Sammanfattning av frukostmöte 8 april 2022

Fredagens frukostmöte på Hotell Älvdalen gästades av ett 40-tal fysiska besökare och ett 20-tal som tittade på den streamade varianten. Vi fick lyssna till bland annat Vandrarhemmet i Åsen Uvboet, Indikavi, Nyföretagarcentrum samt viktig information om krisberedskap och flyktingmottagande.

Först ut var företagarnas Peter Nygren, som är ny ordförande för Företagarna Älvdalen. Han presenterade den nya styrelsen för lokalföreningen som nu består av Lars-Erik Wiik, Malin Zetterman, Petra Ekenstierna, Mikael Nilsson, Jennie Tegnér och Marie Graf. Peter rapporterade även kortfattat om den nya rapport som Företagarna tagit fram, som bland annat visar hur stora skatteintäkter som kommer från företagen i kommunen: 37% kommer från småföretagen och 7% från större företag. Företagarna ska arrangera en politikerdebatt den 24 augusti, den 28 september har de en medlemskväll och 11-12 november är det företagarkonferens. Förutom detta är det företagarna som är uppdragsgivare till Företagsmässan som går av stapeln 6-7 maj i år. Dessutom samarbetar Älvdalens kommun och Företagarna kring frukostmöten.

Efter Företagarna var det dags för ett par nya medborgare och företagare i vår kommun. Marita och Martin Antblad heter de nya ägarna till vandrarhemmet i Åsen Uvboet och de är, som redan avslöjat nya medborgare i vår kommun. Martin och Marita berättade om att de såg att Uvboet var till salu i höstas och i februari var affären klar och de var nya ägare. Ett av målen för företaget är att fler ska upptäcka den vackra naturen och lugnet i Åsen med omnejd. Vi passar på att hälsa dem välkomna till vår kommun!

Mattias Graaf Liljedal och hans bror Henning Alfredsson berättade om sitt företag Indikavi som funnits i ett par år. Företaget är en kombination av arkitektfirma och grafisk layout. De gör bland annat 3D-vandringar av nybyggnationer, 3D-modeller av produkter och förutom det gör de logotyper och tar fram ritningar. Även Indikavi är relativt nystartade så vi passar på att välkomna även Mattias och Henning som företagare!

Therese Nielsen berättade om Nyföretagarcentrum Norra Dalarna där hon är företagsrådgivare. Sedan starten för tre år sedan har hon haft över 900 rådgivningar. Nyföretagarcentrum Norra Dalarna finansieras av Älvdalens kommun, Mora, Orsa, Malung-Sälen och Vansbros kommuner. Därtill har de ett stort antal privata företag som är med och finansierar verksamheten. Vi rekommenderar dig som är på gång att starta företag, nyss startat eller funderar på en affärsidé att ta kontakt med Therese för rådgivning! Boka tid för rådgivning.

Annette Bäcker, som är integrationssamordnare på Älvdalens kommun berättade om det eventuella flyktingmottagande av Ukrainska flyktingar. Det är Migrationsverket som fördelar ut flyktingar över landet, och just nu har kommunen inte fått några ukrainska flyktingar anvisade. Däremot kan det komma flyktingar på eget initiativ hit, och då är det viktigt att de registrerar sig på Migrationsverket för att de ska få tillgång till de stödåtgärder som är kopplade till en bra vistelse i landet.

Mariell Herrdin, beredskaps- och säkerhetssamordnare på Älvdalens kommun berättade om det ansvar vi alla har när det gäller att klara oss vid kris. Det gäller såväl privatpersoner som företagare. Det finns såklart många olika slags kriser, men oavsett måste man själv se till att man kan fortsätta bedriva sin verksamhet och se till att man har mat och vatten på bordet i åtminstone en vecka. Det finns mycket bra information om vad du kan se till att ha hemma i händelse av kris och även information till dig som företagare i händelse av kris. Pålitlig information vid kris finns på Krisinformation.se. För dig som för vill veta mer om vad du bör se till att ha hemma finns information här. För dig som vill veta mer ur företagarsynpunkt finns information här.

Torbjörn Wallin berättade om Företagsmässan 6-7 maj i år som han och Niklas Nouvel arrangerar på uppdrag av Företagarna Älvdalen. Förutom Företagsmässan berättade han även kortfattat om programmet för Musik- och motorfestivalen och om de engagemang som företagen som sponsrar visat även under de två år som festivalen legat nere. En överraskning vi fick veta var även att han och Niklas ska arrangera en stor fest i Älvdalens ishall den 28 april 2023.

Edita Pinxter, politiker i Älvdalens kommun, berättade om Vision 2033 som politikerna ska ta fram. I denna vision efterlyser de tankar och åsikter från medborgare och företagare i vår kommun. För att bidra till denna vision uppmanar vi dig att ta kontakt med Edita. Det är Edita och ytterligare två politiker som arbetar med att ta fram ett visionsunderlag.

Peter Friebel, som är projektledare för Bibliotekets digitala center passade på att berätta om vad projektet erbjuder. Förutom välbesökta seniorkurser i olika digitala verktyg finns möjligheter att låna en musikstudio, workshops i spelprogrammering och mycket mer! Läs mer om det digitala centret på kommunens hemsida.

Sist ut vad Frida Torsein, näringslivssamordnare på Älvdalens kommun som berättade bland annat om de nya e-tjänster som finns på kommunens hemsida. Bland annat e-tjänst för bygglovsansökningar- och anmälningar, för schakt- och grävtillstånd samt för alkohol- och tobaksansökningar. 

Ann-Sofie Tenlén, som är ny affärsutvecklare för Älvdalens kommun från Visit Dalarna hade skickat med oss en videohälsning där hon berättade att hon just nu är på måndagar i Älvdalen med anledning av föräldraledighet men i höst är hon här på heltid. Kontakta Annso!

Stort tack alla som deltog som berättare såväl som deltagare! Frukostmötet finns att kika på i efterhand på kommunens hemsida.


Läs mer:
Välkommen på frukostmöte 8 april
Sök stöd till olika sorters laddinfrastruktur
Däckupphandling Älvdalens kommun
Nyhetsbrev näringsliv mars 2022


//Frida Torsein