fredag 12 december 2014

Sammanfattning av frukosmöte

I onsdags var det frukostmöte på Salem. Det kom ett 30-tal personer för att lyssna bland annat på nya kommunalrådet Peter Egardt, kommunens planer när det gäller evenemangsutveckling, nya företagare i kommunen, Vinterfest samt Vasaloppet.


Ett närmast fullsatt Salem

Först ut var företagarna Älvdalens ordförande Eva Pettersson, som berättade om företagarnas aktiviteter, UF-företagandet på Älvdalens utbildningscentrum och visade en film om företgarna.


Peter Egardt, kommunalråd
Efter Eva var det dags för lite kommuninformation: bland annat att kommunens tjänstemän gått en kurs för att utveckla kunskaperna kring LOU (lagen om offentlig upphandling) samt att projektet W7 avslutas 31 december i år. När och om ett nytt W7-projekt kan dra igång är det ingen som kan säga säkert i dagsläget, eftersom det  helt är avhängt på när man kan börja skicka in ansökningar till EU-fonderna.

Peter Egardt, nytt kommunalråd i Älvdalens kommun, presenterade sig och berättade om sin bakgrund och hans resa mot att bli kommunalråd.


Ing-Marie Bergman
Gun-Britt Hurtig berättade om 2015 års Vinterfest. Namnet för festivalen denna gång är Roots, och festivalen firar 10-årsjubileum under 2015. Biljetter till de olika konserterna finns på biblioteket och Turistbyrån. Passa på att insupa musikkultur den 5-8 februari 2015!

Ing-Marie Bergman, som är projektanställd i Älvdalens kommun för en förstudie om utveckling av evenemangsturismen berättade om det samt om planeringen runt att fira kärleken i Älvdalen i samband med Prins Carl-Philips och Sofia Hellqvists bröllop den 13 juni.


Kersti Vikström, Salem
Kersti Vikström, som är föreståndare på Salem, berättade om Salems verksamhet och planer för utveckling. I Åsen har de verksamhet som sannolikt kommer att flyttas ner till Älvdalen, och där de kanske även kommer att öppna café. Vi ser fram emot att följa Salem i utvecklingen!

Conny Lilja, Competens Utbildning AB
Conny Lilja, på företaget Competens Utbildning AB, berättade att de ska starta verksamhet i Älvdalen, och finnas i Lokalen, där de ska matcha nysvenskar med företag för praktik, genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen. De har en speciell praktikanskaffningsmodell som Conny kort berättade om. Vi är glada för Competens etablering i vår kommun!

Visit Idre har bildat en grupp - Visit Älvdalen - där Tatjana Summermatter (Turistbyrån i Älvdalen) och representanter från näringslivet i Älvdalen samlas för att ta ett gemensamt grepp om besöksnäringen i Älvdalen. Man har pekat ut 4 områden som man ska arbeta kring: längdåkning, fiske, kultur och evenemang. Den nya medarbetaren Emma som arbetar på Turistbyrån sedan en knapp månad tillbaka presenterades och vi hälsar henne välkommen!

Anders Selling, Anders Holmberg och Johan Eriksson
Finalpunkten för frukostmötet var Vasaloppets, och det var Vasaloppets VD Anders Selling som presenterade hur Vasaloppets utvecklats och vad som är Vasaloppets uppdrag. Vasaloppet ska vara en positiv kraft i Vasaloppskommunerna, och verka för folkhälsa och motionsidrott. Närmast är själva Vasaloppet, som drar igång under slutet av februari. Under sommaren sker cykelvasan, och det senaste tillskottet, som hade preminär förra året var Ultravasan. Under Ultravasan varken man cyklar eller åker skidor - man springer. Anders Holmberg berättade om de utmaning som funnits, och sannolikt återkommer, när det gäller spårprepareringen när vintrarna varit milda och snön kommit sent. För att förbättra dialoger och skapa de bästa förutsättningarna för spårning i Vasaloppsarenan i vår kommun hölls i början av december ett bymöte i Evertsberg där man kom fram till två lösningar för att förbättra möjligheterna för besökare att åka skidor i arenan. Sportchefen Johan Eriksson berättade om bland annat logistiken kring tävlingarna - bland annat bussresorna som går genom vår kommun till starten i Sälen.Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/10/imorgon-frukostmote-pa-hotell-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/10/sammanfattning-av-frukostmote-i-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/10/valkommen-pa-frukostmote-pa-idre-fjall.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/08/frukostmote-i-alvdalen.html//Frida Torsein