fredag 24 januari 2014

Workshop i Särna om BID-metoden

Igår, torsdag, arrangerade näringslivskontoret tillsammans med Scandinavian Heartland en workshop för att lära mer om BID-metoden. Denna metod har man använt sig av i bland annat Göteborg och Floda, samt i New York och på flera orter och städer i Skottland.

Eva Bamberg - projektledare BID Sweden. FOTO: Karin Hellström
Vi hade turen att få Eva Bamberg, projektledare på BID Sweden, som föreläsare och workshopmoderator på denna träff. Eva har stor erfarenhet av BID-projekt genom de som drivits i Floda (Lerums kommun), på Vrångö (Göteborgs kommun) och Innerstaden Göteborg.

Denna träff var mycket välbesökt - 36 personer deltog, och flera kreativa och konstruktiva diskussioner hölls. Deltagarna var från Älvdalens kommun, Malung-Sälens kommun till och med från Rättvik.

Arbetsgrupper med olika potentiella BID-projekt. FOTO: Karin Hellström
Det som kännetecknar en BID är förutom samverkan, att näringslivet - handlare och fastighetsägare är de som startar och äger det utvecklingsbolag man startar för BID-satsningen. Detta bolag finansieras och ägs av dessa två och en kommun går med som medfinasiär - men inte ägare.

Metoden går ut på att utvecklingsbolaget anställer en VD eller BID-manager som blir den förenande kraften som för satsningen framåt och som sköter alla kontakter med exempelvis kommun och andra aktörer. I utvecklingsbolagets styrelse finns representanter från kommun, handlare, fastighetsägare och andra intressenter som kan vara t.ex. en representant från en medborgarförening som vill vara med och påverka satsningen.

BID Sweden och Eva har tagit fram en metodhandbok för BID, som finns att hitta här: http://www.bidsweden.se/bidhandbok.html. På BID Swedens sida finns även mer matnyttig information för den som vill veta mer.

Eva avslutade workshopen med att berätta att hon tyckte att det var härligt att se vilken positiv energi och engagemang som fanns bland deltagarna. Det ska bli spännande att se vad denna inspirerande workshop kan resultera i!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/01/en-sista-paminnelse-om-workshop-i-bid.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/mer-information-om-en-metod-for.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/04/ny-kunskap-om-en-metod-for-att-utveckla.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/07/ny-studieresa-om-business-improvement.html
http://www.bidsweden.se///Frida Torsein