Företagsbesök på Idre Ren och renslakteriet

För några veckor sedan träffade vi Mattias Jonsson, som driver Idre Ren AB och som även är slaktledare på renslakteriet i norra kommundelen. I Idre Ren bedriver Mattias verksamhet inom besöksnäringen och i år är första säsongen för detta.


Ulrika Olsson, Kjell Tenn, Mattias Jonsson
och Frida Torsein
Idre Ren AB
Startades under förra året, och har i år haft olika aktiviteter på Idre Himmelfjäll. Bland annat hade de jultome med ren till stugorna där, och dagen före julafton en aktivitet som går under namnet "Smyg på tomten". Den gick ut på att barnfamiljer fick komma och smyga på jultomten som satt med sina renar och förberedde julklapparna som skulle delas ut dagen efter. Båda aktiviteterna gick väldigt bra.

"Renmötet" och "Renturen" är två andra aktiviteter. Renturen är i samarbete med Ski-doo & Lynxhallen och är en guidad skotertur med stopp hos renarna Balve och Rosse. Vid stoppet blir det samisk lunch och besökarna får lyssna till berättelser om renen och dess åtta årstider. Renmötet går ut på att besökarna får träffa en renskötare och lyssna till berättelser om livet i Idre sameby samtidigt som man får lite smakprover av samiska läckerheter.

Förutom de samiska aktiviteterna ingår även styckning och förädling av renkött i verksamheten. Om fem år tror Mattias att han etablerat ett sameläger, har en säsongsanställd och omsätter 2-3 miljoner i Idre Ren.

Renslakteriet
Idre sameby, som äger slakteriet och skillningsanläggningen, är Sveriges sydligaste sameby. Idre sameby består av 25 renägare, med fyra så kallade driftsenheter. På slakteriet slaktas samebyns egna renar men även renar från grannsamebyar i bland annat Härjedalen och Jämtland. Förhoppningen är att slakteriet kommer kunna att öka slaktkapaciteten inom några år. Slakten sker i två omgångar från oktober till december och slutligen under januari.

Avsättningen för de animaliska biprodukterna börjar bli större, och Mattias hoppas att den kommer att bli än större i framtiden. Redan idag finns en efterfrågan på lungor och njurar som blir till hundfoder. Även annat avfall som klövar, blod, skallar och våmsäckar kommer att öka i omsättning. På sikt kommer förhoppningsvis även älgslakt att kunna erbjudas på slakteriet.

Vi fick en rundtur på renslakteriet och förstod att det är väldigt genomtänkt och effektiv slaktanläggning. Varje moment är noga planerat och varje ren och dess biprodukter går att spåra för att undvika att otjänligt kött kommer vidare.

Ett stort tack till Mattias för att vi fick komma och lära oss mer om Idre Ren och renslakteriet!


Läs mer om näringslivsarbetet:
Dialogmöte om matleveranser till äldre personer
UF-mässa i kommunhuset i Älvdalen 31 januari
Frukostmöten under 2020
Svenskt Näringslivs enkät är ute om företagsklimat
Företagsbesök på Byggevallens el och Jannicas Ayurvediska
Företagsbesök E. Nymans åkeri
Företagsbesök Turistgården i Särna
Företagsstafett hos Mikael Smitz
Kompetensförsörjningsträff VVS och el


//Frida Torsein