Vi har gjort ett företagsbesök på ICA Supermarket Idre bua.

Här kan man förutom att handla mat, husgeråd, yllegarn och andra förnödenheter, ta en fika på cafeét, betala räkningar och sätta in pengar på konton. Men behöver man vara rymdingenjör för att driva en ICA butik? Ett måste är det självklart inte men ett plus i kanten verkar det vara för ICA Supermarket Idre bua, eftersom en av ägarna i grunden är just rymdingenjör.

Marie Dahlström, Mikael Dahlström, Stefan Linde och Karin ArdefeltRekordsommar 

Förra veckan  var vi på företagsbesök i Idre på ICA Supermarket Idre bua som drivs av två engagerade entreprenörer, makarna Dahlström.
Företagarna Mikael och Marie Dahlström ser ljust på framtiden, dom har inte riktigt ord för hur denna sommar har gått, men de beskriver helt enkelt att det har varit -"hur många som helst i Idre i sommar, och alla ska så klart handla mat".
- Hos oss kan man dessutom betala räkningar med kontant betalning, sätta in pengar på konton via Kassagirot och föra över pengar via Western Union, berättar Marie.
Idre bua är nämligen ombud till Kassagirot. Kassagirot har ofta öppet när banken har stängt. På Idre bua kan man göra bankärenden mellan klockan 9.00-18.00. Idre bua tillhandahåller även en viss cateringservice, bland annat smörgåstårtor och tårtor.
Butiken har öppet måndag-lördag klockan 08.00-20.00 och söndagar 11.00-20.00.Caterar smörgåstårtor


Idre bua är ombud till kassagirot

40 procent av kunderna kommer från andra länder

Vidare berättar dom att besökarna från Norge har ökat radikalt de sista åren. Något som var lite överraskande är att Juli månad är den månad som har allra högst omsättning, detta trots att Idre är känt för att vara en utpräglad vinterdestination. Detta bekräftar att turismen är på väg mot en säkrare helårsverksamhet i Idre. Mikael och Marie berättar dessutom att 40 procent av besökarna i juli månad kommer ifrån andra länder.

Utmaningar - personalbrist


Vi brukar alltid fråga vad företagarna ser för utmaningar framöver och likt många andra företag så bekräftar de att det är svårt att finna extrapersonal. När en bygd expanderar får företagen problem med att finna personal och detta är Idrebua inte ensamma om i vår kommun. Vi har i dag i Älvdalens kommun mycket låg arbetslöshet.Snabbfakta rymdingejör: 
Som rymdtekniker eller rymdingenjör kan man arbeta inom många olika områden, både praktiskt och teoretiskt. För det mesta handlar det om experiment som ska genomföras i rymden och till detta krävs rymdingenjörer, både de som kan bygga och designa experimenten och de som kan skicka upp dem med antingen raket, vetenskaplig ballong eller satellit. Som rymdingenjör kan du t ex vara med och ta fram nya bränslen till satelliter, konstruera experiment som ska fungera i mikrogravitation, vara den som trycker på ”fire” vid raketuppskjutningar eller sköta elektroniken vid ballongsläpp.
Källa: Länk Framtid.se


Tack Mikael och Marie för att vi fick besöka er.// Karin Ardefelt och Lis Karlsson