Sammanfattning från frukostmöte i Särna 11 maj

Igår höll vi frukostmöte i Särna. Strax över 30 personer var samlade på Särna Camping, och digitalt följde ett 15-tal personer frukostmötet via kommunens hemsida. Vi fick lyssna till bland annat Mickeltemplet, Särna Camping, Särna Turistförening, Nyföretagarcentrum, Upphandlingsenheten och fler.

Först ut var Stefan Nordin, ordförande för Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön, som berättade om fördelarna med att bli medlem i företagarna. Som medlem finns ett stort antal förmåner, som det går att läsa mer om på Företagarnas hemsida. På Stefans initiativ hölls även en tyst minut för Seth Holmström, som var en tongivande Särnabo som nyligen gått bort.

Efter Stefan var det dags för Särna Camping som frontades av Niklas Schedwin som berättade om de fyra priser som Särna Camping tagit emot när det gäller besöksmål. Och senaste priset var för 2022. Niklas berättade om de olika aktiviteter som sker på campingen - allt från fiske till skoter. I sommar kommer även campingen att agera turistbyrå så de efterfrågar material från andra besöksnäringsföretag om aktiviteter i området.

Efter Särna Camping tog Tommy Håkansson, som driver Bergservice i Särna, vid och berättade om sitt företag. Just nu är de 6 personer inklusive Tommy själv, men de hade utan problem haft jobb för fler. De gör husgrunder, spränger och mycket mer. Tommy startade företaget 2008, och hade det parallellt med en anställning. 2017 gick Tommy över till att driva Bergservice på heltid - eller mer än heltid, som han själv sa.

Helena Adolfsson var nästa person till rakning. Helena berättade om sitt företag - Särnaklippet. På tisdagar och torsdagar kan du komma och klippa dig hos Helena i salongen på Stationsvägen 1 (alldeles granne med Särnakontoret). Helena berättade även om Särna festvecka som går av stapeln under veckan 29. Under festveckan kommer marknadsdagen gå av stapeln, men det behövs fler aktiviteter. Har du någon aktivitet som du kan erbjuda under festveckan, kontakta Särna Turistförening eller ta tag i Helena när du träffar henne.

Coompanion Dalarna var med via länk och berättade om utbudet som Coompanion har. Coompanions specialitet är kooperativt företagande, där de har bland annat rådgivning. Men även du som idag inte driver företag genom kooperativ kan ta del av deras utbud ibland. Närmast i tid är en träff om Social Innovation. Eftersom vi står inför många samhällsutmaningar som kräver nya kreativa lösningar. Tisdagen den 31 maj är det dags för digital Social Business Board i Dalarna, ett tillfälle för dig att presentera din idé för en panel av professionella rådgivare. På denna träff hjälper de dig att utveckla din idé om att bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle. Oavsett om du precis har fått din idé eller om du är igång med en verksamhet så är du välkommen att söka till detta tillfälle.

Lars Senf, som är en av sammanlagt fem delägare som köpt marken runt toppstugan på Mickeltemplet berättade om sin verksamhet. I höstas köptes marken av kommunen och just nu pågår arbete med att ta fram en ny detaljplan för området. Tomter ska styckas av och säljas, med en lägre prisbild än fjällanläggningarnas tomter men som ändå har närheten dit. Förutom närheten till fjällanläggningarna finns det stora möjligheter i Särna med mountainbike, fiske, snöskoter med mera. Vi följer utvecklingen av Mickeltemplet med spänning och ser fram emot lanseringen av tomterna.

Kristin Jauch, som är en av delägarna till Pi Fastighetsförmedling, berättade om företagets utveckling. Pi säljer fastigheter i Särna, Idre och Grövelsjön samt i Siljansområdet och startade sin verksamhet för lite mer än ett år sedan. Nu kommer de att från den 1 juni ha ett kontor i Särna - bredvid biblioteket. I huvudsak kommer Kristin bemanna kontoret, men även den nyanställda mäklarassistenten kommer husera där vissa dagar. Vi passar på att välkomna Pi fastighetsförmedling till Särna!

Ann-Cristin Wallin, som är upphandlare på upphandlingsenheten i Mora berättade bland annat om deras verksamhet. Upphandlingsenheten hjälper både Älvdalen- och Orsas kommuner med upphandlingar, även om de fysiskt finns på plats i Mora. Ann-Cristin slog ett slag för Upphandlingsdialog Dalarna som har individuellt stöd för dig som vill veta mer om upphandlingar eller som är på gång att vara med i en upphandling. Hon visade även hur du hittar upphandlingar på Älvdalens kommuns hemsida. Behöver du komma i kontakt med upphandlingsenheten? Mejla dem!

Näst sist var Nyföretagarcentrum norra Dalarna, frontat av Therese Nielsen, som berättade om verksamheten. Nyföretagarcentrums verksamhet finansieras av kommunerna i området (Älvdalens kommun, Mora, Orsa, Malung-Sälen och Vansbros kommuner) som Nyföretagarcentrum finns till. Som företagare kan man också gå in med sponsring för att bidra till att Nyföretagarcentrum kan ha större närvaro i det område man själv är verksam.

Sist kom lite kommuninformation där det bland annat informerades om de nya e-tjänster som finns inte bara för bygg utan även för gräv- och schakttillstånd samt alkoholansökningar. Dessutom söker Älvdalens kommun en stadsarkitekt - så tipsa alla du söker om detta!


Läs mer:
Välkommen på Fullt Ös i Särna
Nyhetsbrev april 2022
Sammanfattning av frukostmöte 8 april


//Frida Torsein