Stöd i offentliga upphandlingar

Idag talade jag med en representant på Länsstyrelsen om LOU - lagen om offentlig upphandling. Länsstyrelsen har tidigare drivit en arbetsprocess där de kunnat erbjuda anbudskurser till företag som vill vara med i en offentlig upphandling.

En liknande process med inriktning på LOU är på gång, men exakt när detta kan dra igång med anbudskurser och en utförlig hemsida som ska kunna stödja företag i anbudsprocessen är inte klart ännu. Anledningen till det är att Länsstyrelsen är beroende av att lösa finansieringen av denna satsning. När finansiering väl är klar kommer satsningen att sträcka sig till 2017.

Länsstyrelsen har utarbetat en plan för hur man ska fortsätta med den arbetsprocess som pågått fram tills idag. Tanken är att det ska bildas ett regionalt kompetensforum - en grupp med människor som har god kompetens när det gäller lagen om offentlig upphandling.


Länsstyrelsen ska även utarbeta ett kraftigt stöd på hemsidan som ska vara till stor hjälp för företag som är på gång att delta i en offentlig upphandling och guida dem genom processen.

Till hösten kommer Länsstyrelsen att träffa flera företagsorganisationer, personer som är sakkunniga inom Lagen om offentlig upphandling samt representanter från kommunerna. De kommer även att bjuda in till ett större möte med tidigare nämnda organisationer och representanter samt företag i regionen för att kartlägga behoven när det gäller LOU. I denna behovsinventering kommer det även att finnas en referensgrupp med företag från hela Dalarna och från alla branscher, för att se till att det stöd Länsstyrelsen kommer utforma blir det som företagen efterfrågar.

Till våren, om Länsstyrelsen lyckats lösa finansieringen för satsningen i tid, kommer de att arrangera anbudskurser där det personliga stödet kommer att vara en stor del. Vi håller tummarna för att finansieringen blir klar inom en snar framtid så att arbetet med utbildning och stöd inom LOU kommer igång.Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2013/09/foretagarfrukost-i-idre-pa-onsdag-110.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/kommunstyrelsen-tog-del-av-fragorna.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/03/frukostmote-19-mars-i-alvdalen.html
//Frida Torsein