torsdag 22 oktober 2015

Frukostmöte på Hotell Älvdalen

Igår var det frukostmöte på Hotell Älvdalen med ett 40-tal besökare. Bland talarna fanns Katrina Freyer som driver Weiterweg, Ingegerd Lindfors om nya LEADER-perioden samt Länsstyrelsen om deras företagsstöd.

Eva Pettersson, Företagarna Älvdalen
Först ut var Eva Pettersson, som tillsammans med sin man driver LP Skog. Eva är också styrelseledamot i Företagarna Älvdalen. LP Skog verkar i inte bara skogsbranschen utan även fastighetsbranschen. De har, förutom boenden till uthyrning, ett antal fina tomter i Östäng i Älvdalen, med närhet till älven och centrum.

Katrina Freyer, Weiterweg
Katrina Freyer, som tillsammans med sin man Martin flyttat från Tyskland i augusti i år, driver företaget Weiterweg. Katrina, som bott här i två månader tog hela sin presentation på svenska, och hon berättade att de håller till i Nornäs, och ska bygga ett camp där för sin offroad-verksamhet. De har en hel del tyska gäster (och andra nationaliteter) som kommer hit för att se Sverige från en fyrhjulsdriven bil, där de åker på skogsvägar, tältar och lär ut "bush cooking" med gästerna. Spana in deras hemsida här. Kan ni tänka er att Katrina tog hela sin företagspresentation på svenska, efter att ha bott här i bara två månader?!

Ingegerd Lindfors, som är styrelseledamot i Dalälvarnas Utvecklingsområde (som är nya namnet på LEADER Dalälvarna), berättade om den nya LEADER-perioden. Denna LEADER-period, som sträcker sig 2016-2022, har 10 medlemskommuner i länet. En av nyheterna är att företag kan söka företagsstöd för samverkan med andra företag och föreningar. Detta öppnar upp för nya möjligheter i vår bygd. Nytt för denna LEADER-period är även att hela Älvdalens kommun ingår i samma LEADER-område. Ordinarie styrelseledamot i Dalälvarnas Utvecklingsområde från Älvdalen är Ros-Marie Lantsch och hennes
Ingegerd Lindfors
ersättare är Bengt Welin. Dalälvarnas utvecklingsområdes hemsida hittar du här: http://www.leaderdalalvarna.se/. Ni som vill ta del av Ingegerds PP-presentation kan maila mig, frida.torsein[at]alvdalen.se, så skickar jag den till dig.

Sune Estenberg, Norra Dalarnas Fastighets AB, berättade om hur det går med upphandlingen av nya skolan i Älvdalen. Skolbygget kommer att ske genom generalentreprenad, och den kommer att vara en EU-upphandling, med andra ord en upphandling som kommer var möjlig att lägga anbud i även för europeiska företag. Om allt går som beräknat ska alla anbud vara inne mot mitten av januari, och därefter ska de utvärderas. Som sagt, om allt klaffar, kommer man att kunna börja under vårvintern 2016 med bygget.

Länsstyrelsens presentation om företagsstöden
Frida Eriksson och Sofie Hedman på Länsstyrelsen Dalarna besökte oss och berättade om Länsstyrelsens företagsstöd. De stöd som Frida och Sofie främst berättade om var Investeringsstöd till företagsutveckling, Konsultcheck, Mikrostöd, Regionalt investeringsstöd, Samverkansprojekt och Affärsutvecklingscheckar. Läs mer om stöden på deras hemsida.

Kersti Viklund berättade om Älvdalens Baptistförenings- och Svenska Kyrkans satsning på ett flyktinghus. De ser gärna att företagen i kommunen är med och bidrar - man kan lägga hur stor eller liten slant man vill till Älvdalens -baptistförsamlings Plusgiro: 28 73 51-1. Visst vill du vara med på en god sak?

Johanna Petersson, Backlunds skor
Johanna Petersson som driver Backlunds skor berättade om nyheterna i butiken - och hon hade några nyheter att komma med. Förutom skor för dam, herr och barn utökade hon sortimentet med damkläder för ett tag sedan. Nu finns det även barnleksaker, barnkläder samt underkläder. Passa på och ta ett besök på Backlunds skor!

Anneli Gunnars, rektor på Älvdalens utbildningscentrum, presenterade kort skolan och lade ut en förfrågan: eleverna på skolan vill gärna ha extrajobb på kvällar. Har ni någon syssla på ert företag som ni tror kan passa en gymnasieelev - kontakta Anneli.gunnars[at]alvdalen.com.

Inger Nyberg, som är förtroendevald, berättade om visionsarbetet som just nu pågår för fullt i fullmäktigeberedningen. Den näringslivsstrategi som just nu är ute på remiss bland företagsföreningarna i kommunen ska vägas in i visionsarbetet. Besök deras facebooksida: https://www.facebook.com/alvdalen2020


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/08/frukostmote-pa-hotell-alvdalen-26.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/08/frukostmote-pa-hotell-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/09/frukostmote-i-idre.html//Frida Torsein