Nu har vi haft fest på Idre Fjäll!


Vi har haft ett frukostmöte i festens tecken. Vi (Företagarna SIG och Älvdalens kommun) inledde festen med att hälsa alla välkomna till att fira årets företagare och välkomna Idre fjälls nya VD. Vi var dessutom förärade av långväga besök ifrån Företagsinkubatorn och Green Business Region. Dessutom informerade W7 om möjlighet till personlig rådgivning på hemmaplan och näringslivskontoret informerade om företagsmässa, mentorskapsprogram, miljökontorets kurser i energieffektivisering och solenergisystem. 
På bordet längst fram sitter Idre Fjälls nya VD John Lundmark
Lisbeth Hedin-Sahlin och Leo Persson
Företagarna SIG: s (Särna, Idre, Grövelsjön) tillförordnade ordförande Leo Persson inledde festen med att bjuda in till diskussion efter frukostmötet om lokalföreningens framtid. Dalarnas regionchef Lisbeth Hedin-Sahlin ärade oss med ett besök där hon bland annat ville visa på vad organisationen företagarna gör i vårt samhälle. Hon informerade om att företagarna har lyft den nu mycket aktuella frågan om att ta bort högkostnadsskydd för de företag som har under 15 anställda. Företagarna har lyckats att lyfta frågan så att alla ser vidden av denna oproportionellt stora risk som de mindre företagen i dag tar, vilket hindrar dem i dess utveckling. Att som liten företagare stå med den stora risken som det i dag innebär när personalen blir sjuk kan få oanade konsekvenser även för den mest erfarna företagaren.

Nästa punkt för dagen var att välkomna John Lundmark Idre Fjälls nya VD till vår kommun. Det gjorde vi med ett 60-tal nyfikna frukostgäster från hela kommunen. Deltagarna fick ta del av Johns historia och vilja till påverkan och utveckling. Vi fick en öppen presentation där vi fick veta lite mer om vilka John och hans familj är, hur de ställdes inför valet att flytta till Idre och vad flytten hit har inneburit. Här satt John framför oss och gav av sig själv, visade på potentialen som vår bygd har. Mig gav det stort hopp på framtiden och jag tror att det var många mig som fick samma känsla. Nu ser vi alla en ljus och glad framtid framför oss. Här ska det bli utveckling för bygden med ett varumärke som är starkare än någonsin.
 
Christina Sjöberg från Företagsinkubatorn berättade om möjligheterna som finns för företag, gammalt som nytt vilka, som vill utveckla en affärsidé och ta höjd. Hon berättade om den hjälp man kan få som företagare på Företagsinkubatorn på teknikdalen. Tänk dig att få ta del av professionella coacher inom olika affärsområden, efter dina specifika behov. Christina avslutade med orden - Har du en idé? Vi och våra affärscoacher är redo. Är du? Har du frågor som du vill ställa direkt till Christina då kan du ta direktkontakt med henne christina.sjoberg@teknikdalen.se. Läs mer om vad företagsinkubatorn är genom att klicka här. www.foretagsinkubator.seMikael Eriksson var nästa man ut, Han gav oss en inblick i bland annat i hur viktig paketeringen är av såväl tjänster som produkter.  Han informerade om de möjligheter som Green Business erbjuder till er företagare. Bland annat erbjuder Green Business Region kostnadsfri konsultation kring paketering av produkter och tjänster. På mötet passade jag på att försöka få Mikael på kroken och han nappade. Resultatet blev att han kommer upp till oss i januari för att hålla en föreläsning om hur man gör för att synas på nätet. Deltagarna på frukostmötet visade ett stort intresse för en sådan föreläsning. Anmälde du inte ditt intresse på frukostmötet så kan du skicka mig en intresseanmälan nu karin.ardefelt@alvdalen.se. Green Business Region har så mycket att erbjuda, gå in på deras hemsida och förkovra dig så att du inte är den som går miste om något. Du kan även ta kontakt med Mikael via e-post. mikael.eriksson@teknikdalen.se    
                      
Karin Hellström informerade om den företagsrådgivning som W7 erbjuder i hela Älvdalens kommun fram till december 2014. Hon berättade att rådgivningen är till befintlig företagare och nyföretagare. Rådgivningen är helt kostnadsfri och är till såväl kvinnor som män i alla åldrar. Karin tillägger att hon självklart arbetar under sekretess. Hon berättade kort om vad företagsrådgivning innebär:

Det kan vara som ett ”bollplank” för diskussion kring företagarfrågor, man kan få hjälp med att göra affärsplan & budget, vilket är mycket viktigt inför bland annat ansökningar om starta eget-stöd, banklån, företagsstöd m.m. Under rådgivning kan man få hjälp med marknads- och kommunikationsfrågor. Eftersom Karin har lokal förankring så är hon även en klippa i att hjälpa till med att finna samverkan med andra företagare vid behov. Vi kan inte erbjuda denna tjänst så länge till så passa på att boka tid nu!  Telefonnummer: 072 – 712 40 90 Mejl: info@karinhellstrom.se


Jag Karin Ardefelt tog dessutom tillfället i akt att informera lite kort om möjligheten till få en mentor tilldelad sig genom ALMIS mentorskaps program. 
Det finns nu:
Mentor – utveckla företag – låt ditt företag växa med en mentor. Klicka här och läs mer. Gå in och läs mer om Almis mentorskaps program genom att klicka här. http://www.almi.se/GavleDala/Erbjudanden/Mentor--utveckla-foretag/
Mentor – starta upp ditt företag med en mentor . Klicka här och läs mer. http://www.almi.se/GavleDala/Erbjudanden/Mentor--starta-foretag/

Mentor – fokus unga entreprenörer. Klicka här och läs mer.
http://www.almi.se/Fristaende-artiklar/Mentor-unga-entreprenorer/

Mentor – fokus import och export. Klicka här och läs mer.
http://www.almi.se/Fristaende-artiklar/Mentor-export-import/


Jag informerade dessutom om de fina kurserbjudandena som miljökontoret har just nu till dig.  En solvärmekurs, och en kurs i energieffektivisering.

Jag hoppas verkligen att ni företagare tar tillfället i akt. Kurserna arrangeras bland annat eftersom många fastighetsägare har gett uttryck för avsaknad av kompetens i detta ämne i vårt område. Vi vill så klart att man ska handla av professionella företag i trakten, därför vill jag slå ett slag för denna möjlighet som bjuds er som kompetensutveckling. I dag tog jag kontakt med miljökontoret för att se om det finns några platser kvar på kurserna. Dessvärre så måste jag meddela att kursen i Solenergisystem redan full men det finns fortfarande några platser kvar i kursen energieffektivisering. Men ge inte upp hoppet, till våren kommer man att arrangera en till kurs för installation av solvärme på tak och en solenergikurs.
Du som vill anmäla intresse ska skicka ett mail till miljöchef Edita Pinxter edita.pinxter@alvdalen.se.
Företagarna arrangerar vartannat år en företagarmässa i Älvdalens ishall. Våren 2015 smäller det till igen. Företagarna vill uppmana er att redan nu planera in Företagsmässa i slutet av april början av maj i kalendern.Sist men inte minst så firade vi årets företagare i Älvdalens kommun. Det var en överrumplad Jarle Mosshäll som tog emot det ärofyllda priset. Det var företagarna SIG: s” (Särna, Idre, Grövelsjön) och Företagarna Älvdalen som delade ut priset och deras motivering löd: 

Jarle Mosshäll - Årets företagare 2014 i Älvdalens kommun.
  • Årets företagare i Älvdalens kommun 2013 är en uppfinningsrik visionär, i en traditionell bransch. Denna entreprenör har varit verksam i samma bransch under 51 år, hans erfarenhet är en stabil grund, samtidigt som hans nyfikenhet och glöd har drivit honom vidare till en helt ny innovation. Med andra ord, årets företagare är en entreprenör ut i fingerspetsarna.
  • Företagarna SIG (Särna, Idre, Grövelsjön) och Älvdalen, vill lyfta fram Jarle Mosshäll Idrebyggservice AB till årets företagare 2013 i Älvdalens kommun.
  • Jarle slutar aldrig tro på framtiden, han drivs hela tiden av att utveckla och hitta nya lösningar. Han har beslutat att han själv vill utveckla och driva sin innovation vidare där han har sina rötter. Detta är en man som har gjort allt ifrån att utveckla företagets affärsplan till att rita specialmaskinerna till första fabriken som nu står klar, samtidigt som planerna på nästa fabrik redan är i full fart. Trots all erfarenhet och kunskap som denna entreprenör besitter är han öppen för att utbyta erfarenheter med andra. Idag är han och hans företag med i Teknikdalens inkubator program där han kan vrida och vända på sina tankar tillsammans med annan expertis för att utveckla hela produkten från idé till marknad. Jarle är en god förebild för andra entreprenörer, hans engagemang och tro på bygden smittar av sig vilket är en god grund för att bygga nätverk. Hans glöd har nått alltifrån återförsäljare, arkitekter till forskare på högskolan. Som företagare engagerar han sig i intresseorganisationer för att få till förbättringar för sitt och andras företag.
  • Idag ser denne ”Drevdagsgrabbs” horisont lite annorlunda ut. Han ser en internationell marknad utan gränser framför sig.


Läs mer:

Det kom en fråga till Jarle om vad han framförallt har lärt sig under den sista tiden då utvecklingen har varit så intensiv. Jarle svarade då att han framförallt har lärt sig att ta emot kunskap ifrån andra. Många gånger tror man att man själv kan göra allt, men det kan faktiskt många gånger vara bra att lära av andra.
Vi vill nu passa på att säga Grattis Jarle, du är en av mina hjältar! Tummen upp för dig!

Jag avslutade mötet och tackade för att ni alla ville fira denna fest tillsammans med oss.
Efter mötet stannade Christina från Företagsinkubatorn och Mikael från Green Business Region kvar på Idre Fjäll för att möta dem som lite mer enskilt ville byta ett par ord med dem. Därefter begav sig jag och min kollega Frida Torsein tillsammans med Christina och Mikael ut på företagsbesök under resten av dagen. Det blev en lång dag med många spännande besök. Min bil hamnade i diket men jag hade tur, en Idre-kille drog upp mig med hjälp av sin traktor. Jag får passa på att tacka, man känner att här finns det människor som går till jobbet med sitt hjärta kvar, det tackar jag för.   


// Karin Ardefelt och Frida Torsein