Nyhetsbrev näringsliv - augusti 2022

Nu har ett nytt nyhetsbrev gått ut med matnyttig information till näringslivet i kommunen. Du som inte prenumererar på vår nyhetsbrev kan mejla Frida Torsein att du vill ha det så kommer det med. Bland nyheterna är exempelvis den bankenkät som vi skickat ut, information om olika företagsträffar som är på gång och mer!

Lokal bank
Bankernas fysiska närvaro har försvunnit från Älvdalens kommun. Det väntar en sannolikt tuff period när det gäller företagskrediter för företag och föreningar med anledning av räntehöjningar och dalande konjunktur. Vi vill ta reda på vad företag och föreningar i vår kommun tror om framtiden och hur behovet ser ut av lokalt bankkontor.

Vi ber dig därför svara på vår enkät som berör just bankfrågan. Vi uppskattar att det tar mellan 5-10 minuter att svara på enkäten.

Svara på bankenkäten


Projektenkät - tack för att du svarar!
Tillväxtverket kommer i höst öppna upp för möjligheten att söka projekt för insatser som bidrar till att långsiktigt stärka ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv genom att underlätta för en grön omställning och utveckling i nya och befintliga företag. Projektets syfte ska vara att utveckla konkurrenskraft och hållbar tillväxt hos företag.
Innan vi trycker på gasen och gör en projektansökan, vill vi veta vilka behov ditt företag har. Vi är tacksamma om du vill svara på vår enkät med 7 frågor, som tar ungefär 5 minuter att svara på.
Antalet svar på enkäten avgör om vi går vidare med en projektansökan eller ej.

Svara på projektenkäten

 

Frukostmöten under hösten

2 september - Älvdalens Utbildningscentrum
23 november - Idre, exakt plats återkommer vi med
9 december - Rots Skans i Älvdalen

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket
Producenter inom jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som drabbats av ökade kostnader till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd. Klicka på länkarna för mer information.

Krisstöd animaliesektorn
Krisstöd växthusproduktion
Krisstöd yrkesfisket

 

Välkommen på fikaträff om det lokala företagsklimatet
Den 30 september samlas vi till ett dialogmöte kring det lokala företagsklimatet i Älvdalens kommun. Mycket fungerar väldigt bra men vad behöver vi utveckla för att bibehålla positionen som en av de mest företagsvänliga kommunerna i Dalarna?

Henrik Navjord, Svenskt Näringsliv, presenterar årets resultat från den enkätundersökning som årligen genomförs kring det lokala företagsklimatet i länets alla kommuner. Hur stod sig Älvdalens kommun i år och vad svarar ni företagare att kommunen behöver prioritera för fortsatt utveckling?

Vi hoppas på ditt deltagande och uppskattar dialogen med dig. Kom och berätta din syn på saken!

Idre 08:00-09:30 på restaurang Renen & älgen på Idre Himmelfjäll. Vi bjuder på fika!

Älvdalen 13:00-14:40 på Hotell Älvdalen. Vi bjuder på fika!

Anmäl dig och ange vilken av träffarna du vill på


Kurser för dig som företagare
Du som företagare har möjlighet att gå ett stort antal kurser för att utveckla dig själv och ditt företag. Ett axplock av korta kurser som finns digitalt är:

- Excel
- Rekrytera med LinkedIn
- Bokföring för nybörjare
- Sökmotoroptimering
- Förstå ditt bokslut
- IT-säkerhet för ditt företag

Se fler kurser


Cirkulära affärsmodeller
För dig som vill veta mer om cirkulära affärsmodeller finns det också kurser. Utbildningen är kostnadsfri och sker i åtta steg. En kursomgång drar igång inom kort. Ytterligare en omgång är planerad till november, men datum är inte satta ännu.

Läs mer om cirkulära affärsmodeller


Upphandlingar
Genom upphandlingsdialog Dalarna kan du få upp till fem timmar kostnadsfritt och individuellt stöd kring ett anbud. För att veta mer, kontakta den upphandlade konsulten Björn Brandell, på EPIS AB: telefon 070 496 09 74. Läs mer på Upphandlingsdialog Dalarna.

Exempel på individuellt stöd kan vara att:
- hitta lämplig upphandling
- få råd och tips
- påbörja ett arbete att ta fram policydokument inom miljö och hållbarhet
- lära sig mer om e-handelssystem
- utforma ett konkret anbud

Du vet väl också att du hittar aktuella och planerade upphandlingar på kommunens hemsida? Det finns även upphandlingar på Region Dalarnas och Länsstyrelsens sidor.

Annonserade lokala upphandlingar

Planerade lokala upphandlingar

Upphandlingar Region Dalarna

Upphandlingar Länsstyrelsen

Upphandlingar Trafikverket

 

Uppdatera dina företagsuppgifter
Företaget Update System tillhandahåller kommunens företagsregister. Nu kan du enkelt uppdatera dina uppgifter genom att gå in på denna sida för att uppdatera.


Stort tack från bygg
Bygglovssidan på kommunen vill ge ett stort tack för att alla har haft förståelse för hårt tryck på bygg den här sommaren!

Politikerdebatt i Älvdalen
Valet 2022 närmar sig med stormsteg. Därför bjuder Företagarna Älvdalen och Älvdalens Köpmangata idag den 24 augusti in dig att möta och lyssna på våra folkvalda politiker från Älvdalens kommun och diskutera frågor som är avgörande för kommunens näringsliv. Det finns möjlighet att följa debatten digitalt och en länk hittar du nedan.

VAD: Politikerdebatt
VAR: Restaruang Dalgatan 118
NÄR: Idag den 24 augusti klockan 19:00
FÖR DIG SOM INTE KAN DELTA FYSISKT: Gå in på denna länk och följ digitalt i efterhand


Nya jobb inom livsmedelskedjan
Är namnet på ett projektet för dig som vill utveckla ditt företag inom förädling och diversifiering av verksamheten. Projektets syfte är att utveckla små företag till att skapa en ökad tillväxt och få fler arbetstillfällen på landsbygden inom andra områden än jordbruk.

hemsidan finns ett kalendarium över kurser och aktiviteter i projektet.

Företagarkonferens 11-12 november 2022
Välkommen till Företagarnas konferens i november! Syftet med konferensen är att öka samarbetet och dialogen mellan företagare och kommunen. Tillsammans ska vi lägga pusslet för att driva utvecklingen framåt.
Den 11-12 november slår portarna upp till företagarkonferensen. Programmet är under planering, men spara datumet redan nu!


Läs mer:
Inbjudan till politikerdebatt
Krisstöd till jordbruket
Företagsbesök Idre Fjällens golfbana
Nittonde företagsstafetten: Knuts Bygg



//Frida Torsein