Nittonde företagsstafetten: Knuts bygg

Efter två års uppehåll har vi nu dragit igång företagsstafetten igen. Sista besöket var på Stugliv och Maria Rydqvist. Maria skickade oss vidare till Knuts bygg som vi besökte idag. Knuts bygg är ett anrikt företag som bildades 1938. För ganska precis två år sedan tog Andreas och Anders över som majoritetsägare i företaget.
Anders Larsson och Andreas Olsson på Knuts bygg

Ägare: majoritetsägare är Andreas Olsson och Anders Larsson, medan Jan-Erik Knuts och Göran Larsson fortfarande äger en del av företaget.
Besöksadress: Industrivägen 9 i Älvdalen
Anställda: 20 stycken

Berätta om er företag/tjänster/produkter:
Knuts bygg är ett byggserviceföretag i grunden. Vi gör allt inom bygg - nyproduktioner, renoveringar, försäkringsärenden, golvläggningar. I företaget finns även en maskinlyft. Just nu är det mycket vad gäller nybyggnationer i norra Dalarna. Men även vårt serviceteam har mycket jobb nu och framledes.

Hur kommer det sig att ni köpte in er i företaget?
Vi fick frågan om att köpa in oss här. Vi hade jobbat länge på Knuts bygg när Göran Larsson frågade om vi ville driva företaget. I börja på juli 2020 blev vi majoritetsägare till Knuts bygg.

Hur ser företaget ut om fem år?
Då är vi fortfarande mellan 20-25 anställda och omsätter mellan 15-20 miljoner. Just nu pågår ett ständigt rekryteringsarbete, där vi på grund av pensionsavgångar måste rekrytera ny personal varje år, även om fem år.

Vad har ni på gång just nu?
Knuts bygg har mycket jobb i Grövelsjön just nu, samt en hel del försäkringsärenden så som vattenskador och brandskador i Älvdalen. I Grövelsjön är det både nyproduktioner och renoveringar. I samarbetet Älvdalsgruppen där Knuts bygg och Norrdala bygg ingår pågår också en hel del jobb, bland annat färdigställs just i detta nu 8 stycken nya hyresrätter i Idre med inflyttning efter semestern. Där kommer även 8 stycken till lägenheter att färdigställas i höst. Älvdalsgruppen kommer även starta upp ett stort projekt på Grönklitt i Orsa efter semestern. Där ska det byggas 9 bostadsrättslägenheter.

Hur samarbetar ni med andra företag i kommunen?
Dels genom Älvdalsgruppen, men också genom att vi alltid anlitar lokala underentreprenörer till exempel målare, elföretag och VVS-firmor.

Vad är det bästa med att vara företagare?
Det är roligt och finns mycket att göra. Den ena dagen är aldrig den andra lik. 

Är det något ni saknar eller vill ha hjälp med?
Rekrytering och kompetensförsörjning är en stor fråga. Just nu ger vi möjligheten till en person att både arbeta och utbilda sig till snickare på samma gång. Vi har ett gott samarbete med gymnasiet där eleverna kommer till oss på praktik och vi anställer gärna de som haft praktik här och gjort ett bra jobb. 

Stafettpinnen skickas vidare till:
Älvdalens VVS


Läs mer:
Artonde företagsstafetten: Stugliv/Fjäll och fäbod
Sjuttonde företagsstafetten: Sweden Runners
Sextonde företagsstafetten: Experience Grövelsjön
Femtonde företagsstafetten: Lövåsgården


//Frida Torsein