Första fysiska frukostmötet på länge!

I fredags hölls första fysiska frukostmötet på ett och ett halvt år. Det var på Hotell Älvdalen som mötet gick av stapeln. Det var många besökare och vi fick det till ungefär 55 deltagare. Förutom att nya skolchefen Anna-Karin Olsson presenterade sig fick vi även kora Årets Nyföretagare 2020. Årets Nyföretagare 2020 gick till Noda Redovisning och Jörgen Lindhamn.

Fullsatt frukostmöte på Hotell Älvdalen
den 12 november 2021.

Först ut på frukostmötet var Peter Nygren som berättade om arbetet som Företagarna Älvdalen gjort när det gäller varubrev. Varubreven som företagare ska skicka får man åka till Mora för att lämna. Efter dialog med PostNord finns nu möjligheten att delta i ett pilotprojekt för att istället möjliggöra för företag som skickar mycket varubrev att lämna in på ICA. Kravet är att du ska använda postens app för att registrera leveranser. Kontakta Peter Nygren om du vill vara med!

Nästa person på tur var Älvdalens kommuns nya skolchef Anna-Karin Olsson. Anna-Karin har en bakgrund som företagare och har arbetat sedan april som skolchef i vår kommun. Anna-Karin berättade om det arbete som skolan, näringslivskontoret och Svenskt Näringsliv påbörjat som handlar om att elever i åttonde klass ska få som en företagsfadder. Dessutom är syftet att orientera eleverna i vilka företag och olika jobb som finns i kommunen. Vi hoppas att detta projekt ska landa och finna finansiering.

Längst upp till vänster: Peter Nygren.
Längst upp till höger Anna-Karin Olsson.
Längst ner till vänster: Anna Frosch.
Längst ner till höger: Marie Mörk.

Visit Dalarna och Anna Frosch passade på att berätta om Visit Dalarnas arbete. Marie Mörk på Sportkullan hjälpte till och berättade om det lokala besöksråd som bildats i Älvdalen som ska bidra till områdets besöksnäringsutveckling. I detta råd ingår företag och föreningar i Älvdalen. Kontakta Anna Frosch om du vill veta mer eller ingå i besöksråd!


Pi fastighetsförmedling är det mycket som händer. I december firar de ett år och de söker just nu ytterligare en fastighetsmäklare. Företaget drivs av Ida Larsson som är fastighetsmäklare, Kristin Jauch som också är fastighetsmäklare och Pernilla Tibo som är mäklarassistent. Pi fastigheters verksamhetsområde är inte bara fjällvärlden utan också, Älvdalen, Sälen, Orsa och Mora.


Henrik Navjord på Svenskt Näringsliv var med oss digitalt och berättade bland annat om rankingen i företagsklimat där Älvdalens kommun tappat några platser men ändå fortsatt ligger bra till. Rankingen är indelad i olika punkter och på vissa har kommunens placering förbättrats och på vissa sjunkit. Även Henrik nämnde skola-näringslivsprojektet som vi jobbar på att jaga ihop finansiering till.

Längst upp till vänster: Kristin Jauch och Ida Larsson.
Längst upp till höger: Markus Tollsten.
Längst ner till vänster: Niklas Nouvel.
Längst ner till höger: Mats Ingels och Thorbjörn Carlsson

Norrdala Bygg genom Markus Tollsten berättade om deras samarbete med Högskolan Dalarna. Detta samarbete kallas KTP och bygger på att högskolan och företaget delar på kostnaden för en nyutexaminerad student som ska genomföra ett specifikt arbete på företaget. Markus var en sådan student och hans uppgift var att se över vilka digitala verktyg som Norrdala bygg kunde använda för att effektivisera sitt arbete. Effekten blev 550 timmar mindre i tid att lägga på analog tidredovisning, analog redovisning av uthämtat material och 11000 färre pappersutskrifter. Detta KTP-projekt ledde till att Markus nu även efter att projektet är slut arbetar på Norrdala Bygg.


Niklas Nouvel fick äran att berätta om Företagsmässan 2022 som går av stapeln 6-7 maj på ishallen i Älvdalen. Till skillnad från föregående talares digitalisering av arbetet körde Niklas med utskrivna inbjudningar och anmälningsblanketter till mässan. Men det går att kontakta Niklas digitalt för att boka monterplats på mässan. Mejla din bokning till Niklas! Niklas berättade kort om programmet på Företagsmässan där bland annat Larz Kristerz kommer att ha boksläpp. Mässan kommer även att gästas av Idre Fjälls ordförande Tomas Ringsby, Fjätervålens ordförande Ola Serneke och Idre Himmelfjälls ordförande Gerteric Lindquist.


Siljan News är ett relativt färskt nyhetsmedie som drivs av Thorbjörn Carlsson. Det var Thorbjörn och Mats Ingels som berättade om hur arbetet med nyhetsmediet började. Det var Thorbjörn som fick idén och kläckte den för Mats som tyckte att idén var tillräckligt galen för att han skulle vilja vara en del av detta. Syftet med Siljan News är att ha en reporter i varje kommun för att kunna täcka in de lokala nyheter som annars försvinner i många andra medier då det mesta centraliseras. De har 54 000 läsare och har som mål att bli den största nyhetsförmedlaren och lokala annonsplattformen i Norra Dalarna.


Näst sista punkten var en överraskning som inte fanns med på programmet som skickades ut före mötet. Det var korandet av Årets Nyföretagare i Älvdalens kommun 2020. Pristagare blev Noda Redovisning och Jörgen Lindhamn. Jörgen köpte Lars Olssons tidigare redovisningsfirma och har under de 2 året han drivit företaget bidragit till att hjälpa företag att digitalisera sin ekonomiska process för att förenkla och effektivisera sitt arbete. Förutom det har Noda Redovisning bidragit till att 7 personer har arbete. Det är 5 personer som arbetar på kontoret i Älvdalen och 2 personer som arbetar på kontoret i Mora. Stort grattis Noda Redovisning!


Peter Egardt, kommunstyrelsens vice ordförande fick avsluta frukostmötet med att runda av och summera frukostmötet. Peter refererade till rankingen i företagsklimatet och såg det som viktigt att jobba med med de punkter där vi halkat i placering. Att detta är viktigt uttryckte Peter genom liknelsen att "företagen är ryggraden i kommunen".


Ett stort tack till alla som var med och pratade och till alla er som besökte frukostmötet!


Läs mer:
Inbjudan till entreprenörskapskurs för unga mellan 19-25 år
Inbjudan till frukostmötet på Hotell Älvdalen
Nominera en stjärna
Nyhetsbrev september


/Frida Torsein