden och kanske inom Solenergi. Sen tror jag personalövertagande kan vara en viktig del i kommande ägarskiften, att personalen går ihop och löser ut en åldrande ägare till ett företag.”    

Funderar du på att starta ett kooperativt företag? 
Kontakta Coompanion Dalarna dem ger råd och stöttar vid bildandet av nya kooperativa företag.

Så funkar ett kooperativt företag - Företaget ägs och drivs av en grupp (i praktiken tre eller fler) fysiska eller juridiska personer, som styr företaget enligt föreningsdemokratiska principer med syftet att själva delta i och dra nytta av verksamheten. Detta gäller oavsett storlek, bransch eller typ av medlemmar. Kooperativt företagande är inte knutet till en bestämd juridisk företagsform. Det är möjligt att använda aktiebolagsformen eller i vissa fall en ideell förening. 

// Camilla Garbergs