torsdag 21 mars 2013

Frukostmöte i Älvdalen 20 mars

Igår, 20 mars, var det dags för min debut när gäller att hålla i ett frukostmöte. Frukostmötet bestod av, förutom mig och Eva Pettersson på Företagarna, ett 30-tal personer, som alla bjöds på fika av Företagarna. Först ut att prata under morgonens program var Eva Pettersson, som berättade om UF-mässan som hålls i Falun imorgon, torsdag.

Efter Eva tog Ulf Andersson på Älvdalens Besparingsskog över och berättade om inköpen av vattenkraftverk som Besparingen ägnat sig åt den senaste tiden. I Lemmån i Särna, Ryssa i Mora, Falun, Lindesnäs och Dala-Järna har man köpt vattenkraftverk som Fortum sålt, och av de verken har man sålt av det i Lindesnäs och Dala-Järna. Förhoppningsvis har man snart sålt det i Falun.

Företagarna tog vid igen efter Ulf och presenterade året företagare, som i år blev Bengt Leandersson på Ica Supermarket i Älvdalen – grattis Bengt!

Årets nyföretagare Johanna Petersson och årets företagare Bengt Leandersson. Foto: Karin Hellström

Efter lite kommuninformation som att tillsynen när det gäller försäljning av tobak och receptfria läkemedel har flyttats till socialnämnden samt att kommunens miljöavdelning snart kommer kunna hjälpa företag att spara pengar genom att göra en energikartläggning kom avslöjandet om årets nyföretagare. Årets nyföretagare är Johanna Petersson på Backlunds skor – grattis Johanna!

Peter Nygren fick efter avslöjandena om företagare och nyföretagare ta över och berätta om hur städningen runt Musik och Motor-festivalen kommer att gå till i år. Vissa butiker längs Dalgatan kommer själva att få städa, men möjlighet finns till förhandlingar med Älvdalens IF (som städar Dalgatan) om att de även städar utanför berörda butiker. Ta kontakt med Peter Nygren i detta ärende.

Förutom städningen, kunde vi informera om att Mora Närradio var intresserade av att sända under M&M-festivalen. Om man är intresserad av att annonsera i radion kontakta mig frida.torsein@alvdalen.se eller Tajtana tatjana@visitidre.se.

Svenskt näringslivs satsning Gå för företagsamheten berättade Karin Hellström om. I hela landet under april månad kommer politiker och företagare att träffas och gå på promenad samtidigt som man diskuterar viktiga frågor som rör företagande. Dessa frågor kommer sedan att sammanställas och skickas vidare till högre instanser för att i slutändan nå ända upp till toppolitikernivå.

Karin Hellström och Hannah Risander fortsätter sedan med att berätta om Företagsmässan som hålls i Älvdalens ishall den 26-27 april. Det är hög tid att boka monterplats nu, så vänta inte för länge med era bokningar! Kontakta Karin Hellström (info@karinhellstrom.se) eller Hannah Risander (hannah@acudira.se).

Efter Hannah och Karin berättade Sotirios Morin om sina finurliga kalsonger och arbetet för att ta fram dem. Kalsongerna har en ficka på insidan som ska hålla ”grejerna” på plats. Arbetet med kalsongerna började för redan ett år sedan och han har haft stor hjälp av familjen, bland annat sin syster Emelie Knuts som arbetar på Jofama i Malung. Kalsongerna började säljas på Sotirios webshop i januari och finns även på Älvdalens Sportcenter. Gå in på www.sotiriosmorin.com för mer information och beställning.
Besökare på frukostmötet 20 mars

Näst efter Sotirios berättade Emma Ris om hur det går för henne – hon har nu varit igång med sin optik i nästan ett år. Sedan starten har hon haft kunder från Rättvik, Venjan, Idre, Särna, Älvdalen och Mora. Eftersom hon inte är knuten till någon speciell kedja kan hon ta hem vilka glasögon hon vill, och jobbar hårt med servicen till kunderna. Hon berättar även att gemene man ibland väntar lite för länge med sina synundersökningar – gå helst och kolla synen var tredje år, uppmanar Emma.

Årets nyföretagare Johanna Petersson berättade om hur hon gjorde när hon deltog i en offentlig upphandling. Som hon själv uttryckte det ”gapade hon efter mycket och fick hela stycket”. Johanna tipsar om att det är bra att noga läsa igenom alla handlingar, och i god tid ta kontakt med upphandlingsenheten, som finns i Mora, för att ställa frågor. Eftersom man gör ansökan elektroniskt skickar systemet alltid ut mail om man glömt fylla i något, om ansökan måste vara inne inom ett par dagar och annat. Våga vara med i en offentlig upphandling, säger hon.

Tatjana Summermatter på Visit Idre, Turistbyrån i Älvdalen berättar om Turistmässan som kommer att hållas på Lomkällan i Särna den 12-13 april - glöm inte att boka monterplats till mässan! Kontakta Tatjana på tatjana@visitidre.se. Förstudien till geo-turismen som hon berättade om föregående frukostmöte fortgår, och här delar hon med sig av flera spännande aktiviteter. Bland annat att visa upp konstverk från det stensymposium som anordnades under nittiotalet, att ha sommaraktiviteter med konstnärer som arbetar i porfyr och annat spännande.


Nästa frukostmöte i Älvdalen blir den 22 maj i Porfyrsalen på Hotell Älvdalen/Hagström – välkomna då!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/03/ga-for-foretagsamheten.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/03/arets-foretagsmassa-den-26-27-april.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/03/turistmassa-i-sarna-12-13-april.html
http://www.mora.se/Kommun--politik/Upphandling/Hur-gar-en-upphandling-till/
//Frida Torsein