tisdag 24 mars 2015

Samanfattning av frukostmöte i Älvdalen 13 mars

Onsdagens frukostmöte lockade många och det blev fullsatt i Porfyrsalen på Hotell Älvdalen. Karin Hellström företagarnas nya ordförande presenterade sig, Mattias Jones berättade om kommunens integrationsarbete, Pege Andersson beskrev Relation Älvdalen, Ing-Marie Bergman redogjorde senaste nytt om "Älska Älvdalen", "Panos" inflyttare delgav oss sin berättelse, Hannah Risander berättade om vårens Företagsmässa, Peter Nygren från företaget Synums informerade, och sist men inte minst så presenterades årets företagare i Älvdalens kommun 2014. Det är Sportkullan AB som blev årets företagare.

 
Karin Hellström, som nu tagit över ordförandeskapet i Företagarna Älvdalen, inledde mötet. Karin presenterade sig och Företagarna och tog även tillfället i akt att tacka förra ordförande Eva Pettersson för ett gott arbete.

Karin Hellström, Eva Petersson
 
Under rubriken kommuninformation inledde Mattias Jones med att berätta om kommunens integrationsarbete. Mattias började med orden.
- Idag pågår minst 30 väpnade konflikter runt om i världen och fler än 50 miljoner människor beräknas vara på flykt!!!! Han informerade om att Integrationsenheten i vår kommun växer. År 2012 var det 9 personer som arbetade med integration och nu är det 24personer. Vi fick dessutom reda på att det är flera flera privata som vill starta asylboenden i Älvdalens kommun. Det var roligt och glädjande att ta del av Mattias engagemang.Pege Andersson fortsatte med att redogöra för Relation Älvdalen, vars syfte är att all personal skall träffas och umgås under en dag för att skapa ett gott samarbete internt. Pege berättade desutom att Älvdalens kommun har förärats med en utmärkelse. Samanfattningen av denna utmärkelse lyder: Älvdalens kommun är en av Sveriges mest intressanta offentliga arbetsplatser 2015.
Läs mer genom att klicka här.
Därefter berättade Ing-Marie Bergman senaste nytt om Älska Älvdalen - Årets mest kärleksfulla
vecka. Programmet för veckan, som pågår från lördag till lördag, 6-13 juni, börjar ta form. Det är ett stort intresse både inom kommunen och ute i landet för evenemanget. Även internationellt riktar man nu sina blickar mot Älvdalen. Under helgen besöktes bygden bland annat av ett TV-team från Tyskland som kommer att göra en 45 min lång dokumentär om Sofia Hellqvist och hennes hembygd. Gilla Älska Älvdalen på facebook poenterar Ing-Marie.


Tatjana Summermatter, från destinationsbolaget Visit Idre, delgav oss positiva bokningsresultat i samband med årets Vasalopp. Vi fick även veta att man framgångsrikt ställt ut på Vasaloppsmässan i Mora, varit delaktiga i både Vasaloppsinvigning och den lyckosamma Kärlekskontrollen i Vasaloppsspåret, som glädjande nog uppmärksammades av SVT.Vi brukar presentera en inflyttare i vår kommun och välkommna dem och på detta frukostmöte presenterade "Panos" sig för oss. En maskiningenjör inflyttad från Grekland. Han berättade om hur han kommit till Sverige och att han nu börjar finna sig till rätta i Älvdalen dit han flyttat med sin fru, som jobbar som tandläkare på folktandvården. Han hoppas på att kunna få anställning inom sitt kompetensområdet i Älvdalen eller dess närhet. De företaga som letar efter kompetens ta kontakt med Kalfas Panagiotis- Theodoros kalfasakis@hotmail.com Kalfas Panagiotis- Theodoros tel: 0760-605064.


Hannah Risander berättade kort om planerna inför Företagsmässan som går av stapeln den 24-25 april i Älvdalens ishall. Redan har många företag bokat in sig, men fler är välkomna. Årets föreläsare är Thomas Håkki Eriksson som föreläser under rubriken: "The power of glesbygd". Mässfesten blir i år på lördag och arrangeras på Hotell Älvdalen. Välkomna hälsar Hanna!

Peter Nygren från företaget Synums informerade om vilka möjligheter de har att hjälpa företag att synas på ett bra sätt på mässan. I en broschyr har man sammanställt sina erbjudanden med bland annat profilprodukter, rollups och annat mässmaterial.

http://www.foretagarna.se/Events/Arets-Foretagare/Kriterier/
Klicka på bilden för att läsa vilka kriterier det är som gäller för årets företagare.
 
Morgonens sista programpunkt innehöll viss spänning. Det var dags för Eva Pettersson att avslöja årets företagare i Älvdalen. Utmärkelsen tilldelades Sportkullan AB, med de driftiga och duktiga systrarna Mörk. Se tidigare inlägg. Läs separat inlägg genom att klicka här.

Läs mer på dt:  http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/tre-systrar-arets-foretagare-i-alvdalen

Anne, Chstarine,Marie Mörk


// Ing-Marie Bergman o Karin Ardefelt