Erfarenhetsutbyte mellan Indien och Sverige

Just nu är ett gäng representanter från vår kommun på studiebesök i Shimla, en kommun i Indien, för att ta reda på vad vi kan ha för utbyte med varandra. Detta projekt är finansierat av SIDA. Denna information har skickats till oss på Näringslivskontoret från kommunalrådet Nils-Åke Norman och W7s projektledare Karin Eriksson.

Här är den glada delegationen från Älvdalen.
Delegationen från Älvdalen som just nu besöker kommunen Shimla i Indien genom det Sida-finansierade projektet kommunalt partnerskap har nu varit på plats i tre dagar. De har träffat både tjänstemän och politiker som beskrivit en rad utmaningar som kommunen Shimla står inför. T ex har kommunen svårt att får fram tillräcklig stor mängd dricksvatten till en rimlig kostnad. Delegationen har besökt Shimlas vattentäkter och blivit förevisade de svårigheter man har. Det handlar om tekniska problem och dyra kostnader för att pumpa vatten.
En indisk ingenjör visar en av vattenreservoar som på bilden är tom för att rengöras.
De har också fått presentera en rad försök man gör i kommunen att få fler arbetstillfällen genom att satsa på turism. T ex vill man förbättra den hockeyrink man har i staden för att kunna satsa på skridsko. Man vill också satsa på att bygga ut äventyrsturism men saknar infrastruktur och kunskap om säkerhet, som de själva inser behövs, t ex när man tar med turistgrupper på forsränning.

Vid besöken har man diskuterat hur vi löser frågor som dessa i Älvdalen. Om tre veckor kommer en delegation från Shimla också att besöka Älvdalen. Där kommer de att få tillfälle att diskutera sina utmaningar med sakkunniga på olika områden.




//Frida Torsein