Nyhetsbrev näringsliv september 2022

Nu finns ett nytt nyhetsbrev för näringslivet ute igen. Bland annat vill vi uppmuntra fler att svara på enkäten om frågan om lokal bank, berätta om de företagsbesök vi gjort under 2022 och den starta eget-kurs som drar igång inom kort. Men mycket mer finns som också är läsvärt.

Svara på enkäten om behovet av lokal bank
Bankernas fysiska närvaro har försvunnit från Älvdalens kommun. Det väntar en sannolikt tuff period när det gäller företagskrediter för företag och föreningar med anledning av räntehöjningar och dalande konjunktur. Vi vill ta reda på vad företag och föreningar i vår kommun tror om framtiden och hur behovet ser ut av lokalt bankkontor-

Vi ber dig därför svara på vår enkät som berör just bankfrågan. Vi uppskattar att det tar mellan 5-10 minuter att svara på enkäten. Du som redan har svarat behöver inte göra det igen.
Svara på bankenkäten

Företagsbesök under 2022
Under sommaren och fram till nu i september har vi hunnit med ett antal företagsbesök. Vi har besökt företag i såväl Idre och Särna såväl som i Älvdalen. Fler företagsbesök planeras under hösten och på fler orter. Allteftersom kommer det fler reportage från våra företagsbesök på näringslivsbloggen. Där lägger vi också ut information som kan vara bra för dig som företagare och inbjudningar till våra aktiviteter och seminarier. På bloggen kan du fylla i din mejladress för att få en avisering när vi lagt ut något nytt där.

Nedan är länkar till de reportage om företagsbesök vi gjort sedan i våras:
Tomma lokaler får nytt liv
Turistgården i Särna
Särnaffärn
Idreyran
Särna Festvecka
Nittonde Företagsstafetten - Knuts Bygg
Svenska kyrkans utställning i Idre och Grövelsjön
Idrefjällens golfbana
Företagsstafett - Älvdalens VVS
Särna Adventures
DAWA Skylt & Fordonsreklam
Företagsbesök på Boskens chark & bröd
Företagsbesök på Fjätervålen

Frukostmöten under hösten
23 november - Idre Fjäll
9 december - Rots Skans i Älvdalen

Steget till eget företag - starta eget-kurs
Känner du någon som funderar på eller är på gång att starta företag? Tipsa gärna den personen om Nyföretagarcentrums starta eget-kurser!

Nu under hösten finns ett flertal kurser för dig som vill starta företag eller är ny som företagare och drivit företag i maximalt 3 år. I Nyföretagarcentrums kalendarium hittar du alla kurser.
Nyföretagarcentrums kalendarium


Konkret affärsnytta genom Dalarna Science Park

Stämmer något av nedanstående in på dig som företagare?
- Hinner inte med detstrategiska arbetet
- Osäker på vad som borde vara nästa steg i företagets utveckling
- Behov och en vilja att tänka nytt
- Redo att utvecklas men behöver stöd för att skala upp
- Vill digitalisera affären
- Vill utveckla och kommunicera hållbarhetsarbetet
- Vill utveckla en ny affärsmodell, produkt eller tjänst
- Vill vara en attraktivarbetsgivare
- Planerar inför ett ägarskifte

Stämmer något av ovanstående in på dig kan du anmäla dig till Dalarna Science Parks utbildningsprogram för att öka ditt företags utveckling och tillväxt. Etablerade företag som vill ta steget vidare för att vända utmaningar till möjligheter, skruva på affärsmodeller för en hållbar tillväxt, attrahera rätt kompetenser och framtidssäkra företaget. 
Mejla Dalarna Science Park

Uppdatera dina företagsuppgifter
Företaget Update System tillhandahåller kommunens företagsregister. Nu kan du enkelt uppdatera dina uppgifter genom gå in på denna sida för att uppdatera.

Har du en samhällsnyttig idé?
Torsdagen den 20 oktober är det dags för Social Business Board i Dalarna. Det är ett tillfälle för dig att presentera din idé för en panel av professionella rådgivare. Coompanion hjälper dig att utveckla din idé om att bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle. Oavsettom du precis har fått din idé eller om du är igång med en verksamhet så är du välkommen att söka till detta tillfälle.
Ansök senast 2 oktober. Vill du veta mer? Ring Anki Markström på Coompanion: 070-780 98 54

Stjärnlunch i Avesta
Du som har vägarna förbi Avesta torsdagen 22 september är välkommen på Stjärnlunchen i Avesta. En inspirerande förmiddag och lunch där du bland annat får lyssna till vinnarna från Stjärngalan och den idérika influencern och floristen Linda Hansson. Kom och låt dig bli inspirerad, nätverka och knyt nya kontakter. Vi ses iden kreativa och inspirerande miljön – i Verket i Avesta!
Läs mer och anmäl dig

Upphandlingar
Här hittar du både lokala och regionala upphandlingar:
Annonserade upphandlingar lokalt
Planerade upphandlingar lokalt
Upphandlingar Region Dalarna
Upphandlingar Länsstyrelsen Dalarna
Upphandlingar Trafikverket


Företagarkonferens 11-12 november 2022

Årets tema för företagar-konferensen är bygga och bo och det är den 11-12 november som portarna slår upp till företagarkonferensen. Programmet är under planering, men spara datumen redan nu!

På företagarkonferensen möts företagare, politiker och tjänstepersoner för att diskutera framtidsfrågor.

Digitalisering i Dalarna
Vilka är de viktigaste satsningarna för Dalarnas digitaliseringsresa? Under tre tillfällen i höst bjuds du in för att vara med och ta fram en vision, handlingsplan och vara med och bestämma vilka aktiviteter som är mer prioriterade för Dalarnas attraktivitet och välfärd. 
Vill du veta mer och anmäla dig



Läs mer:
Sammanfattning från frukostmötet
Lär dig mer om cirkulära affärer
Nyhetsbrev näringsliv augusti 2022
Krisstöd till jordbrukare och växthusproducenter



//Frida Torsein