torsdag 25 april 2013

Vilka regler gäller när du som företagare ska ta med dig turister ut i skyddad natur?

Vad får man göra som företagare i ett naturreservat/nationalpark, den frågan ställer många företagare mig. Det är så att det krävs tillstånd eller dispens för vissa verksamheter i skyddad natur. På näringslivskontoret har vi lyft denna fråga i flera olika sammanhang under en lång tid och då är det klart att man blir lite extra glad när det ger resultat.Det var på Turistmässan i Särna som Länsstyrelsen presenterade att det startat en sida på Länsstyrelsens hemsida. ”webbservice för naturturistföretagare”. Där  kan du finna svar på dina frågor gällande turistverksamhet i skyddade områden.

Det är vissa saker som man inte behöver tillstånd för, men man ska ändå anmäla åtgärden för så kallat samråd till tillsynsmyndigheten. Vill du läsa mer om det så kan du klicka här.
Gå in och titta på PM "om när du bör söka samråd" Detta gäller blandannat för dig som håller organiserade guidade turer inom naturreservat och nationalpark.

Viss verksamhet i skyddad natur kräver tillstånd läs om det genom att klicka här.
Gå in och läs PM "om hur du söker tillstånd och dispanser i skyddand natur" .


Jag hoppas verkligen att detta kommer att vara till stor hjälp för våra företagare. Tack Länsstyrelsen!

Länsstyrelsen ger dig dessutom gärna goda råd och tips om hur ansökningar ska skrivas, och de svarar dig gärna på eventuella frågor Tel:023-81 000 (fråga efter dem som arbetar med prövningar inom skyddad natur).


//Karin Ardefelt