Årets första frukostmöte på Brittgården i Älvdalen 7 februari

På årets första frukostmöte så började Företagarna, genom Peter Nygren, att presentera organisationen. Frukostmötena är ett samarbete mellan Älvdalens kommun och Företagarna Älvdalen.

Almi genom Anna Hanspers informerade om de ”tre benen” som finns, Lån, Risk & Affärsmöjligheter. Anna fokuserade på affärsdelen där undersökning visar att Företagaren har bättre möjligheter att lyckas. Stor kundnöjdhet bland de som deltagit i de olika programmen som erbjuds. Det visar sig genom ökad omsättning, större överlevnad och ökade anställningsmöjligheter.

Maria Spring flaggade för kommande Fritidshusmässan på Idre Himmelfjäll som går av stapeln den 22-23 maj. Det finns fortfarande möjligheter för utställare att boka utställningsplatser.

John John´s bakeri AB är ett nytt café som håller på att växa fram i Älvdalen. I mysiga lokaler så kommer det att finnas möjligheter att umgås över en fika. John John´s bakeri kommer att samarbeta med Mora Kaffestuga för leverans av utbudet i caféet. I dagsläget pågår fullt ös för att färdigställa lokalerna. Beräknad öppning sker omkring den 21:a februari.
Johan Eriksson, Vasaloppet
Efter en bensträckare så var det Vasaloppet, genom utvecklingschef Johan Eriksson, som presenterade läget inför Vasaloppet 2020. Så klart har det varit en utmaning så här långt pga den milda och snöfattiga vintern. Dock har man löst prepareringen av spår genom konstsnö. Snöfabriken i Oxberg tillverkar och körs ut av långtradare. För att sen bearbetas till spår av lastmaskiner och pistmaskiner. Vasaloppet är förberedda för att kunna möta utmaningar av det här slaget genom börja lägga ut snö god tid, det underlättar också logistiken av spårläggning. Såklart hoppas man på mer kyla för bästa underlag men, Vasaloppet kommer att genomföras även 2020.

En av Älvdalens nyaste etableringar, Dalaköket AB och Micael Östlund, presenterade sin resa, hur han tillslut hamnade i Älvdalen med sitt företag. Flera omständigheter gjorde att Micael, som bott här hela tiden och pendlat till Stockholm där han verkat med sitt tidigare företag Quality Meals AB. Det företaget bestod av färsk och frysta varor. Pajer och färdigrätter som sedan distribueras till grossister. Efter att för ca 10 år sedan träffat en älvdalsbo som tyckte att han skulle flytta upp verksamheten till Älvdalen, så tänkte Micael, ”till Älvdalen, det går ju inte”. Efter hand dyker omständighet upp, som att lokalerna de verkar i, skulle rivas och de fick lov att hitta nya, grodde fröet som såddes för 10 år sedan. Det kanske är möjligt med Älvdalen, ändå? Micael kontaktade kommunen och där fanns ett storkök i sjukstugans lokaler som inte används på många år. Micael avyttrade ”färskdelen” av verksamheten och anpassade lokalerna för ”frysdelen”. Nu bor Micael och fru permanent i Älvdalen och driver företag med i dagsläget 5 st nyanställda.
Kom ihåg att så ett ”frö” för någon, kanske det börjar gro i framtiden, och Älvdalen blir hemorten.

Ung Företagsamhet, UF är företag som elever får starta under skolåret för att få testa att vara företagare från uppstart till bokslut. Så kul att kunna presentera vinnarna och tvåan i tävlingen, på vårt frukostmöte.
UF-vinnarna Tjuvskyttens delikatesser
Vinnaren, Tjuvskyttens delikatesser UF, berättade om sin affärsidé. De tillverkar korv av eget jagat och inköpt vilt. De är med i hela processen själva och, använder sig av samarbetspartners för att kunna tillverka och smaksätta korven. De går vidare till Dalafinal för UF, GRATTIS OCH LYCKA TILL !! Kika gärna på facebook.

Andra plats-vinnarna Uluru UF
ULURU UF, tog hem andra platsen och består av fem st äventyrslystna entreprenörer från Älvdalens utbildningscenter. De har fått sin affärsidé till en kompressionspåse genom utmaningen att packa ryggsäcken och lätt kunna hitta sin matsäck t ex. Påsen tillverkas av eleverna själva och består av ett speciellt vattenavstötande material. En bättre organisation i ryggsäcken/väskan helt enkelt. Grattis och lycka till!! Följ gärna på facebook ULURU UF


Tack alla ni som kom och VI SES PÅ NÄSTA FRUKOSTMÖTE DEN 27 MARS.


Läs mer om näringslivsarbetet:
Tolfte Företagsstafetten: Stråkens el
Företagsbesök på Idre Ren
Dialogmöte om matleveranser till äldre personer
UF-mässa i kommunhuset i Älvdalen 31 januari
Frukostmöten under 2020
Svenskt Näringslivs enkät är ute om företagsklimat
Frukostmöte på Idre Himmelfjäll
Företagsbesök på Byggevallens el och Jannicas Ayurvediska
Företagsbesök E. Nymans åkeri//Karin Ljudén