fredag 31 augusti 2012

Samarbete,samarbete och samarbete

I måndags hade vi Lunchmöte på Lövåsgården. Temat för detta möte var Samarbete. Det är näringslivskontoret tillsamans med organisationen Företagarna som arangerar dessa träffar där man kan hämta in information om vad som händer i kommunen och utbyta erfarenheter med varandra. Inför detta möte hade jag god hjälp av Kjell Wahl GTF.

Vi var 29 personer samanlagt som kurade ihop framför brasan på Lövåsgården då vi startade med en kopp kaffe.


Temat för dagen var samarbete, turismutveckling och gränssamarbete.

 • Jakob Ebner från Länsstyrelsen började med att informerade om det seminarium som Länsstyrelsen i Dalarna och Älvdalens kommun kommer att hålla på Idre Fjäll 4-5 oktober "Naturturism i skyddade områden". om du vill läsa mer och anmäla dig då kan du klicka på länken nedan. http://www.visitidre.se/naturturism/  Jacob berättade också om att man nu har börjat med affärsutveckling och coachning  för entreprenörer inom turistnäringen och evenemang. En av tankarna med detta är att man ska vidareutveckla samarbetet över gränsen mellan Norge och Sverige. Är du intresserad av att delta så ska du kontakta Jakob Ebner Jakob.Ebner@lansstyrelsen.se
  • Två representanter från Turistrådet Fredrik Nilsson fredrik@visitidre.se och Karin Blaauboer stf@turistgardensarna.com informerade om turistrådets och visit Idres arbete och de berättade om turistrådets nya styrelse. De informerade om att de nu gör ett nyhetsbrev till sina medlemmar för att informera om det löpande arbetet. Vid frukostmötena i Älvdalens kommun kommer turistrådet i framtiden att delta för att dela med sig av information, och självklart hämta in synpunkter.


  • Anna Matsson och Staffan Berquist från projektet
   SITE-Destination (Sälen,Idre,Trysil,Engedal) informerade om SITE kommunernas arbete med att skapa förutsättningar för helårsturism, bland annat genom fokus på transport, och betonade vikten av att näringslivet samarbetar för att skapa attraktiva upplevelser för besökare. Anna presenterade Entreprenörshelgen 2013 och bad företagarna om hjälp med att nå ut med budskapet till säsongsanställda med ett visat intresse för entreprenörskap. Entreprenörshelgen är redan öppen för anmälan klicka på länken för mer info http://www.sitedestination.com/sv/entreprenorshelgen-2013-nu-oppen-for-ansokningar Jag bifogar desutom presentationen rörande entreprenörshelgen. Om du vill fördjupa dig i SITE-projektet kan du gå in på deras hemsida:  http://www.sitedestination.com/

  • Maria Stenis informerade om projektet "Kvinnors kooperativa företagande i Dalarna" som drivs av Coompanion. Detta projekt drivs i Dalarna för att inspirera, hitta nätverkoch främja utveckling inom kvinnors kooperativa företaganden. De söker kvinnor i Dalarna som vill starta företag tillsammans eller har företag som vill samverka med andra företagare. Du finner mer information om coompanion  www.coompanion.se du kan desutom kontakta Maria Stenis på maria.stenis@coompanion.se.

  • Arbetsförmedlingen informerade om den hjälp som de kan erbjuda företagen, dessutom om att det finns människor som väntar på att få en chans att komma ut på arbetsmarknaden.
            pia.frost@arbetsförmedlingen.se
            madeleine.printz@arbetsförmedlingen.se
            berit.wickstrom@arbetsförmedlingen.se

  • Peter Friebel  från "Vara vild" berättade om sin verksamhet och om nya kurser som de kan erbjuda. Finns det kanske ett enkelt boende som han kan hyra när han håller sina kurser, eller är det kanske någon som är intresserad av någon form av samarbete. Gå in och läs mer om deras verksamhet. http://www.varavild.se/index.html?lang=sv eller kontakta Peter direkt .

  • Sedan avslutades mötet med en samanfattning. Samarbete tror jag Karin Ardefelt är en förutsättning för helårsturism och vi måste samarbeta och paketera produkter för att bli så kallade "exportmogna" Detta kan skapa en synergieffekt och i förlängningen skapar vi ett samhälle där vi kan fortsätta att leva och verka. 
   När mötet avslutades kom diskussionerna igång. På bilden Anna Matsson, Staffan Berquist SITE och Peter Friebel från "Vara vild"
   
   På bilden ser ni Karin Blaauboer som representerade sitt företag STF turistgården i Särna, Särna turistförening och Turistrådet. Pia Frost och Berit Wickström båda från Arbetsförmedlingen.

   Tackar alla som kom och delade med sig av information och lyssnade. Tack Lövåsgården för att vi fick vara hos er och tack Kjell Wahl för att du hjälpte mig att arrangera. För de som ville så kunde man passa på att byta ett par ord samtidigt som man åt lunch på Lövåsgården. 
  •     

  Om ni har några synpunkter på dessa sammankomster, om du vill att vi ska vara hos er vid nästa lunchmöte, eller om ni vill att vi på näringslivskontoret gör ett företagsbesök hos er så är jag tacksam om ni tar kontakt med mig.

  Karin Ardefelt
  0251-31228

  På återseende

  Karin Ardefelt