torsdag 8 maj 2014

Lunchmöte på Grövelsjön alpacka

Förra veckan var det lunchmöte i Grövelsjön (Sågliden). Grövelsjön Alpacka var lunchmmötesvärd. Ett ställe med mycket känsla, en gård där djuren går och betar, det doftar gott från caféet och man kan ta sig ett friskt andetag i skogsbrynet i kanten av Grövelsjöfjällen. 

På bilden ser du Lars-Erik Wiik, ALMI och Hillevi Blomqvist, Dalakraft som språkar i solens sken i väntan på att lunchmötet ska böja.
Utanför Caféet, vid Alpackornas hage språkar deltagarna i skolskenet.

Lunchmötet inleddes med att Beate Hertenstein som driver Grövelsjön Alpacka hälsade alla välkomna till hennes verksamhet. Grövelsjön Alpacka är en liten gård med alpackor (ett litet kamel djur, ursprungligen från Anderna). Just nu är det lågsäsong på gården men Caféet öppnar igen till midsommar berättar Beate, då kommer Caféet att vara öppet tis-fre 14:00-17:00. På Beates gård kan du komma för att ta en fika, du kan få umgås med djuren för en ringa kostnad, och du kan tidsboka en vandring, då får du uppleva Grövelsjön vid sidan av en Alpacka, då du leder den genom den vackra fjäll miljön. Beate berättade för oss att alpackorna inte har Lanolin i sin päls vilket tydligen gör att även pälsdjurs allergiker kan umgås med djuren. En fantastisk möjlighet tycker jag. Om du vill boka tid för vandring med en alpacka då ska du ringa tel. 070-680 53 25. Företaget är nystartat och hemsidan släpps inom kort men du finner Grövelsjön Alpacka redan nu på facebook. Beate informerade dessutom om att hon ska ha en vårfest den 18 maj, kl. 10:00 klipps alpackorna och sedan blir det kaffe och korvservering. Beate avslutar och hälsar alla välkomna till vårfesten. Läs mer om Grövelsjön Alpacka på vår blogg genom att klicka här. 

Nya ordförande för Företagarna SIG (Särna, Idre, Grövelsjön) Louise Solheim passade på att presentera sig. Det är företagarna tillsammans med näringslivskontoret som arrangerar dessa lunch/frukostmöten i kommunen. Klicka här om du vill läsa om när Louise tog över ordförandeskapet. 
På bilden: Entusiasmerande Lars-Erik Wiik ALMI
Lars-Erik Wiik från ALMI informerade i stort om ALMI: s verksamhet, och lade sedan vikten på deras lönsamhetsstyrning och ägarväxling i företag. Lars-Erik tog upp sådana frågor som ofta kommer till oss på näringslivskontoret. Vad är företaget värt ? Hur finansieras företagsförvärv? Lars-Erik informerade om att de kan bistå i dessa frågor, om du har frågor eller om du vill boka en tid, kontakta i sådana fall Lars-Erik Wiik Tel. 0250-386 25. Läs vad vi har skrivit om lönsamhetsstyrning på vår bloggen genom att klicka här. 
                                                                                                                                              

Norra Dalarnas Turistråd/Visit Idre tog tillfället i akt att informera kort om internationell helårsturism. De delgav att det just nu finns ett nytt projekt som drivs av Destination Sälenfjällen där Linnéa Johansson projektledare. Målsättningen för detta projekt är:
"En efterfrågad kvalitetssäkrad, paketerad, säljbar och bokningsbar region för internationella målgrupper, kopplat till Scandinavian Mountains. En exportmogen upplevelsedestination. Att från regionen bidra till och uppnå den nationella- och regionala besöksstrategin för år 2020." Begreppet Skandinavien Mountains är ett geografiskt område/destination som innefattar Sälen, Idre, Trysil och Engerdal (SITE).

Begreppet Skandinavien Mountains är ett geografiskt område/destination som innefattar Sälen, Idre, Trysil och Engerdal (SITE).
Vad man just nu tittar på är i vilken grad som våra företag är "exportmogna". En form av kartläggning.

För att bli valbara hos kunden på en internationell marknad, det vill säga att som företagare inom besöksnäringen arbeta med export, krävs ett nära samarbete mellan företagare för att erbjuda det som efterfrågas och även en kännedom om målgruppernas reseanledning.

Detta kan vi åstadkomma genom samarbete mellan aktörer som arbetar med målgruppen/marknaden samt med hjälp av de marknadsanalyser som krävs för kundkännedom. För att stimulera en ökad exportmognad krävs att företag i regionen generellt ökar sin kompetens vad gäller exportmognad och delaktighet i den internationella marknaden.

Som verktyg och grundlig analys genomför vi tillsammans ett test på exportmognad samt att vi fyller i en mall för att sammanställa en "longtail" utifrån Visit Swedens arbetsmodell för gemensamma internationella marknadskampanjer.  Målsättningen är att generera prissatta/paketerade och efterfrågade produkter för 2015, 2016 och 2017 utifrån marknadsanalysen. Kopplat till detta kan det sedan finnas möjligheter till ökad produkt-/affärsutveckling genom t.ex. mentor-timmar, workshops och personlig coachning med exempelvis Kurbits, Företagsinkubatorn, W7 och Almi m.fl.
Jag hoppas att ni inte missar att hoppa på tåget, ditt företag måste stå redo när gästerna tar sina första stapplande steg ur flygplanen på Rörbäcksnäs. Kontakta Visit Idre, jag tror mig veta att du vill följa med. 

Edita Pinxter presenterade sig själv och beskrev miljöavdelningens sätt att arbeta samt erbjuda möjlighet att delta kostnadsfritt i olika utbildningar. Just nu pågår diplomering av entreprenörer inom branchen för enskilda avlopp som miljöavdelningen håller i. Miljöavdelningen skulle kunna anordna utbildningar, möten och seminarier i ämnen som är aktuella och intressanta för företag och organisationer i Älvdalens kommun. Under 2014 planeras en utbildning i energieffektivisering för fastighetsskötare, både tips och praktiskt genomförande, eftersom de flesta verksamheter kan spara minst 20% av energikostnader till rätt så låga insatser. Hon påminde om att efterfråga energirådgivning som fastighetsägare kan få för olika typer av fastigheter. Vidare erbjöd hon att anordna kurs för livsmedelsföretag gällande hygien både till ny personal utan även för framtagande av förslag på rutiner och andra tips och råd som bl.a. möjliggör livsmedelshantering i små/tillfälliga lokaler. Om det finns intresse så skulle även utbildning för städpersonal om olika medel och annat som har med hygien i lokaler att göra kunna anordnas.

Jag uppmanade företagen att vi måste få höra vad som saknas och vad det finns för behov, sedan gör vi allt vi kan för att finna lösningar/utbildningar. m.m. Anmälan/intresseanmälan kurser som miljöavdelningen håller kan göras på telefon 0251-31152 eller per mail: miljoavdelningen@alvdalen.se, där vilken utbildning, antal personer och för er lämplig tid på året anges.             
http://kampanj.net1.se/banner-bredband-bensin/?gclid=CLmYndOVl74CFWvicgodA1wAFQ
Net 1 teckningskarta klicka på bilden och skaffa dig din egna uppfattning.
Net 1, mobilt Internet eller telefoni som (bygger på det gamla NMT systemet) Stig-Arne Rolfsson på Idre data och bygg (återförsäljare av net1) och Mikael Resare, Net1, var det som informerar om denna fantastiska möjlighet. Oj vad matnyttig information vi fick, jag har tagit fram några smultron som jag tyckte var nämnbara.


  • Täcker över 95% av landets yta
  • 120 kilometer ut till havs med 3G täckning
  • Fri roaming i Skandinavien (ice.net i Norge)

Stig-Arne Rolfsson Idre data och bygg (återförsäljare av net1)
Till höger Mikael Resare Net 1 samtalar med Leif Eggerfalk. 
Här har man kopplat den vanliga telefonen till Net 1 modemet. - Ja i bilen! 
Lös antenn då förstärkning behövs.
En lös antenn med magnetfästen, ett komplement när du har med dig ditt mobila nätverk på resan.
Jag vill avsluta med att tacka Beate för att vi fick vara hos dig. Vi avslutade lunchmötet med en jordärtskockssoppa och ett fantastiskt gott bröd, en tysk specialitet ”Spretsel”, vilket är ett bröd som jag alltid brukat köpa då jag åkt till Tyskland. Tackar för en njutbar måltid och gott sällskap.