onsdag 20 november 2013

Pub-afton i Älvdalen

Torsdagen den 14 november bjöd föreningen Företagarna företagen i Älvdalen på tacobuffé på Dalgatan 118. Närmare 30 företagare slöt upp på denna tillställning som inte bara var till för Företagarnas medlemmar utan alla som är företagare i Älvdalen.

Klockan 19.00 drog Pub-aftonen igång, och Eva Pettersson, ordförande i Företagarna Älvdalen, hade bjudit dit Lars Ilmoni från Företagarnas riksorganisation. Han höll ett intressant föredrag om hur många procent av Älvdalens kommuns skatteintäkter som företagen drog in, hur man synar Arbetsförmedlingens arbete i sömmarna samt var i en lokaltidning det är allra bäst att ha sin information och reklam.

Lars Ilmoni från Företagarnas riksorganisation. FOTO: Christer Hed


Älvdalens kommuns årliga intäkter 387,2 från skatteintäkter, och av dessa är 78 miljoner de skatteintäkter som företagen inbringar, vilket blir ungefär 20% av skatteintäkterna. Det uppstod vissa frågor när det gällde den totala skatteintäktssumman, för det kan hända att statsbidrag och eventuell fastighetsskatt ingår i denna summa. Det skulle kunna innebära att företagens procentandel egentligen är högre än 20%. Jag skickade frågan vidare till kommunens ekonomichef för att reda ut denna fråga, och fick reda på att skatt är 253,7 mkr, bidrag är 116,0 mkr och fastighetsavgift  17,5 mkr vilket sammanlagt blir 387,2 mkr. Med andra ord bidrar företagen med ungefär 30 % till Älvdalens kommuns skatteintäkter, om man räknar bort bidrag och fastighetsavgifter.

Ett flertal av besökarna på Dalgatan 118. FOTO: Christer Hed
Företagarna har sett att det finns en stor effektiviseringspotential hos Arbetsförmedlingen och därför har de gjort en satsning där de på eget initiativ lånat 6 stycken handläggare från Arbetsförmedlingen över hela landet. Dessa personer har fått söka upp och träffa företag i hela landet. Hittills har de här 6 personerna hittat 500 lediga jobb, och av dessa är ca 150 tillsatta i dagsläget. Dessa 150 nyanställda har varit sådana som är relativt långt från arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen är ett av de prioriterade förslagen från Företagarnas riksorganisation till politikerna inför valet.

4 av 5 jobb skapas av företag. Snittmedlemmen i företagarna har i snitt 6 anställda. De största bristerna är kapital och tid hos företagarnas medlemmar. Innebär arbetsuppgifter som man inte hinner med - då borde detta kanske kunna skapa arbetstillfällen...

Vad läser folk när de läser den lokala tidningen? Var finns den bästa platsen i lokaltidningen? Det var en annan fråga som Lars berättade om. Förstasidan är såklart allra bäst. Ledarsidorna och debattsidorna är sämst för gemene man, men bra om man vill nå politiker. Ekonomisidorna ligger lite högre på listan än vad nöjessidorna gör. 80% läser inrikessidorna - TTs nyheter ger här stort genomslag. Näst bäst plats att finnas med är sidorna med lokalnyheterna.Efter Lars föredrag var det dags för tacobuffé, som var väldigt god. Efter buffén var det dags för företagen att presentera sig och sina företag. De löper här i kronologisk ordning:

Karin Beronius, Rhetor Dalarna. FOTO: Christer Hed
Karin Beronius på Rhetor Dalarna var först ut att berätta om sitt företag och det retorikarbete som hon brinner för.

Kjell Halvarsson, som bland annat driver Halvarssons bygg och lantbruk, och har 12 anställda.

Lena Rotman och Peter Nygren på Synums tryck och reklam - de gör allt som har med tryckta produkter att göra: papper, skyltar, tryck på kläder. De ska vara den enda punkt som ett företag behöver för att synas.

Torbjörn Zakrisson, som driver Bergsgården, Dalgatan 118 och nystartade Rockdale (tillsammans med några partners). Planerar jubileumsår 2018 (200-årsjubileum för då köpte dåvarande kungen porfyrverket) med sina satsningar inom bland annat porfyrverket.

Ulrica Öhman, Sälen Hundaktivitet. "Det här är på riktigt det" berättar hon att en kund sagt till henne om verksamheten med bland annat hundspannsaktiviteter. Hon säljer annonser för Happy Älvdalen, gör hemsidor, och har föreläsningar. Planerar ett samarbete med Friskvårdsfokus i vår med hälsotema.

Carola Hahlin på Friskvårdsfokus berättar om sina tjänster och produkter massage, spabehandlingar, personlig träning och även att hon vunnit en offentlig upphandling med massage för Folktandvården från Idre i norr till Rättvik i söder.

Marie Graaf, studerar hälsoturism i Orsa, och har praktik hos Carola. Hon har inte företag i dagsläget men startar ett företag i vår.

Per-Olov Åsberg, som är frisör i salongen med skylten "Långhårig?". Han säger själv att han varit i luven på älvdalingarna i 56 år. Säger skämtsamt själv att han är så gammal att det inte är säkert han hinner klippa klart kunderna innan han trillar av pinn.

Isabelle Danielsson som driver företaget Kunnum, som är diakon till vardags och specialpedagog. Hon föreläser om människor i behov av särskilt stöd, har arbetshandledning och coachning.

Per-Olov Danielsson på Älvdalens bil och traktor. De utför reparationer av främst skogsmaskiner men även bilar och fordon av alla de slag.
FOTO: Christer Hed

Thomas Olsson som är verksamhetsledare på Norra Dalarnas Fastighets AB. De har några hundra lägenheter från Idre i norr till Älvdalen i söder.

Ulla Åsberg som driver Ullas tygaffär sedan 28 år. Hon säljer tyger och presentartiklar, syr gardiner och kuddar.

Emma Ris som driver Emmas optik sedan 1,5 år. Hon har kunder från hela kommunen och även från Vansbro. Många sommarstugeägare har besökt hennes optik i sommar.

Christer Hed på Heddata berättar om att de bland annat erbjuder reparation av tex. datorer, säljer teknikprodukter och har en tv-verkstad som de snart är ensamma om i Sverige. Säljer och installerar Viasat-produkter. De ägnar sig även mycket åt att hantera servrar och hosting.

Lennart Pettersson, LP skog, som har skogsfastigheter, lägenheter och stuguthyrning i Sälen. De har även köpt mark i Panama, där de planterat teak där för ca 7 år sedan. Lennart och Eva Pettersson är gifta och driver företaget tillsamman.

Erika Sålder, driver Erikas Fotvård på Tallbacken. Hon utbildar sig just nu även till zonterapeut.

Bengt Leandersson, som driver Ica Supermarket tillsammans med sin far, är fjärde generationen som har Ica-butiken. Turismen är en viktig kundkrets förutom den bofasta. De har ca 20 anställda.

Stefan Graaf, som tidigare varit VD på Blybergssågen, och som blev årets företagare 2011, och planerar att starta eget.

Torbjörn Andersson, som arbetar på Siljan Skog, driver ett företag bredvid sitt arbete i Siljan Skog, där han har hunduppfödning. Driver även ett projekt med syfte att rädda siljansöringen.

Jennie Tegnér, på Nya Byggvaruhuset och Bolist, som sitter med i Företagarnas styrelse.

Marie-Louise Knuts som driver Nya Byggvaruhuset med sin far och 15 anställda, samt Knuts bygg (som startade för 75 år sedan). Knuts har även ett fastighetsbolag.

Linda Martinsson Estenberg, som är frisör och driver Salong hårkällan. Fick en bra start på sitt företagande på Företagsmässan 2011.

Johanna Petersson, som övertog Backlunds skor för ungefär 2 år sedan. Säljer även skyddsskor, vilket nog inte alla känner till. Blev Årets nyföretagare 2012. Mycket aktiv i Älvdalens Köpmangata, och den stundande julskyltningen.

Eva Pettersson avslutar kvällen med orden "Handla såklart, handla lokalt".Läs mer:
//Frida Torsein