Gymnasieprograminfo för Älvdalens högstadieelever

Tisdagen den 6 dec fick Älvdalsskolan och Strandskolan i Idre besök av tre olika gymnasieprogram. Detta var ett nytt upplägg där skolan bjuder in både lärare och studenter från olika gymnasieprogram samt representant från arbetslivet som kan berätta hur det är att jobba inom branschen. Syftet är att bredda elevernas valkompetens och medvetenhet inför gymnasievalet som sker i februari.


"Denna gång fångade vi upp tre gymnasieinriktningar som man kan hävda lider av stor brist på kompetensförsörjning", säger Daniel Nilsson som är samordnare av skola näringsliv i Älvdalens kommun.

Dels kunde vi välkomna närmsta VVS-program där lärare och två studenter från Mora reste från Borlänge och Hushagsgymnasiet. Väl på plats fick de sällskap av Calle som jobbar på Älvdalens VVS. Ungdomarna kunde lyssna och ställa frågor till de olika representanterna som kunde ge svara utifrån de olika perspektiven som student eller yrkesverksam.

Upplägget var att varje klass under 20-25 minuter fick lyssna, ställa frågor och klämma på arbetsverktyg från respektive bransch. Därefter 5-10 minuters paus innan klassen roterade till nästa bransch.

Vidare fick eleverna lyssna till Vård och omsorgsprogrammet på Mora gymnasium. Studenterna Emma Palmer, årskurs 2 och Hedda Skaaret Olsen, årskurs 3 berättade om programmets innehåll, tips och råd som de själva upplevt och varför de tycker det är en jättebra utbildning. Lärarna Maria Kåks och Maria Bergqvist kunde bland annat berätta att i fjol fick 14 av 16 studenter fast anställning direkt efter utbildning. Lina Frost och Marina Zachrisson som till vardags jobbar inom hemtjänsten på Älvdalens kommun kunde berätta om sin varierade arbetsvardag och att det är så kul att få jobba med människor och hälsa på i deras trygga hem.

Maria Bergqvist, lärare på Mora
Gymnasium

Till sist fick eleverna också lyssna till Timucin Pihiven, lärare på Mora gymnasium som berättade om den nya utbildning som startar hösten 2023. Namnet på den nya inriktningen är försäljning och serviceprogrammet. Från branschen kunde Älvdalseleverna lyssna till David Paulsson, Bolist/Elon i  Älvdalen och Idreeleverna lyssna och fråga Andreas Starenhed, VD på Idre Fjäll, hur det är att jobba med försäljning och service.

"Responsen från eleverna var bra även om flera elever i årskurs 9 av naturliga skäl redan har en klar bild över vad de vill välja för gymnasieprogram. Upplägget med närvaro från yrkesverksam, gymnasiestudenter och gymnasielärare var uppskattat och något som skolan planerar att fortsätta utveckla", avslutar Daniel Nilsson.


Läs mer:
Företagsbesök på Idre Adventure
Företagsbesök på Grövelsjön Alpacka
Företagsbesök på Experience Grövelsjön
Kreativ träff om outdoor i Älvdalen och Idre


//Frida Torsein