onsdag 9 december 2015

Frukostmöte på Salem i Älvdalen

Igår hölls det frukostmöte på Salem, Älvdalen. Trettioåtta personer kom och bland de som presenterade sig själva fanns bland annat Företagarna och Arbetsförmedlingen, Byggmäster genom Niclas Schedvin, UF-elever och Älvdalens utbildningscentrum och Salem.

Karin Ringsby, Företagarna Dalarna
och Petra Sundqvist, Arbetsförmedlingen
Först ut var Karin Ringsby, ordförande i Företagarna Dalarna och Petra Sundqvist på Arbetsförmedlingen som berättade om det projekt som Företagarna drivit fram: Jobbskaparna. För ett par år sedan påbörjade Arbetsförmedlingen tillsammans med Företagarna ett projekt för att hitta dolda jobb. Under 18 månader letade några arbetsförmedlare upp ungefär 2000 "dolda" jobb bland företagen, och ungefär 1000 av dessa tjänster tillsattes. Det var tack vare detta som Arbetsförmedlingen idag arbetar mer på arbetsgivarens villkor än enbart den arbetssökandes.

Niclas Schedvin, Byggmäster
Niclas Schedvin presenterade Byggmäster, som har ungefär 5-6 tjänstemän samt mellan 20-35 snickare anställda. De har även en prefabverksad i Älvdalen, samt verksamhet i Sveg. Byggmäster har ett flertal samarbetspartners - där bland annat 3 Vision, som drivs av Jarle Mosshäll som blev årets företagare i Älvdalens kommun förra året som tillverkar prefabricerade hus utan plast.

Cecilia Kihlman, UF-ansvarig på Älvdalens
Utbildningscentrum
Cecilia Kihlman berättade om den mässa Älvdalens utbildningscentrum ska arrangera med UF-företagen den 6 februari i Sporthallen. Nytt för i år är att även lokala företag kan vara med och ställa ut på mässan. Förutom Cecilia fanns det tre UF-företag med som presenterade sig själva och sina företag. De tre UF-företagen var Kavelkullorna UF som drivs av Minde Lok, Veronica Engström och Jesper Jacobsson, Timberstore UF som drivs av Christian Thors, Fredrik Leck och Erik Persson samt ReGlas UF som drivs av Cecilia Vauhkonen och Emmelie Källman.
Kavelkullan UF

Efter Älvdalens utbildningscentrum och UF-eleverna var det dags för lite kommuninformation, och där Älvdalens kommun meddelande att upphandlingsstödet TendSign ersätts av Mercell efter årsskiftet. Förutom det finns det nu tre upphandlingar ute:
- Nybyggnad av Älvdalsskolan
- Rengörings-, pappers-, och plastprodukter
- HVB-hem för vuxna (missbruk)
Du hittar dessa upphandlingar här: http://www.alvdalen.se/sv/Naringsliv/Aktuella-upphandlingar1/
Re Glas UF

Efter kommuninformationen var det dags för företagens 1-minutare och först ut var Salem genom Monika Kimstål som berättade om Salems och Iessn tils verksamheter. De är ett socialt företag som erbjuder bland annat catering, och på Iessn til säljer de second hand-saker. Salem kommer snart att börja servera sopplunch på torsdagar mellan 11-13. Torbjörn Wallin tog vid efter Monika och berättade om musik och motorfestivalen 2015 och det kommande årets musik och motorfestival, som kommer köras för 15:e året i rad.. Efter Torbjörn passade Peter Nygren, som driver Synums, på att berätta om intresset han har av att hyra gamla OKQ8-lokalen tillsammans med andra företagare för att göra en slags galleria. Ni som är intresderade av det kan höra av er till Peter: peter[at]synums.se. Sist men inte minst var det Mora IK genom Ann-Sofie Tenlén som berättade om Daladerbyt som ska ske i Globen den 9 januari. Där finns möjlighet för företag att ställa ut, så kontakta Ann-Sofie för mer information: annsofie.tenlen[at]moraik.se, 0250-17830.
Ann-Sofie Tenlén, Mora IK

Sist ut var Mathias Jones, integrationschef i Älvdalens kommun. Han berättade att de butiker eller så som behöver få information översatta kan maila till jawad.nasari[at]alvdalen.se så hjälper han till med det. Mathias berättade även att Älvdalens kommun till nästa år ska ta hand om 70 ensamkommande barn - vilket blir nästan 1,5 barn per vecka. Han berättade också att bland de ensamkommande barnen är det endast 8 % som är flickor, resten är pojkar. Bland de flyktingar som kommer just nu, är det främst Afghanistan som är ursprungslandet. I Tränglset är majoriteten av flyktingarna från Syrien och Irak. Från Tränglset går det bussar för flyktingarna till Älvdalen måndagar, onsdagar, fredagar samt lördagar och söndagar, och till Särna tisdagar och torsdagar. De flyktingar som kommer har 24 kronor per dag att röra sig med, och kommer gifta par får de 19 kronor per vuxen.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2015/12/lunchtmote-pa-lovasgarden.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/09/frukostmote-i-idre.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2015/10/frukostmote-pa-hotell-alvdalen.html// Frida Torsein