torsdag 11 juni 2015

Per-Erik "Särna" Hedlunds minne hedrat genom namngivningsceremoni

Igår, onsdagen den 10 juni, samlades upp grupp människor med Vasaloppet i spetsen, för att namnge slogboden vid Kalvtjärn, Evertsberg, efter Per-Erik "Särna" Hedlund och hedra hans minne.

Hillevi Ädling Hedlund, gift med Per-Erik Hedlunds barnbarn, samt barnbarnet Solveig Spånberg
Per-Erik Hedlund är den vita skidlandslagsdräktens anfader, då han var den första att använda vit skiddräkt. Han riskerade att bli diskad om han använde dräkten under OS i St Moritz 1928, men det struntade han i. När han sedan gick i mål som guldmedaljör på femmilen 1928 frågade Per-Erik den svenske ordföranden i Internationella skidförbundet, som var den som hotat att diskvalificera honom för dräkten "Ja, dög dräkten åt dig gubbjävel?".

Det finns många historier om Per-Erik "Särna" Hedlund, bland annat att han var mycket bestämd och inte tålde fuffens samt att han använde sina gamla skidor från en av alla hans skidbragder som stag på lagårdsdörren.

Efter några minuters vandring från Tvåråbergsvägen är man framme
vid slogboden. Bilden visar ceremonideltagarnas promenad till slogboden.
Andra fascinerande anekdoter om denna kraftkarl, är den att han åkte Vasaloppet på 5,33 timmar - vilket är en otrolig bedrift, om man tänker på att varken skidorna eller spåren på den tiden var som de är idag.

Med vid ceremonin fanns Per-Erik Hedlunds barnbarn Solveig Spånberg samt Solveig svägerska Hillevi Ädling Hedlund, Sven Larsson, ordförande Särna SK, Mats Rylander, Vasaloppet och IFK Mora IA, Anders Holmberg, Vasaloppet och IFK Mora IA, kommunalrådet Peter Egardt, Älvdalens kommun, Hans Ove Hansson och John Lif, Sälens IF, Alf Jansson, Evertsbergs SK, Bengt Jernhall, Mora Kommun, Lillian Olsson, Malung Sälens Kommun, Bengt Heder, som bor i Evertsberg och uppväxt i Särna och vän med familjen Hedlund. Nisse Schmidt, Dalarnas Tidningar och Johan Trygg, IFK Mora, var även de med på ceremonin.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/04/maria-rydqvist-har-tranat-idre-och.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/01/idre-sarna-loppet-nu-pa-lordag-24-jan.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/12/vasaloppet-vasaloppsarenan.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2011/10/samarbete-mellan-vasaloppet-och.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/03/den-stora-dagen-for-vasaloppet-sista.html


//Frida Torsein