Sammanfattning från frukostmötet

I fredags hölls frukostmöte på Älvdalens utbildningscentrum. Ett 30-tal personer var på plats och ytterligare ett 10-tal följde frukostmötet digitalt. Bland talarna fanns bland annat Älvdalsfönster, Tactic Företagsförmedling, Nallgård Adventures, Upphandlingsenheten och mycket mer.

Företagarna och ordförande Peter Nygren fick första ordet, och han berättade om Företagarkonferensen som pågår 11-12 november. Temat för året är "Bygga och bo". Mer information om detta kommer!

Efter Peter var det dags för Anneli Gunnars, VD och skolchef på Älvdalens utbildningscentrum, som är en friskola. Under de senaste åren har skolan sett en markant ökning av antalet elever - och antal besökare på hemsidan. Om du har möjlighet att hyra ut boende till en elev - kontakta Anneli!

Anneli Gunnars, Älvdalens
utbildningscentrum

Nästa person på tur var Katarzyna Jagiello som tillsammans med sambon Fredrik Nallgård driver Nallgård Adventures. De har bland annat skoteruthyrning, arrangerade skoterhelger för både företag och privatpersoner och boende i Gördalen som går under namnet Skräddarns Fjällgård.

Därefter var det dags för Tomas Wiklund, som till vardags arbetar på Solör bioenergi, men som just denna gång ville berätta om sitt extraknäck som företagare där han smider och fotograferar. Vid ett flertal tillfällen har Tomas haft möjligheter att åka och fotografera militärflygplan, både för svenska flygvapnet och vid NATO-övningar. När det gäller smidet har han haft olika uppdrag, både smidesuppdrag och utbildningsuppdrag. Bland annat så har Tomas tillsammans med sin syster, haft uppdraget att smida ett dopträd till Svenska Kyrkan i Smedjebacken (Norrbärke församling).

Erik Petersson, som tidigare drivit Älvdalsfönster, men som nu sålt företaget till Fiskarheden Trävaru AB och istället är anställt, berättade om företagets anrika historia. Eriks släkt har drivit det, men under annat namn, Älvdalens Mekaniska Snickerifabrik sedan 1924. Det var Eriks farfarsfar Anton som startade företag för att tillverka möbler och inredningar till snickeribranschen. Det var under början på1920-talet som fabriken i Västäng började byggas och i den lokalen höll Älvdalsfönster till ända till 2005 då man köpte fabriken på Näset som tidigare ägts av Samhall. Nu har Fiskarheden nyligen gått in som nya ägare, och Älvdalsfönster har en ny VD - Jimmy Qvicker. Erik jobbar kvar på företaget och ämnar göra det ett tag till. Parallellt med Eriks anförande kopplade Lars-Erik Wiik på Tactic Företagsförmedling in sig i berättelsen för att ge en bild av hur det går till att sälja ett företag. Det viktiga är att börja i tid, att sälja ett företag är ingenting som brukar ta kortare tid än ett år. Det var Lars-Erik som bistod Älvdalsfönster under försäljningen.

Erik Petersson och Lars-Erik
Wiik.

Tobias Eklund, på Region Dalarna, berättade om Exportarena Dalarna. Detta forum finns till för företag som vill börja exportera, eller som redan gör det och framförallt du som vill nå nya marknader. Tobias har en bakgrund där export är en stor del av hans område. Han driver även vid sidan av ett företag med älvdalsanknytning. Precis som när det gäller att sälja sitt företag, så innebär även export att det är bra att förbereda sig. Anledningen till det är för att minska fallgropar som man kan hamna i när man är novis på exportområdet. Genom Exportarena Dalarna kommer du lätt i kontakt med rätt aktör oavsett exportfråga, du kan också få hjälp av en exportlots, som kan lotsa dig igenom exportens alla möjligheter såväl som hinder.

Mora, Orsa och Älvdalens gemensamma upphandlingsenhet genom Cristian Rask informerade om bland annat prisjusteringar i befintliga avtal, då både energi- och drivmedelspriserna ökat markant det senaste halvåret. Vidare berättade Cristian om var på hemsidan du hittar planerade upphandlingar såväl som aktuella upphandlingar. Upphandlingsenheten arbetar mer och mer med tidig dialog vid upphandlingar, för att kunna forma upphandlingar som passar de lokala behoven. För att komma i kontakt med Upphandlingsenheten ring: 0250-260 00 eller mejla upphandling@mora.se.

Näst sist ut var Daniel Nilsson som berättade om sin nya tjänst som samordnare mellan skola och näringsliv. Den 15 augusti började Daniel, och syftet med hans tjänst är att skapa närmare samarbete mellan skola och företag i kommunen dels för att ungdomar ska veta vilka jobbmöjligheter som finns, och för att bidra till att företagen kan säkra framtida personal genom att synliggöra sig i skolan.

Sist ut fick Frida Torsein berätta om en del av de nyheter som kommit med i färskaste nyhetsbrevet. Bland annat om den enkät om bankfrågan som kommunen har ute just nu och som du kan besvara här.


Läs mer:
Tjugonde företagsstafetten: Älvdalens VVS
Läs dig mer om cirkulära affärer
Nyhetsbrev näringsliv augusti 2022
Krisstöd till jordbruket och kommersiella växthusodlare



//Frida Torsein